Vi måste ju utbilda

Det var dags igen! Jag sysslade med annat och lyssnade bara med ett halvt öra. Det var morgonprogrammet på TV – kanske var det på ettan eller fyran. Det är ju inte så väsentligt men det som diskuterades var mer väsentligt. PK-ismen bland journalister!

Fyra personer i morgonsoffan kommenterade Anna Hedenmos artikel om varför allmänheten har så lågt förtroende  för medierna:

”Inom journalistiken finns ibland en tendens att tona ner opinionsyttringar som man inte tycker om. Ofta är syftet gott när journalister låter sina egna uppfattningar färga rapporteringen, man vill inte bidra till ett samhälle där grupper ställs mot grupper, och där hatet får fritt spelrum.

Men för yttrandefriheten, och för det fria ordet, är det viktigt att vi klarar av att hålla isär våra personliga åsikter och vårt uppdrag som journalister, så länge vår rapportering håller sig inom de pressetiska reglerna om människors lika värde. Vi måste orka belysa även de obekväma frågorna, skildra verkligheten utifrån många olika komplexa perspektiv, både positiva och negativa. Annars tappar vi tittares, läsares och lyssnares förtroende, så som rapporten från Institutet för mediestudier visar.

Återstår då frågan vilka som bär skulden för de tidigare årens beröringsskräck som jag menar är förklaringen till de låga förtroendesiffrorna.”

Ja, så skrev hon. De 4 i morgonsoffan slog nästan knut på sig själv. De kunde inte förstå! Det kan väl inte vara så illa att journalister inte kan skilja på fakta och egna åsikter? Det kan väl inte vara så att journalister undviker att skriva om vissa saker och vinklar andra saker?

En av damerna, Kristina Axén Olin, moderat politiker, utbrast: ”Men medierna har ett ansvar och är en viktig part i utbildande för svenskarna och Sverige!” Men … alla går ju idag i en 9-årig grundskola. Det absoluta flertalet fortsätter med 3-årigt gymnasium.  En tredjedel av befolkningen, 25-64 år, har en högskoleutbildning. Varför anser denna kvinna att medierna måste utbilda oss? Är deras kompetens så mycket högre än läsarnas eller tittarnas?

Vi måste väl komma ihåg att de som läser nyheter i tidningar eller ser nyhetsprogram på TV är intresserade och ofta väldigt kunniga. De vill ha en fördjupning och inte ett filter mot olämpligheter!

Vi kunniga kan själv analysera. När medierna visar beröringsskräck förstår vi att det finns något på djupet och letar själv reda på fakta! Själv blir jag skeptisk när arga unga feministiska utrikesreportrar osakligt ”spyr galla” över Trump, Putin, Teresa May eller Marine Le Pen. Heder åt Anna Hedenmo som vågar vara självkritisk!

 

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jun 10, 2017 @ 09:22:58

  Men, inför förra valet var Anna Hedenmo riktigt hemsk. Hon visste inte riktigt hur illa hon skulle hantera SD så det var med återhållen ilska hon talade med och om dess företrädare. Sen dess har jag alltid varit tveksam varje gång hon framträder. Att hon nu vill verka balanserad gör att jag undrar om hon tillhör garderobsgrenadjärerna som Johan Westerholm på Ledarsidorna skrivit om. Nej, inte kan jag lita på henne. Hon måste tydligt ta avstånd från sina tidigare ståndpunkter om SD som ett parti med otäcka rötter.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 10, 2017 @ 09:29:15

   Hon har mycket att bevisa innan ens hennes trovärdighet närmar sig en godtagbar nivå.Men också de mer hårdhudade PK-isterna kanske inser att de har hoppat i galen tunna de senaste seklerna.
   Mvh Olof Lundqvist.

   Gilla

   Svara

  • ulsansblogg
   Jun 10, 2017 @ 10:17:22

   Anna H gör som de andra – vänder kappan efter vinden.

   Gilla

   Svara

  • Hans Nilsson
   Jun 10, 2017 @ 11:18:36

   Anna Hedenmo var studiovärd vid USA valet och satsade hårt på att Hillary Clinton skulle sopa banan med Trump. När det väl gick upp för henne att så inte skulle bli fallet höll hon på att klappa ihop mentalt. Anna Hedenmo är och förblir i mina ögon en kappvändande pudel. SVTs medarbetare tar ständigt hyckleriet till nya höjder. Claes Elfsberg gick i pension men ville ha extra pengar att dryga ut sin fattigpension med så han så han har fått extrajobb som värd i morgonsoffan. Och det syn tydligt att det går ingen nöd på honom för buken växer rejält i omfång.

   Liked by 1 person

   Svara

 2. Benny
  Jun 10, 2017 @ 10:07:19

  Problemet i Sverige är att PK-ismen pådyvlats oss från utlandet framförallt EU och USA och många i sin enfald trodde det skulle vara för evigt. I USA valde folket en icke PK president och EU vacklar i sina grundvalar efter Brexit. Nu inser journalistpacket vart vinden vänder och att nationalismen är på frammarsch. En opportunist som Hedenmo är snabb att helgardera och låtsas stå för det fria ordet medan byfånar som Anders Lindgren på AB inte fattat ett dyft (som vanligt alltså). SD har snart 30% av väljarkåren bakom sig och kan inte längre negligeras av den s.k eliten i Sverige och från EU/USA finns snart inte mycket stöd att hämta. Det är i det ljuset man ska se ”elitens” tillnyktring i flyktingfrågan och det allmänna förfallet av välfärdsstaten.

  Liked by 3 people

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: