Varför bråkar de?

Det fanns en tid då vi längtade efter att bli vuxna, få ansvar, uppföra oss vuxet och framförallt bli uppfattade av omgivningen som vuxna och ansvarskännande. Men en alltför stor del av dagens unga tycks ha andra funderingar kring att bli vuxen.

Studentfirandet är ju ett steg in i vuxenvärlden, 9 år i grundskolan och 3 år i gymnasiet är avklarat. Nog kan väl detta firande ses som en symbol för frihet och intåg i vuxenlivet? Men … Om vi börjar med festandet på lastbilsflaken så verkar det som intåget i vuxenvärlden är präglat av fylla!”Fy fan vad vi är bra!” låter inte speciellt vuxet Att åka genom stan med en starköl eller vinpava i handen känns inte heller vuxet. Plakaten med svordomar och könsord vill jag helst glömma

För snart en vecka sedan, 2 juni, läste jag på polisens hemsida:

”Under pågående studentfirande på Götaplatsen börjar några ungdomar att skjuta raketer, kasta bangers  ( knallskott) och glasflaskor mot polismännen. Polisen bestämde sig då för att avbryta studentfirandet och utrymma hela Götaplatsen. Ca 400-500 personer befann sig då i området kring Götaplatsen.
Då var det ca 50 ungdomar som fortsatte att bråka och började kasta cafémöbler mot polismännen och händelsen eskalerade. Förstärkning tillkallades och Götaplatsen tömdes på samtliga åskådare .

Ungdomar i mindre grupper försökte därefter att provocera polismännen under vandringen norrut på Avenyn. Sex personer är omhändertagna enligt Polislagen §13.
Anmälan skrivs rörande våldsamt upplopp. Polisen har den del filmmaterial som ingår i utredningen och som kommer att analyseras.

För närvarande är det mycket lugnt i området kring Avenyn och Götaplatsen

En flicka skadade sig när hon ramlade omkull i oroligheterna. Hon skadade sig i en hand på glas som låg krossat på gatan. Hon är transporterad med ambulans till sjukhus. Enligt uppgift lindrigt skadad. ”

Igår, 8 juni, var det dags igen enligt GP:

”Ett 50-tal studenter var inblandade i ett slagsmål i centrala Göteborg på torsdagseftermiddagen.”

”Ett stort antal studenter slogs i regnet på Heden mitt i centrala Göteborg. Polis tog sig snabbt till platsen. Sent på natten inträffade dock ett nytt bråk i Vasaparken där många studenter befann sig.”

Är det så man firar intåget i vuxenvärlden? Varför slåss man? Jag antar att alltför stort intag av alkoholhaltiga drycker är en av parametrarna som påverkar. Men en annan är med all säkerhet att vissa gillar att ”mucka gräl” och andra är lättkränkta. Det har också kommit in ett nytt inslag i det svenska firandet – att skjuta raketer, kasta bangers  ( knallskott) och glasflaskor mot polismännen att kasta cafémöbler!

Våldet och fylla har fått alltför stort inflytande i studentfirandet! Jag anser att det är ouppfostrade, bortskämda och omogna människor som bär sig åt på detta sätt. Detta beteende är helt oacceptabelt och har ingen plats i försommaren på våra gator och torg!

För mig är det självklart – föräldrar, skola och polis måste ta i med hårdhandskarna! Studentfirandet ska inte vara fyllt med polisbilar. Det ska vara fyllt med glädje!

 

 

5 kommentarer (+lägga till din?)

  1. tompas11
    Jun 09, 2017 @ 10:13:24

    …och den ljusnande framtid är vår. Det är dessa personer som ska styra Sverige i framtiden. Vart är vi på väg..?

    Gillad av 1 person

    Svara

  2. Hans Nilsson
    Jun 09, 2017 @ 13:34:39

    Barnen efterapar sina föräldrar. Äpplet faller sällan långt ifrån trädet.

    Gillad av 1 person

    Svara

  3. Maria L.
    Jun 10, 2017 @ 05:17:26

    Jag hade kanske tur… när jag sökte till gymnasiet var jag redan skoltrött, så två år på Lantbruksskolan Kvinnersta med inriktning trädgård – det var perfekt för mig…

    Fast med min tur… så gjorde de om den linjen till 3 år…. Första året så var det blandad kompott.. man fick prova på både lantbruk, skogsbruk och trädgård, med några studiebesök på vattenvård/fiskodling i Hällefors.

    Nåja, fem teoretiska ämnen så som svenska, engelska, samhällskunskap, gymnastik och matematik….. det kunde jag överleva… jag fick ju i långa loppet pyssla med det jag ville… blommor, träd… växter i det stora hela….

    Jag var en produkt av början av 90-talets experiment… Min gymnasielinje gick från två år till tre år på ett nafs… inga långa utredningar här…Min examen, var förlagd sex veckor tidigare (27 april), för att vi på Kvinnersta skulle kunna komma ut fortare i arbetslivet… (året innan så hade vi bara fyra veckors sommarlov), så jag slapp allt det där halabaloa som var Studenten för alla andra…

    Men även med min egen examen, mycket tidigare än alla andras…men även när alla andras examen tillblev sig… så fanns det inte detta bus som man läser om idag… och definitivt inte om flygande café-möbler (det är nog ett ganska nytt påfund)…

    Varför vill folk förstöra för andra personer som faktiskt lyckats i livet? Är de verkligen så avundsjuka? Är det så enkelt…är det ren skär avundsjuka??

    Nää, jag tror faktiskt inte det… jag tror det är personer som tar tillfället i akt och bara beter sig som en bakända… på ren skär svenska – som ett arsle!! (förlåt språket)…

    Sen börjar jag tro att ungdomarna idag är, om du ursäktar mitt uttryck nu, ”paddifierade”, det vill säga… de är beroende av sina telefoner, paddor, datorer… På studentfesterna igår, under kvällen och kanske även denna tidiga morgon… så sitter de o plitar på sina telefoner, paddor m.m. Det ska ta selfies med plutmunnar m.m.

    Hur många kommer att anmäla att de blivit kränkta?
    Hur många kommer att anmäla hatbrott?
    Hur många kommer att anmäla våldtäkt?
    osv osv osv….

    Detta med studenten idag…. är inte lika enkelt som för 25 år sedan när jag tog studenten… dock alldeles ensammen i min stad… men ändå..

    Sommarhälsningar
    Maria

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!