Humor och troll – men bara när det kommer från rätt håll!

Myndigheten för psykologiskt förvar skriver om Skratt som skadar – Bli inte lurad. men jag har ju alltid lärt mig att ett gott skratt förlänger livet! Nu skriver i alla fall myndigheten på sin websida:

Humor och satir kan användas för att sprida vilseledande information och förlöjliga eller kritisera personer eller åsikter – till exempel i form av memes.

Memes är bilder, citat och filmer – ofta med humoristiskt innehåll – som sprids på nätet och som skapar igenkänning inom en viss kultur. Memes kan användas för att flytta fokus från en viss fråga, ta över och ändra riktningen i en debatt eller för att skapa genomslag för ifrågasatta åsikter.

Hoppas att det inte är fake! Men detta är egentligen inget nytt! Så länge som jag har debatterat på sociala medier så har det förekommit. De där som inriktar sig på att ändra fokus har jag under många år kallat för såpade grisar. De är hala, varje gång som man kommer med argument så byter de fokus!

De flesta av oss har nu fick en broschyren i brevlådan försommaren 2018 ”Om krisen eller kriget kommer”. Jag bläddrade raskt igenom den och fann inget nytt. Jag är förberedd men undrade hur pass förberedda var makthavarna och myndigheterna? En sida i broschyren läste jag dock noga! ”Var vaksam mot falsk information”.Det bästa skyddet mot falsk information och fientlig propaganda är att vara källkritisk”. Det var här som dagens gapskratt kom! Jag följer ju alla punkterna dagligen och stöter ofta på källor som utgör sig för att vara seriösa och trovärdiga men …

Det var #jagärhär-medlemen som kommenterade här på bloggen den 3:dje maj 2018 och uppmanade mig att trolla.

Mitt svar:

Men personen fortsatte att hävda att det är skillnad på onda och goda troll. Goda troll behövs för att hålla ordning och reda samt för att motverka fel åsikter.

Så hände det sig, även detta 2018, att en journalist trollade en hel del på twitter. Han vill gärna framstå som seriös och har ju faktiskt fått Guldspaden. Efter att han hade trollat så utbrast några #jagärhär-medlemmar att detta var något av det roligaste som de har upplevt. Jag frågade vad det var som var roligt med detta och fick svaret från trollet själv:

Så seriös var denna Guldspadevinnare!

2015 kunde vi läsa i DN:

”I utkanten av S:t Petersburg sitter 250 inhyrda ”nättroll” och producerar fejkade bloggar och nätkommentarer dygnet runt. De är soldater i ett globalt informationskrig, med uppdraget att hylla Putin, såga Obama och håna Ukrainas president Porosjenko. DN har träffat två av trollen.”

Var artikeln sann eller var den producerad i DN:s trollfabrik? Inte vet jag! Men ungefär samtidigt började Regeringen och MSB tala om ”osanningar” och ”planterade sanningar” på nätet. Allt gick ut på att skrämma oss för ryssen. Samtidigt varnades för att aldrig tro på sociala medier. Det var bara mainstream media som gick att lita på!

Den 15 november 2016 var Anders Lindberg inne på samma spår i sin ledare om ”Moderaterna har startat trollfabrik”. Jag funderade starkt på om A L själv är ett troll!

Att avsiktligt mobilisera ­så kallade nättroll, alltså personer på internet som bara är aggressiva och ute efter att förstöra, är inget nytt. Sverigedemokraterna har sedan många år byggt upp ett sinnrikt nätverk av hatsajter, Facebookgrupper och nätaktivister som bär upp partiets kommunikation.
Och som hotar och för­följer meningsmotståndare.”

Men det finns inget ­vänster-Avpixlat som förföljer journalister och hänger ut minderåriga. Inget vänsterextremt parti börjar ha uppåt tjugo procent i opinionsmätningarna och ingen vänsterextremist har valts till president i USA.

Högerns tonläge är ­högerns eget ansvar. Och konsekvensen just nu är precis det Jens Runnberg från Dalarnas Tidningar skriver: debatten trumpifieras – även i Sverige.
Är ett annat samtals­klimat möjligt?”

Att skriva om hatsajter,  förföljelse och nätaktivister säger mer om skribenten än om de som han skriver om! Att många människor tycker samma sak och skriver om samma sak är knappast organiserat. Det handlar mer om åsikter. Det handlar mer om att A L, mainstream media och politiker inte bryr sig om vanliga människors åsikter. Det handlar om att ”det finns inget ­vänster-Avpixlat” alltså avundsjuka över att inte själv nå fram med sitt budskap till vanliga människor.

Nu inför valet 2022 är det åter dags att skrämmas och att ljuga. Denna gången är det alltså Myndigheten för psykologiskt försvar.

