Mitt liv och min valfrihet

Ska jag flytta eller ej? Ska jag lämna mitt land eller ej? Frågan ställs ännu en gång sin spets när jag lyssnar på ett inlägg på Youtube. En kvinna berättar om varför hon och familjen har lämnat Sverige och flyttat till Spanien. Jag har skrivit om denna fråga några gånger de senaste åren. Nu ställer jag mig frågan ännu en gång. Varför ska jag flytta eller inte flytta? Vem bestämmer? Vilka argument används i debatten?

Det är ganska ofta när argumenten tar slut från motståndarna som frasen ”Varför flyttar du inte till något annat land då?” De vill att jag ska flytta från mitt hemland för att jag anser att Sverige är mitt land och ska förbli svenskt!!! När jag påtalar att integrationen inte fungerar och att den svenska välfärden krackelerar och att jag inte vill betala skatt för denna nedmontering – då uppmanas jag att flytta!!

Ännu oftare möts jag av orden ”De rike kan ju, men vi fattiga kan minsann inte flytta!” Men vadå? Det kostar väl inte mycket mer att flytta till ett annat land än vad det kostar att flytta inom Sverige? Det finns ju de som har fritidshus kanske 40, 50 eller 60 mil bort. Det finns de som flyger till Thailand några gånger om året. Det finns de som kuskar runt i husvagn eller husbil. Så kostnaden för flytten och nyetableringen i ett annat land är liten i sammanhanget.

Men varför skulle jag vilja flytta?

 • Värmen! Jag avskyr den kalla vintern med snö, is, halka, minusgrader och träd som saknar blad och grönska. Jag vill inte klä mig i vinterjacka, kängor och vantar!
 • Solen, D-vitamin, färsk frukt och grönt.
 • Småbutiker, personlig service och kontantbetalning.
 • Polisens närvaro och trygghet.
 • En internationell touch med många språk och kulturer runt om mig.
 • En kultur som gynnar familjen. Gamla och unga träffas, gör saker tillsammans och tar hand om varandra. Helgdagarna är familjedagar då alla samlas och umgås.
 • Ingen stress och siesta.

Varför vill jag inte flytta från Sverige ”på heltid”?

 • Den svenska försommaren och sommaren. Fruktträden blommar, vårblommorna kommer, björkarna blir gröna och gräsmattan är ljusgrön.
 • Midsommar. Sill och nypotatis. Jordgubbar. ”Solen går upp och ner på en gång.”
 • Mitt fosterland – det är här jag är född och har mina rötter. Det är här jag har fått min uppfostran och har gått i skolan. Det är här som jag har betalat min skatt för landets väl och ve. Det är här som jag har blivit utlovad en ljus framtid och en bra ålderdom.
 • Jag vill inte vara en av de som lämnar det sjunkande skeppet först. Jag hoppas ju att problemen ska lösas och att mitt land ska bli tryggt att leva i igen!

Ändå så känner jag mig kluven! Halva året i vårt vinterboende och halva i Sverige. Många äldre flyttar till sin sommarstuga som pensionärer. Var ligger skillnaden om vi flyttar till vårt vinterboende? Kontakt med hemlandet har vi ju via nätet och sociala medier. Men om det sjunkande skeppet fortsätter att sjunka? Vad gör vi då? Ingen aning!

Men det är ju mitt liv! Jag måste själv (tillsammans med sambon) ta beslutet om var jag vill bo. Det beslutet tar vi oberoende av vad andra tycker eller om de anser att vi är rika eller att vi sviker vårt land eller att vi är gamla stofiler som inte förstår ”det nya Sverige”! Det beslutet tar vi av personliga skäl och inget annat!

För snart 3 år sedan skrev jag en artikel om Vem ger fel bild av svenskar?

För exakt en månad sedan undrade jag om jag är en klimatflykting.

14 dar senare handlade bloggen om Sverigefinnar i Spanien.

Igår publicerade vi ett samtal om varför svenskar utvandrar.

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jan 03, 2020 @ 12:51:53

  Nej, jag vill inte flytta. Jag bor ju hela året i Sverige men reser på semester till andra länder, främst Italien då och då. Jag trivs här, jag är uppväxt här, jag har hela min familj här. Samt mina vänner och bekanta, ja allt som gör livet värt att leva finns här. Att vi har en usel regering och att det finns elaka människor som rör sig på stan vill jag så klart bli av med. 2022 kommer vändningen.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 03, 2020 @ 14:00:26

   Ja, jag förstår helt hur du känner det! För oss är det nog lättare att fundera kring flytt. Barnen är utflugna – en bor i Australien. Vänner och bekanta har vi inga mängder av. De vi har är välkomna och hälsa på oss i Spanien. Det är mycket lättare att få kontakt med människor här eftersom man tillbringar mer tid utomhus.
   Även jag hoppas på en politisk vändning men det tar lång tid att återskapa vårt Sverige.

