Varför bråkar de?

Det fanns en tid då vi längtade efter att bli vuxna, få ansvar, uppföra oss vuxet och framförallt bli uppfattade av omgivningen som vuxna och ansvarskännande. Men en alltför stor del av dagens unga tycks ha andra funderingar kring att bli vuxen.

Studentfirandet är ju ett steg in i vuxenvärlden, 9 år i grundskolan och 3 år i gymnasiet är avklarat. Nog kan väl detta firande ses som en symbol för frihet och intåg i vuxenlivet? Men … Om vi börjar med festandet på lastbilsflaken så verkar det som intåget i vuxenvärlden är präglat av fylla!”Fy fan vad vi är bra!” låter inte speciellt vuxet Att åka genom stan med en starköl eller vinpava i handen känns inte heller vuxet. Plakaten med svordomar och könsord vill jag helst glömma

För snart en vecka sedan, 2 juni, läste jag på polisens hemsida:

”Under pågående studentfirande på Götaplatsen börjar några ungdomar att skjuta raketer, kasta bangers  ( knallskott) och glasflaskor mot polismännen. Polisen bestämde sig då för att avbryta studentfirandet och utrymma hela Götaplatsen. Ca 400-500 personer befann sig då i området kring Götaplatsen.
Då var det ca 50 ungdomar som fortsatte att bråka och började kasta cafémöbler mot polismännen och händelsen eskalerade. Förstärkning tillkallades och Götaplatsen tömdes på samtliga åskådare .

Ungdomar i mindre grupper försökte därefter att provocera polismännen under vandringen norrut på Avenyn. Sex personer är omhändertagna enligt Polislagen §13.
Anmälan skrivs rörande våldsamt upplopp. Polisen har den del filmmaterial som ingår i utredningen och som kommer att analyseras.

För närvarande är det mycket lugnt i området kring Avenyn och Götaplatsen

En flicka skadade sig när hon ramlade omkull i oroligheterna. Hon skadade sig i en hand på glas som låg krossat på gatan. Hon är transporterad med ambulans till sjukhus. Enligt uppgift lindrigt skadad. ”

Igår, 8 juni, var det dags igen enligt GP:

”Ett 50-tal studenter var inblandade i ett slagsmål i centrala Göteborg på torsdagseftermiddagen.”

”Ett stort antal studenter slogs i regnet på Heden mitt i centrala Göteborg. Polis tog sig snabbt till platsen. Sent på natten inträffade dock ett nytt bråk i Vasaparken där många studenter befann sig.”

Är det så man firar intåget i vuxenvärlden? Varför slåss man? Jag antar att alltför stort intag av alkoholhaltiga drycker är en av parametrarna som påverkar. Men en annan är med all säkerhet att vissa gillar att ”mucka gräl” och andra är lättkränkta. Det har också kommit in ett nytt inslag i det svenska firandet – att skjuta raketer, kasta bangers  ( knallskott) och glasflaskor mot polismännen att kasta cafémöbler!

Våldet och fylla har fått alltför stort inflytande i studentfirandet! Jag anser att det är ouppfostrade, bortskämda och omogna människor som bär sig åt på detta sätt. Detta beteende är helt oacceptabelt och har ingen plats i försommaren på våra gator och torg!

För mig är det självklart – föräldrar, skola och polis måste ta i med hårdhandskarna! Studentfirandet ska inte vara fyllt med polisbilar. Det ska vara fyllt med glädje!

 

 

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. tompas11
  Jun 09, 2017 @ 10:13:24

  …och den ljusnande framtid är vår. Det är dessa personer som ska styra Sverige i framtiden. Vart är vi på väg..?

  Liked by 1 person

  Svara

 2. Hans Nilsson
  Jun 09, 2017 @ 13:34:39

  Barnen efterapar sina föräldrar. Äpplet faller sällan långt ifrån trädet.

  Liked by 1 person

  Svara

 3. Maria L.
  Jun 10, 2017 @ 05:17:26

  Jag hade kanske tur… när jag sökte till gymnasiet var jag redan skoltrött, så två år på Lantbruksskolan Kvinnersta med inriktning trädgård – det var perfekt för mig…

  Fast med min tur… så gjorde de om den linjen till 3 år…. Första året så var det blandad kompott.. man fick prova på både lantbruk, skogsbruk och trädgård, med några studiebesök på vattenvård/fiskodling i Hällefors.

  Nåja, fem teoretiska ämnen så som svenska, engelska, samhällskunskap, gymnastik och matematik….. det kunde jag överleva… jag fick ju i långa loppet pyssla med det jag ville… blommor, träd… växter i det stora hela….

  Jag var en produkt av början av 90-talets experiment… Min gymnasielinje gick från två år till tre år på ett nafs… inga långa utredningar här…Min examen, var förlagd sex veckor tidigare (27 april), för att vi på Kvinnersta skulle kunna komma ut fortare i arbetslivet… (året innan så hade vi bara fyra veckors sommarlov), så jag slapp allt det där halabaloa som var Studenten för alla andra…

  Men även med min egen examen, mycket tidigare än alla andras…men även när alla andras examen tillblev sig… så fanns det inte detta bus som man läser om idag… och definitivt inte om flygande café-möbler (det är nog ett ganska nytt påfund)…

  Varför vill folk förstöra för andra personer som faktiskt lyckats i livet? Är de verkligen så avundsjuka? Är det så enkelt…är det ren skär avundsjuka??

  Nää, jag tror faktiskt inte det… jag tror det är personer som tar tillfället i akt och bara beter sig som en bakända… på ren skär svenska – som ett arsle!! (förlåt språket)…

  Sen börjar jag tro att ungdomarna idag är, om du ursäktar mitt uttryck nu, ”paddifierade”, det vill säga… de är beroende av sina telefoner, paddor, datorer… På studentfesterna igår, under kvällen och kanske även denna tidiga morgon… så sitter de o plitar på sina telefoner, paddor m.m. Det ska ta selfies med plutmunnar m.m.

  Hur många kommer att anmäla att de blivit kränkta?
  Hur många kommer att anmäla hatbrott?
  Hur många kommer att anmäla våldtäkt?
  osv osv osv….

  Detta med studenten idag…. är inte lika enkelt som för 25 år sedan när jag tog studenten… dock alldeles ensammen i min stad… men ändå..

  Sommarhälsningar
  Maria

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: