Sommarhettan skapar hatstorm

Det var när Jenny Piper, skribent, postade en bild på en en badande kvinna i abaya och hijab på Facebook som rabalder bröt ut. ”Qatar, Saudiarabien? Nej, Sverige 2020”, skrev Jenny på sin privata Facebook samtidigt som hon postade bilden. Nu har Piper blivit mordhotad för inlägget. Att besöka en svensk badplats idag är en helt annorlunda upplevelse än den som jag är uppväxt med. Att sola och bada verkar inte vara det primära.

Jag har idag läst en del av kommentarerna som önskar att hon mister sitt jobb eller drabbas av cancer eller ska brännas på bål. Hon kallas för ”rasistjävel”, ”du är en smutsig hora” och ”äckelkärring”. Någon skrev ”det är bara acceptera det, vänta bara om några år, då är ni ”svenskar” främmande i ert egna land”.

Vad hade då Jenny gjort? Hon hade lagt ut en bild av en kvinna i heltäckande klädsel som badade med en man i badbyxor på en svensk badplats! Jag tänker på en artikel som jag publicerade för exakt ett år sedan. Det krävs en repris av den!


Vid besöket igår såg jag 3-4 kvinnor med heltäckande klädsel och hijab. De höll sig i skuggan, grillade och passade de minsta. Leksaker och barntält fyllde hela den skuggiga ytan. I ett annat hörn satt mormor (eller farmor?) I en stol och övervakade de något äldre barnen. Även hon med heltäckande kläder och hijab. Hon blev väl för varm – tog av sig skor och strumpor och lade upp fötterna på en barnstol. Men hon lade raskt en badhandduk över, för att inte visa sina fötter! Barnen då? Två av dem, 5-6 år, sprang och lekte med vattengevär. De hade på sig en dress med knälånga byxor och långärmade tröjor . Samma klädsel hade de två flickorna 10 och 12 år (tror jag). De satt stilla på ett badlakan och spelade kort. När de reste på sig – för att gå och hämta mat –  så tog den äldsta på sig sin långa badrock. Då och då kom killarna i övre tonåren upp ur vattnet iklädda vanliga svenska badbyxor. Gick en runda och kollade att flickorna, den äldre damen och mammorna vid grillen skötte sig.

Runtom detta skådespel fungerade alla andra badgäster som vanligt iklädda badbyxor och bikinis. Solade och badade och några tog upp sin medhavda matsäck.

Jag minns tant Ulla som skaffade sig en knallgul bikini i början av 1950-talet. Den hade ordentliga trosor som nådde till midjan och en rejäl BH. Egentligen visade hon kanske 5-10 cm av midjan men det räckte till för att skvallerkärringarnas mun skulle gå ur led. De fick mycket att skvallra om. Ullas vandel diskuterades på alla syföreningsmöten. Men enligt dagens mått mätt så var tant Ullas bikini mycket oskyldig!

Jag läste en historia om den spanska turistorten Benidorm och användande av bikini i en blogg för några år sedan. Tyvärr hittar jag inte bloggen idag – men här kommer min sparade historia:

”En gång var Benidorm en liten slumrande fiskeby. Resterna av den gamla byn finner du idag på udden mellan stadens två stora stränder. Det var först i början på 60-talet som massturismen tog fart i Benidorm.

En man, Pedro Zaragoza Orts, drömde om att förvandla Benidorm till Spaniens största turistort. Han var borgmästare i staden och beredd att se till att fler turister sökte sig till Benidorm och att de fick ut det de ville av sitt besök. Som ett led i denna strävan utfärdade han i slutet av 50-talet ett självsvåldigt kommunalt beslut om att tillåta turisterna att bära bikini på Benidorms stränder.

Detta var mycket kontroversiellt. När turister visade sig i bikini hände det att representanter från Guardia Civil dök upp och skyndsamt uppmanade dem att täcka sig. Inte förrän 1964 släppte till exempel den spanska filmcensuren igenom scener med kvinnor i bikini.

Hur det gick för borgmästaren? Jo, illa eftersom han stötte sig med den katolska kyrkan. Ärkebiskopen inledde en process mot honom i syfte att få honom bannlyst. Detta var ett allvarligt hot som skulle kunna utestänga honom från offentliga jobb och universitetsstudier.

Till slut bestämde sig Zaragoza för att göra något drastiskt åt situationen. Han steg upp i svinottan, satte sig på sin Vespa och åkte den långa vägen upp till Madrid för att tala med Franco om saken. Franco tog emot honom, lyssnade på honom och sade åt honom att återvända till Benidorm.

En tid senare dök Francos hustru upp tillsammans med en minister för att bekräfta att Zaragoza var utnämnd borgmästare i Benidorm. Ärkebiskopen fattade vinken och drog in hotet om bannlysning. Bikinin fortsatte att vara ett tillåtet plagg på Benidorms badstränder.

Och vem vet, utan bikinin hade kanske inte dagens Benidorm funnits.”

Kvinnors klädsel i samband med bad har diskuterats i sekel. Men t o m den fascistiska general Franco insåg att förbud inte är bra för utvecklingen. Kvinnor måste tillåtas att klä sig som de vill utan hänsyn till religion. Nu har en ny debatt poppat upp. Bakåtsträvande religioner vill tvinga kvinnor att dölja inte bara sina kroppar utan även sitt hår. Det finns de som påstår att de klär sig i burkini av fri vilja och andra påstår att de förtrycks av sin religion eller av sina traditioner.

Jag bryr mig egentligen inte om vilket. Jag har bara svårt att förstå varför just kvinnor måste dölja sitt utseende när män har rättighet att bada i badbyxor. Om män som utövar denna religion också hade täckt sin kropp och sitt hår så hade jag förstått. Men nu … Varför ska vi gå tillbaka i utvecklingen istället framåt?


Har Jenny gjort något värre än det som jag gjorde för ett år sedan? Jag skrev ju i ord vad jag tänkte om detta! Jag skrev ju att jag har svårt att förstå varför just kvinnor måste dölja sitt utseende när män har rättighet att bada i badbyxor! Är det dags att hota även mig för detta?

burkini

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Jun 30, 2020 @ 09:53:15

    Islam är en otäck lära. Om andra länder tycker den är OK så får de tycka så. I Sverige ska vi inte tillåta den att inverka på vårt sätt att leva eller uttala oss.

    Gillad av 2 personer

    Svara

    • tompas11
      Jun 30, 2020 @ 12:49:04

      Problemet är att islam redan idag påverkar vårt sätt att leva och hur vi får uttrycka oss. Det finns många exempel på just detta. Problemet är också att islam blir allt mer involverad i media, myndigheter och det politiska landskapet. Eftersom ingen säger ifrån och sätter ner foten så lär detta eskalera över tid. Liknelsen med vad som hände i Libanon förskräcker.

      Gillad av 2 personer

      Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!