Det finns de som vill få dig att tappa fokus eller vilseleda dig från fakta. Ibland är lättsamt innehåll en täckmantel eller ett rött skynke i en viktig fråga.

Hade jag inte upplevt detta så många gånger så hade jag gapskrattat. Men nu tänker jag: ”Kan de inte ge sig? Varför kan de inte inse att de flesta av oss har egen tankeförmåga? Vems skratt skadar mest?”

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Maj 24, 2022 @ 18:35:58

  Det handlar om idioter, som anser att alla måste tycka ”rätt”. Rimliga argument ges sällan och ja, varför kan de inte städa framför egen dörr innan de yttrar sig? Självinsikt och -distans saknas fullständigt.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. villvaraanonym
  Maj 26, 2022 @ 10:31:07

  Ulsan skriver…

  ”Att skriva om hatsajter, förföljelse och nätaktivister säger mer om skribenten än om de som han skriver om! Att många människor tycker samma sak och skriver om samma sak är knappast organiserat. Det handlar mer om åsikter. Det handlar mer om att A L [Anders Lindberg, Aftonbladet, om ”Moderaterna har startat trollfabrik”], mainstream media och politiker inte bryr sig om vanliga människors åsikter.”

  Jag skulle nog säga att ”mainstream media och politiker” HAR brytt sig om ”vanliga människors åsikter”. — De har delat dem.

  Till exempel fördömde politiker, tillsammans med vanligt folk,… Sydafrikas rasistiska apartheidregim (1948—1994), t.ex. ANC-galan (Svensk rock mot apartheid) 1985, …

  … och Bevara Sverige Svenskt-rörelsen (BSS, 1979–1986), och Ny Demokrati (NyD, 1991–2000), och Nationaldemokraterna (ND, 2001–2014), och Sverigedemokraterna (SD, 1988–).

  Men vanligt folk, och politiker, kom att upptäcka att fler och fler av vanligt folk sympatiserade helt eller delvis med dessa rörelsers åsikter/ståndpunkter…

  … vilket har gjort att definitionen av rasism/rasist har förskjutits, så till den milda grad att fr.o.m. 2000-talets början har invandrarbarn fått (av politiker, journalister och vanligt folk) modet att kalla svenska barn för rasist/svennejävel (och hora).

  Vem som är rasist är inte längre självklar för vanliga människor (eller politiker, journalister m.fl.).

  Till exempel upplever Ulsan att hon blev/blir påhoppad och förtalad av dem som tycker att de fortfarande ser en anledning att bekämpa ”rasister”…

  ”Jag [Ulsan, 2018-05-03, kl. 12:40:57] blev utsatt för personpåhopp, lögner och förtal. Jag kallades för rasist, fascist och nazist. Mitt brott: Jag vägrar ställa upp på dagens feminism.”

  Ska detta betraktas som stigmatisering/fördömanden (”personpåhopp, lögner och förtal”) från ”troll”, folk, politiker och journalister?

  Eller, är det ett moralkskt/medmänskligt och demokratiskt motiverade motargument —
  benämnt, i omedveten orwellsk anda (”okunnighet är styrka”), som ”mothugg” av SVT-chefen Jan Helin (fd. Aftonbladet) i debatt med bl.a. Nyheter Idags Chang Frick under Nordiska Mediedagarnas (NMD) konferens 2019 ”Svenske tilstander”
  — med ett uttryckssätt som i vissa fall (t.ex. ”troll”) är jämförbar med en arrogant tonårings, dvs. en vuxen som inte klarar av att behärska sina känslor/upprördhet/självrättfärdighet i offentlig diskussion, varför denne använder förolämpningar… som kan ursäktas?

  För att uttrycka problematiken/skiljelinjen med Olle Zachrisons (chef för SR-Ekot) ord…

  ”I den lite tillspetsade rubriken på debattören Salam Karams artikel på SVT Opinion ingår en fråga: —Om SD inte är främlingsfientligt – vad är då främlingsfientlighet, enligt Sveriges Radio?”
  – ”Den är omöjlig att svara på så generellt.”
  – ”Det är något vi [SR-redaktionen, som har hur många SD-sympatisörer anställda?] tar ställning till från FALL TILL FALL när sådana frågor aktualiseras.”
  (SVT 2019-10-22: ”Sveriges Radios replik: –Ekot sätter inte etiketter på riksdagspartierna”) …

  … men det har SR gjort tidigare:
  2006-06-08 Sveriges Radio ”FRÄMLINGSFIENTLIGT parti populärt hos unga”
  – ”Sverigedemokraterna skulle bli det tredje största partiet och komma in i riksdagen om unga mellan 15 och 21 år fick välja.”

  Alltså, det är numera upp till var och en att, från ”fall till fall”, bestämma vem som är ”rasist” och vem som inte är det: Att det är skillnad på ”onda och goda troll”, som Ulsan beskriver en ”#jagärhär-medlemens syn/agerande.