   Gilla

   Svara

 2. Arne Groningsson
  Jan 03, 2020 @ 12:55:07

  Det är bara feghet eller rädsla om man vill vara fin i kanten, som gör att inte fler flyttar.
  Dessutom har vi allt ”positivt” som du räknar upp även i Spanien, lite beroende var man bosatt sig.
  Det finns dessutom några björkar, i alla fall på Tenerife))

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 03, 2020 @ 13:53:22

   Alla människor är nog mer eller mindre fega. Men om viljan finns så kanske man kan hitta de positiva grejorna med Sverige även här i Spanien. Dock anser jag att rotmos och fläsklägg ska ätas i Sverige. Jag kan avstå en hel del svenska grejor även om jag bara har sett en enda björk här på fastlandet. För mig är det nog frågan om en mognadsprocess Men jag inser att jag inte skulle ha några svårigheter i att trivas här på heltid!

   Gilla

   Svara

   • Arne Groningsson
    Jan 03, 2020 @ 14:04:19

    Ja, på ”min” ö så finns det varken kålrot eller pepparrot om man inte kan odla själv, så visst finns det fördelar med Sverige…

    Gillad av 1 person

  • uppstigersolen
   Jan 03, 2020 @ 13:59:36

   Feghet som gör att inte fler flyttar? Nu tar du nog i. Jag trivs här. Jag har ingen lust att flytta. Skulle det bli obehagligt att bo på just den plats jag nu bor på får jag väl lösa det. Men nej, jag är inte feg. Det var ett märkligt konstaterande från dig.

   Gillad av 1 person

   Svara

 3. Arne Groningsson
  Jan 03, 2020 @ 14:06:40

  JAG SA INTE ALLA, JAG SA FLER…

  Gilla

  Svara

 4. tompas11
  Jan 03, 2020 @ 21:57:16

  Det handlar inte om vare sig feghet eller rädsla, det handlar om ekonomi.
  De som har de ekonomiska musklerna har alla möjligheter till att flytta från landet.
  De som inte har det får vackert stanna till det bittra slutet.
  Förklara för mig hur en fattigpensionär med en månadsinkomst netto på 11 000 kr ska kunna lämna landet?

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 03, 2020 @ 22:10:44

   Då har du mer i pension än vad vi har. Men vi är ju två förstås. Men vi klarar av både kostnaderna för huset i Sverige och hyran för lägenheten här i Spanien. Allt rör sig om prioriteringar och vilket liv man för. Vi lever ungefär samma liv här som det vi lever i Sverige. Men vi har ju ingen bil och där sparar vi pengar.

   Gilla

   Svara

   • tompas11
    Jan 03, 2020 @ 22:52:50

    Hade faktiskt 17 000 netto innan tjänstepensionen sänktes. Då var det strålande tider vill jag lova.
    Mmm… jag har ju både bil och MC plus en gammal moped och huset jag bor i är byggt -65 och är ej betalt, varför både ränta och amortering tillkommer driftskostnaderna.
    Bilen är dock 31 år gammal och kostnaden för att hålla den är 1200 kr försäkring och 65 kr registerhållningsavgift/år. Det klarar även en fattigpensionär. Eventuella reparationer utförs av ägaren d.v.s undertecknad.
    Dessutom rullar den bara runt 250 mil per år så bensinkostnaden är inte oöverkomlig och den behöver bara besiktigas vart annat år och något krav om att köra med vinterdäck finns ej.
    Mopeden är tillverkad 1964 och kostar noll kronor per år eftersom den inte körs utan bara samlar damm.
    Annat är det med MC:n, den är av årsmodell 2018 och köptes ny för det facila priset av 61 000 kr. Lite roligt måste väl en fattigpensionär få ha eller?

    Jaja alla människor prioriterar olika och väl är väl det.
    Om jag får spekulera eller gissa så tror jag att Ulla och Olof kommer att lämna Sverige och jag har full förståelse varför.

    Gillad av 1 person

   • ulsansblogg
    Jan 04, 2020 @ 09:51:51

    Ja, allt är beroende av prioriteringar och intressen.
    Vi har inga intentioner att flytta till Spanien på heltid. OM… läget skulle förändras drastiskt avseende tryggheten så kanske vi kan överväga det. Men i nuläget: Nej! Vi tycker för mycket om den svenska sommaren – den spanska sommaren är för varm.

    Gilla

 5. Trackback: Man talar om klimatet i stället för att se att vi kanske också måste fly landet | Pinglans Tankar - den ej politiskt korrekta bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

پیک زمستان

Vinter blad ❄

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: