Det finns brister

Bara ett par veckor innan terminsstart saknas ännu tusentals lärare till landets skolor. Enligt en sammanställning som Arbetsförmedlingen gjort för SVT:s räkning, fanns i slutet av juli 5 110 annonser om lediga lärarjobb i myndighetens platsbank. Det saknas alltså legitimerade lärare.

Vi saknar vårdpersonal och anställd vårdpersonal går på knäna. Planerade operationer av svårt sjuka människor måste ställas in pga platsbrist.

Under en längre tid har kunnat läsa om att det saknas socialsekreterare runt om i landet.

regeringens sida läser jag:

”Det råder f.n. brist på ett flertal yrkeskategorier inom byggbranschen och Arbetsförmedlingen bedömer att rekryteringsproblemen inom byggbranschen kommer att öka de kommande åren. Särskilt framhålls svårigheterna att rekrytera erfaren personal av arbetsgivarna. I många yrken inom sektorerna bygg och anläggning är antalet yrkesarbetande relativt få, t.ex. kranförare, glasmästare och isoleringsmontörer. Detta innebär att bristen kan vara liten mätt i antal personer, men ändå i högsta grad bekymmersam för arbetsgivarna. Det råder även stor brist på arbetskraft avseende olika sorters ingenjörer med inriktning mot byggbranschen, det gäller såväl civilingenjörer som byggingenjörer med kortare utbildningsbakgrund. På fem till tio års sikt väntas tillgången på utbildad personal inom byggbranschen inte bli tillräcklig. ”

IT-säkerhetsexperter håller på att bli en bristvara. Detta har redan visat sig i form av olika cyberattacker och fler lär det bli.

Det saknas poliser och saknas sökande till polisutbildningar. Polisen har under det senaste året tvingats att nerprioritera vissa saker i sin verksamhet. De har också tvingats att anställa fler civilanställda.

Till detta kommer brister på bostäder, skollokaler, äldreboende och vårdinrättningar. Infrastrukturen slåss med en mängd problem.

Vi har 53 no-go-zoner och en ökad mängd våldsbrott i form av sexuella trakasserier, våldtäkter, rån, hat och hot. Vårt samhälle blir mer och mer segregerat både då det gäller etnicitet, religion och kön.

Men ”vi är ju så rika” och vi måste vara global och en ”humanitär stormakt”. Politikerna saluför ”den svenska modellen”. Hur kan de göra det med alla problem och brister som vi har i vårt land? Har inte de ett ansvar för att dessa problem har uppstått? Jag anser att deras uppgift är att planera och förebygga. Men vad har de gjort – mer än att späda på med ännu fler problem?

Vårt land har haft en välfärd uppbyggd och anpassad till en befolkning på ca 8,5 miljoner invånare och fungerade bra. SCB skriver i sin befolkningsprognos:

”Enligt SCB:s befolkningsprognos växer Sveriges folkmängd med 150 000 personer per år just nu. Det är en hög ökningstakt om man ser tillbaka i historien. De senaste åren har befolkningen vuxit allt snabbare.

1969 hade Sverige åtta miljoner invånare. Under 2004 blev vi nio miljoner. Det tog alltså 35 år för befolkningen att öka med en miljon. Att nå nivån 10 miljoner invånare kommer att ta oss 13 år. Det beräknas ske redan under 2017. Nästa gräns, 11 miljoner, nås 2024. Det är bara sju år senare. En ökning på en miljon har aldrig tidigare skett så fort. Därefter väntas befolkningen öka långsammare.”

 

Borde inte politikerna förstå att vår välfärd inte räcker till och planera utifrån detta? Är det inte detta som våra politiker ska syssla med. Istället har de öppnat gränserna och tagit in fler och fler resurskrävande individer i vårt land. Varje sunt tänkande människa borde förstå att det sätter vår välfärd på svåra prov och att det uppstår brister. Jag insåg dessa uppenbara fakta för många år sedan! Varför vägrar politiker att förstå sammanhangen innan bristerna och problemen uppstår?  Istället har politikerna skapat problemen! Har de skapat problemen i rent oförstånd eller medvetet?

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. ulsansblogg
    Aug 05, 2021 @ 15:42:19

    Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:

    Repris av artikel 5 år gammal.
    Kris då mer kris nu.
    Vad har gjorts under 5 år?
    Löfvén vill bygga ett starkt samhälle
    men nu är det mer försvagat än tidigare
    under hans 7 år vid regeringsmakten.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!