  Detta har blivit en tragedi för landet och folket i Sverige…

  * 2021-12-08 Svenska Dagbladet (SvD)
  ”Varannan anser att SD är ett rasistiskt parti”
  [rubriken kunde ha formuleras på följande sätt: ”Varannan anser att SD INTE är ett rasistiskt parti”]
  – ”53 procent av männen anser att partiet inte är rasistiskt medan endast 27 procent av kvinnorna håller med om det.”

  (Det finns anledning att ifrågasätta denna opinionsundersökning (!). —Hur benägna är framför allt kvinnor att avslöja sin åsikt, ens inför sig själva?
  Enligt en vetenskaplig (!) studie, högst ovilliga…
  * 2016-01-27 Expressen Debatt, forskare vid Göteborgs universitet:
  ”Hade kvinnorna VÅGAT åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”)

  Rimligen kan antagas att vanligt folk borde bekämpa — i hemmen, i bostadsområdet, på arbetsplatsen, i kön till privata och statliga inrättningar — den dryga miljonen väljare (17%) som, likt tyskarna för 90 år sedan, röstade fram ett ”rasistiskt” parti?…

  (Denna risk anser Socialdemokraterna vara reell, varför de ser det motiverat att åsidosätta Grundlagen (Regeringsformen, 3:e kap. 1§: ”Riksdagen utses genom fria, hemliga och direkta val”), fd. statsminister Löfven:
  * 2021-03-30 Dagens Nyheter, Expressen, SVT
  – ”STÖD SKA INTE UTGÅ FRÅN HUR MÅNGA PROCENT MAN HAR UTAN FRÅN VAD MAN STÅR FÖR. SD är ett rasistiskt parti som kommer ur nazismen.”
  – ”Läser man deras principprogram om folkstyre så förstår man att de har en annan uppfattning om vilka som bör och inte bör tillhöra folket.”
  – ”De har en rasistisk politik och det beror på de rötter som man har.”
  * 2021-09-14 Riksdagen, Regeringsförklaringen:
  ”Låt det [nazismen] vara en påminnelse om att DEMOKRATIN INTE KAN TAS FÖR GIVEN. Den börjar och slutar med oss medborgare. Samhällsbygget är aldrig färdigt eller immunt mot dem som vill rasera det och i stället gradera människors värde efter kön, könsidentitet, sexuell läggning, hudfärg, religion eller klass.”)

  … Denna tanke (folk som bekämpar folk) blir än mer makaber när även 56.880 grundskole- och gymnasieelever röstade 2018 på SD (15%). —Hur kan/ska vanligt folk bekämpa barn och tonåringar?

  Till exempel när en vanlig rektor varnade eleverna för ett ”högerextremt” parti…
  * 2022-04-29 Sveriges Radio ”Rektor varnade för HÖGEREXTREMT [SR-redaktionens val av ”etikett”] parti – kritiseras av JO”
  – ”När Alternativ för Sverige delade ut flygblad utanför Kunskapskällan i Herrljunga mejlade gymnasieskolans rektor alla elever och varnade för ”ett högerextremt och rasistiskt parti”.”
  – ”Nu kritiseras rektorn av Justitieombudsmannen som menar att detta stred mot den grundlagsstadgade objektivitetsprincipen.”

  Vi ska alltså bekämpa varandra, varför gemenskapen i landet upphör.

  Allt på grund av en viss tysk-österrikisk herre som tilldelades makten av folket i ett demokratiskt val, i kombination med en felaktig tolkning — tanken att Sverige skulle förlora sin svenska karaktär fanns inte — av det ödesdigra rikstagsbeslutet om proposition 1975:26 (”Regeringens proposition om riktlinjer för invandrar- och minoritetspolitiken m.m.”)…

  – ”Det finns mycket att säga om orsakerna till Sveriges nuvarande integrationspolitiska utmaningar, men orsakade av den svenska statens grundlagar är de inte.”
  (Carl Lindstrand, advokat, 2019-08-22 Kvartal.se ”Faktoiden om grundlagen”)

  Vad man skulle kunna säga säkert om Sveriges ”integrationspolitiska utmaningar” är, att fördöma landets egna medborgare, medmänniskorna, får katastrofala konsekvenser för sammanhållningen, vilket det inte fick när vanliga människor fördömde diktatorer i främmande länder.

  En läxa som framtida svenska medborgare förhoppningsvis kommer att ta fasta på.

  *

  Om gränsdragningar/skiljelinjer…

  Så som Socialdemokraterna betraktar/behandlar Sverigedemokraterna gör de senare detsamma gällande Alternativ för Sverige (AfS), vilka i sin tur tycker att Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) [*] har gått till överdrift.

  Så, vilka/vilken av de fyras åsikter ”kommer från fel håll”?

