Vem ger fel bild av svenskar?

När det ljugs som mest i svenska medier och politiker bär sig som mest bedrövligt åt får jag lust att flytta från landet. Eller i alla fall fly för en tid för att hämta andan. Så känner jag just nu och dagdrömmer genom att googla runt. Det var så jag hittade ytterligare bevis på lögner i medierna! En dokumentär på P1 kallad ”Jävla vitskallar” från 2002.

”Varje år lämnar tusentals människor Sverige för ett nytt liv som invandrare i Spanien. 2002 när Jävla vitskallar spelades in sökte sig många till just Fuengirola där det finns svenska kvarter med svenska kyrkor, svenska restauranger, svenska livsmedelsaffärer, svensk sjukvård, svenska tandläkarmottagningar och en stödgrupp för svenska alkoholister.
Ofta hamnar de ungdomar som har svensk bakgrund i bråk med helspanska ungdomar, trots att de själva är födda i Spanien eller har bott där större delen av sina liv.
– När jag bodde i Sverige var jag jätteirriterad på invandrare som inte lärde sig svenska. Nu är jag exakt likadan själv, jag kan inte ett ord spanska, säger Carola som är en av dom 25 000 svenskarna på Costa del Sol.”

Är det så att vi svenskar har svårigheter i att integreras i den spanska kontexten? Lever de emigrerade svenskarna i utanförskapsområden i Spanien? Det måste nog vara så eftersom:

”Jävla vitskallar har belönats med följande priser:
Stora Journalist priset – Årets berättare 2003
Juryns motivering: ”För sitt enkla och geniala sätt att ge perspektiv på begrepp som minoritet och integration genom att skildra utvandrade svenska ”vitskallar” i Spanien.
Samt: Ikaros priset 2003 och Stora radio priset 2003

En dokumentär om invandring och segregation av Daniel Velasco.”

Men jag är envis och googlar vidare. Då hittar jag en helt annan bild! Spanjorerna tar emot svenskar med öppna armar och tycker bra om svenskar.

”Om spanjorerna tar emot svenskarna med öppna armar har svenska medier en annorlunda syn på svenskar som utvandrar till Spanien. Ibland tar det sig märkliga uttryck. ”

”P 1-dokumentären ”Jävla vitskallar” som gjordes för en del år sedan bjöd på fantastiska vinklingar. En uppföljning gjordes 2010 med ”Återresan”. Dokumentärerna finns på nätet för den som vill frossa i fördomar. Här får vi träffa några svenska invandrarungdomar som hänger vid en korvkiosk i Sveriges sydligaste stad Fuengirola eller ”flyktingförläggningen”. När ”Återresan” gjordes hade de flesta återvänt till Sverige.”

”Med några intervjuer skapades bilden av hur svenskkolonin ser ut. Hur Fuengirola eller ”Funkan” är indelad i den svenska, engelska och spanska delen liksom att svenskar är en av de största invandringsgrupperna i Spanien.
En stor mur och stängsel omgärdar den svenska skolan i Fuengirola får vi veta. Det nämns inte med ett ord om att spanska eller andra utländska skolor på kusten har mur eller stängsel. I programmet framställs den svenska skolan som extra utsatt och Daniel Velasco berättar att den ”helspanska vaktmästaren” ibland får måla över spanska kraftuttryck som målats på muren till skolan.
Den som lyssnar på programmet får lätt känslan att svenskar ”stänger in sig, vill inte veta av spanjorerna, rånar spanjorer på stranden, bygger upp motsättningar, har alkoholproblem och är invandringskritiska samt att svenska ungdomar på Solkusten förknippas med hip hop och graffiti.
Några intervjuer med svenskar som gått på skolan, blivit kvar på Solkusten och startat företag bjuds vi inte på. Inte heller om hur pensionärer eller handikappade väljer att flytta hit under vinterhalvåret för att slippa snö, kyla, halka och lårbensbrott. I stället får vi veta att en bråkdel av eleverna vid Svenska skolan kommer in på spansk eller svensk högskola. Eleverna jämförs med invandrarbarn i Sverige i resultat.”

Jaså! Var det så man gjorde en dokumentär? Om jag ska tro på ovanstående så letade man reda på människor som misslyckades … gjorde intervjuer med dem … målade upp en bild av att de flesta svenskar som bosätter sig i Spanien är misslyckade figurer som lever segregerat från det spanska samhället! Men det var ju inte så som jag upplevde det när jag var i Spanien i somras! Då upplevde jag vänliga trevliga spanjorer och att svenskar hade ett gott anseende som punktliga och pålitliga.

Varför fick P1 smutskasta svenskar utomlands när SD inte fik skriva om det faktiska läget i vårt land? Varför ska vi finna oss i att kallas för ”vitskallar”?

”Sedan de första svenskarna kom till Solkusten på 1950-talet har de varit mycket uppskattade hos den spanska befolkningen.”

Ja vi vet ju att svenskarna har under många många år sökt sig till varmare breddgrader. Många har sökt sig till spanska solkusten. Tack vare de svenska turisterna och de svenska inflyttarna har ju det spanska samhället kunnat utvecklas. Så jag frågar mig ännu en gång: Varför ska vi finna oss i att kallas för ”vitskallar” i en P1-dokumentär?  Hur kan den dokumentären få så många priser?

5 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Fredde
    Mar 01, 2017 @ 10:41:24

    Bra inlägg, som lyfter fram hur PK-media behandlar oss svenskar.

    Jag har ingen annan stans sett något om att svenskarna skulle utgöra ett problem för spanjorerna.

    Att inslaget fått pris betyder ju inget, det är klubben för inbördes beundran som delar ut det.

    Vad som också undveks att berättas om, är att om man vill bli spansk medborgare så måste man klara språkprov.
    I Sverige är det tvärtom, här ska vi anpassas till de nya språken som kommer in.

    Tyvärr tror fortfarande för många svenskar att SVT/SR är något man kan lita på.
    Men, tack vare alternativa medier avslöjas sanningen om propagandaapparaten!

    Gillad av 1 person

    Svara

  2. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
    Mar 02, 2017 @ 02:02:36

    Enligt egen erfarenhet är spanjorerna rent generellt oftast inte intresserade av oss svenskar, lika lite som någon annan nationalitet, mer än som turist-inkomstkälla.

    Vad gäller islam är det blandade åsikter som i Sverige vilket beror på okunskap om vad islam faktiskt innehåller.

    Oftast lär de sig heller inte Engelska och har de lärt sig så glömmer de strax bort den (såvida de inte arbetar med turister). Det hjälper naturligtvis föga att de dessutom dubbar sina filmer till spanska.

    I Spanien klarar man sig mycket dåligt utan spanska förutom inom turistindustrin, ex. animatör eller reseledare, där det ofta går att arbeta utan att kunna spanska.

    De ungdomar som går i skola i Spanien lär sig spanska naturligtvis och pensionärer behöver naturligtvis inte kunna någon spanska för att handla i snabbköpet.

    Gilla

    Svara

  3. Trackback: Jag – en klimatflykting? | ulsansblogg
  4. Trackback: Jag – en klimatflykting? | Ulsans kultur och kuriosa
  5. Trackback: Mitt liv och min valfrihet | ulsansblogg

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!