En svensk midsommar Är en svensk midsommar

Den svenska sommaren och midsommarfirandet betyder mycket för mig. Det finns så många fina minnen förknippade med midsommarfirandet. De allra flesta av oss har nog samma känsla. Traditionen är stark inom oss!

Det finns historielösa människor som vill förlöjliga traditioner och försöka skapa nya. Men rör inte vår midsommar! Ni kan fixa nya traditioner en annan dag. Jag blir arg när jag läser om Hyresgästföreningen som i välvilja arrangerar mångkulturella och alternativa midsommarfirandet för att få somalier att känna sig lite mer hemma i Sverige. Att servera lammfärspiroger, spenatpiroger, kikärtsröra, auberginesallad med mynta, peruansk ceviche youghurtdryck och gurkvatten på midsommarafton känns som att svära i kyrkan. Hur kan somalierna känna sig mer välkomna i samhället när de inte får ta del av våra traditioner?

De äldsta bevarade skrifterna nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet. Det är alltså en 800-årig tradition som dessa snällister vill kasta bort! Traditioner förändras brukar de säga. Javisst förändras de – men på ett naturligt sätt som passar de berörda. Att glömma sina nordiska rötter bara för att göra sig populär hos somalierna som har flyttat hit känns inte bra.

Det finns orsaker till att vi firar midsommar. När vi bodde i bondesamhället var allt grönskande i mitten av sommaren. Efter en kall vinter och en slitsam vår kunde befolkningen ta det lugnt i väntan på skörd. Man kunde fira en lugnare period med gott om sill, nypotatisen och jordgubbarna. När industrisamhället tog vid fanns det fortfarande anledning att fira midsommar. Det var då som semestern började. Jag tycker att vi kan fortsätta att fira att vi är mitt i sommargrönskan och kan ta det lite lugnare i väntan på skördetiden.

När jag växte upp så gick vi alltid till stadsparken och dansade kring midsommarstången på midsommarafton – och åt sill och potatis och jordgubbar till middag. I Skåne kallade vi midsommarstången för majstång (en majad stång = en stång klädd med löv). Vi dansade och sjöng till dragspelsmusik folkvisor och sånglekar.

En sommar 1958 hyrde vi en sommarstuga och naturligtvis gjorde vi en egen midsommarstång. På bilden sitter jag framför den iklädd min fina examensklänning.

skanna0002

När mina barn var små så brukade vi också resa en midsommarstång på gräsmattan.

Nu har traditionen förändrats – i våra trakter iallafall – dansen kring stången sker kvällen före midsommarafton, sill o potatis till lunch samt grillning hemma i trädgården på kvällen. Men det är fortfarande vårt svenska midsommarfirande.

Varför ska vi äta kikärtsröra eller auberginesallad? Vad jag vet så är vare sig kikärtor eller auberginer odlade i Sverige och har ingen svensk anknytning!

En annan tradition är/var att plocka 7 sorters blommor och lägga under huvudkudden. Jag har aldrig plockat 7 sorters blommor och lagt under huvudkudden. Men jag förstår att en hårt arbetande befolkning kunde vara lättjefulla på midsommarafton och ägna sig åt svärmeri. Det är ju fortfarande så att det föds många barn 9 månader efter midsommar.

TREVLIG MIDSOMMAR!

blommor

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Jun 23, 2017 @ 09:13:36

    Härligt. Lite irriterande dock att midsommarafton numera inte alltid firas på just sommarsolståndet. Alltså vanligen 21 juni. Midsommar flyttades just för att det inte skulle bli klämdagar. Sen fick vi nationaldagen den 6 juni. Den flyttas inte. Jag tycker vi kan återta 21 juni som midsommar och nationaldag. Så kan vi ha annandag pingst som förut. Samma antal lediga dagar (ungefär) men mera i vår tradition.

    Gillad av 1 person

    Svara

    • ulsansblogg
      Jun 23, 2017 @ 21:43:23

      Håller med om att vi kunde återta den gamla midsommarafton 21 juni och upphöja den till nationaldag. Midsommarafton betyder ju mer för de flesta av oss än den nuvarande nationaldagen. Hoppas att din midsommarhelg är lugn och trevlig!

      Gilla

      Svara

  2. Lite
    Jun 23, 2017 @ 09:28:33

    Jag tror det var Sonja Hedenbratt som i någon sketch på 60-talet (?) sade att hon på midsommaraftons kväll skulle lägga 7 killar under kudden och drömma om blommor! – Undrar om ”Batikhäxorna” inte fattat att det var ett skämt?

    Önskar Dig och Gubben en trevlig midsommar!

    Gillad av 1 person

    Svara

  3. Maria L.
    Jun 23, 2017 @ 10:36:01

    Jag önskar er en underbar Midsommar.

    Hälsningar
    Maria

    Gillad av 1 person

    Svara

  4. pettersonaxeagentlemansgentleman
    Jun 23, 2017 @ 17:09:38

    Ett mycket finstämt och välbalanserat debattinlägg med genuint värde för den svenska folksjälen, vars behov av balsamisk lindring aldrig varit större.
    Det enda som förvånar undertecknad är skribentens ålder, ty de flesta av oss hängivna läsare torde onekligen ha bibringats intrycket att vederbörande samhällsdebattör skulle vara mycket yngre än vad som ovan antytts.
    Andreas ber att få tillönska en angenäm midsommarhelg 🙂

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!