  Betraktat från ett globalt perspektiv… —Hur förhåller sig ”troll”, Socialdemokrater och vanliga människor till människosynen/synen på invandrare hos andra nationella folk, i jämförelse med ”goda” svenskars?

  Till exempel somalier i Somalia, iranier i Iran, syrier i Syrien…

  Arash Vatankhahm — iranier, svensk medborgare [jag utgår från att han betraktar sig själv som iranier i första hand; ”troll” och Socialdemokrater m.fl. tycks tro att det skulle vara någonting eftersträvansvärt för en invandrare att bli omnämnd som svensk], debattörer, opinionsbildarde; medverkat i Ronie Berggrens podd 516 (2018): ”Protesterna i Iran” — berättar…

  [*]
  – ”Vet ni vad som irriterar mig mest med de debattörer med invandrarbakgrund som skriker mest rasism? De som till skillnad fån sådana som jag har fått utrymme i de största medier, jobb, plattform, yttrandefrihet, religionsfrihet, bra lön osv just på grund av att de spyr galla över Sverige och svenskar så fort de får en chans?”
  – ”Det faktum att de, i Sina egna/föräldrars hemländer är minst AFS och jag lovar, 90% är motsvarande NMR när det kommer till deras egna/föräldrars hemländer.”
  – ”Att de egentligen inte vill vara svensk, de känner sig inte som svenskar, de i själva verket hatar Sverige och allt som är svenskt, de ser ner på Sverige.”
  – ”Men, att skrika rasism och bära offerkofta har blivit Big Business för de [dem].”
  – ”Denna monumentala hyckleri och cirkus står mig verkligen upp i halsen!”
  (2021-08-28 Facebook)

  [Jag rekommenderar hans krönika hos DetGodaSamhället.com 2021-08-14: ”Stå på rätt sida av historien – behåll värdigheten”.]

  I detta sammanhang kan det vara värt att citera Liberias (LR) grundlag:
  ”CHAPTER IV – Citizenship: Article 27 b. Eligibility for Citizenship by Birth and Naturalization Restricted to Negroes”

  Det skulle vara mycket förvånande om någon svensk betraktade liberianer som rasister.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 26, 2022 @ 11:00:35

   Det var mycket men skulle vi på Ulsans vilja göra en kort sammanfattning så är det inte alls fråga om rasism och helt fel att kalla sina motståndare för troll, då i stället för att debattera med sakliga argument.. Vad det rör sig om är faktiskt när man missbrukar demokratin och rent fascistiskt påtalar att vill ni inte betala för våra utopier( (migrationen) är ni endast främlingsfientliga rasister. All kostar pengar och varför påtvinga andra kostnader för en vision som aldrig geografiskt eller historiskt har fungerat. Vi har betalt tillräckligt, hur länge ska deras stupida projekt fortgå.

   Gilla

   Svara

   • villvaraanonym
    Maj 28, 2022 @ 07:28:43

    Jag tycks ha uttryckt mig så balanserat [*] att min kommentar kan missförstås.

    Till exempel: ”Vem som är rasist är inte längre självklar för vanliga människor (eller politiker, journalister m.fl.).”

    Dessa nyckelfraser visar mitt perspektiv…

    – ”… varför de [Socialdemokraterna] ser det motiverat att åsidosätta Grundlagen”
    – ”Denna tanke (folk som bekämpar folk) blir än mer makaber när även 56.880 grundskole- och gymnasieelever röstade 2018 på SD (15%).”
    – ”[Jag rekommenderar hans krönika hos DetGodaSamhället.com 2021-08-14: ”Stå på rätt sida av historien – behåll värdigheten”.]”

    [*]
    (även som kommenterar till 27/5 ”Hur mår vi egentligen?”…)
    Jag försöker uttrycka mig balanserat/vuxet i offentligheten (både den fysiska och digitala), när jag skulle vilja skrika ut min frustartion och förolämpa alla självbedragande/psykotiska [1] galningar.

    Detta klarar jag av trots att så många svenskar (här: folkslaget) röstar på partier som har (!) förstört Sverige och sammanhållningen — demografin (framför allt den pågående och ökande islamiseringen), digitaliseringen och demokratin: yttrandefriheten, makt till överstatliga institutioner, t.ex. EU, WHO, FN, Nato, IMF, WEF — i sådan grad att jag har (!) förlorat hoppet för framtiden (jag vill leva i ett svenskt Sverige, inte därför att jag ogillar invandrare, men bara för att jag vill känna mig hemma!).

    Jag försöker ändå genom att rösta på Alternativ för Sverige (som man röstar får man leva, om man överlever!), vilket förklarar varför jag vill vara anonym.

    [1]
    psykotisk…
    påtagligt defekt upplevande/tolkning av verkligheten

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: