Jag – en klimatflykting?

Nej, jag har inte flytt Sverige och jag är ingen klimataktivist. Jag är bara en vanlig människa som tycker att det ska vara gott att leva.

I Sverige är det kallt just nu – snö och minusgrader. I södra Spanien är det 17-18 grader – idag regnigt men för det mesta sol. Jag tycker inte om kylan. Då är det skönt att bo på ett varmare ställe under vinterhalvåret. Här behöver vi inte värma upp vår bostad – mer än några enstaka dagar när temperaturen går ner mot 10 plusgrader. Här mår jag bra. Mina leder värker inte.

Här i värmen äter jag mycket närproducerad frukt och grönsaker. Det behövs inga långa transporter. Vi använder mycket olivolja och lite grädde i maten. Vi rör oss mer med långa promenader i bergen. Jag tror att vi lever ett nyttigare och bättre liv här än hemma i Sverige. Många svenskar skär ner på sin medicinering när de bor här i värmen.

De flesta lever sina liv här på samma sätt som de gjorde hemma i Sverige. Vi köper mat, tillagar den, promenerar, läser, följer med i nyhetsflödet, en del spelar boule och andra spelar bridge, några gympar, andra simmar eller spelarbordtennis, många cyklar eller åker scooter, vissa sitter på caféer eller restauranger, några är intresserade av natur och kultur och andra historia. Vi är olika individer med ett gemensamt – värmen och solen.

Så höjs rösterna. Det är bara de rika skattesmitarna och de sitter hela dagarna med sitt öl- eller vinglas! Fel! Här finns både fattiga och rika. Vissa äger sina hus och andra hyr en lägenhet några månader eller ett halvår.

För några år sedan skrev jag en artikel om att många vill ge en felaktig bild av Spanien-svenskarna ”Vem ger fel bild av svenskar?” Nu är det dags igen! Ikväll visas en dokumentärfilm om ”Det goda livet”. Jag känner inte igen mig det minsta i filmen. Tänker: ”Hoppas att ingen hemma i Sverige tror att det är så vi lever!” Vi har inte vin-, öl- eller snapsglas i händerna varje vaken timma eller ens varje dag. Vi umgås inte enbart med svenskar. Vi pratar med danskar, norrmän, finländare, tyskar, engelsmän och spanjorer när tillfälle ges. Vi sitter inte på café hela dagarna, varje dag eller ens varje vecka. En verkligt förnedrande film! Någon skrev på FB:

Angående SVT-”dokumentären ”Det goda livet”: Som verksam journalist, producent och programledare i 40 år på Sveriges Radio måste jag ställa mig frågan vad du hade för syfte med din film, Per Anders Rudelius. Vill du skildra utslagna människor på Costa del Sol, gör det. Men var i så fall tydlig med det – inte minst för din egen integritets skull. Utnyttja inte intet ont anande människor som ett redskap för att förminska alla de människor som har en fullt fungerande vardag här på solkusten. Det är en respektlös och cynisk hållning som bara konserverar gamla fördomar om svenskar som valt att tillbringa delar av sina liv i södra Spanien – av en eller annan anledning.

Jag läser ungefär 300 kommentarer – alla undrar i vilket syfte denna dokumentär har gjorts. Vad är det som den dokumenterar? Svenska kyrkan? Ett fåtal utslagna? Lycksökare? Ensamma? Men var finns alla vanliga människor som lever vanliga liv i värmen?

En klippa vid Playa Calabaijo. Vi ser en mängd olika bergarter insprängda i klippblocket. Så är det i verkliga livet också Vi är en mängd olika individer med olika egenskaper och intressen som lever i samma samhälle.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Arne Groningsson
  Dec 03, 2019 @ 13:34:32

  Klimatflykting eller förutseende? För mig både och….

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Trackback: I grunden finns bara en enda stor fråga, migrationen och dess konsekvenser | ulsansblogg
 3. Trackback: Ett underbart liv – Finlandssvenskar i Spanien | ulsansblogg
 4. Trackback: Är det konstigt att man längtar bort nån gång ? | Varjager's Weblog
  • ulsansblogg
   Dec 21, 2019 @ 15:22:54

   Vi lever precis på samma sätt som vi gör hemma: lagar mat, städar, tvättar, promenerar och åker på utflykter. Den enda skillnaden är värmen och alla frukter och grönsaker. Vi mår bättre när vi slipper kylan.

   Gilla

   Svara

 5. Trackback: Mitt liv och min valfrihet | ulsansblogg
 6. Trackback: Man talar om klimatet i stället för att se att vi kanske också måste fly landet | Pinglans Tankar - den ej politiskt korrekta bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: