En tjatig men nödvändig diskussion

Det finns ett drag hos mig själv som jag avskyr. Det är när jag upprepar mig! Men ibland måste man tjata. Det vet varje mamma. Hur många gånger har jag sagt till barnen: ”Plocka undan efter dig!” innan jag har uppnått resultat? Barn måste uppfostras. Tyvärr så finns det även vuxna som måste uppfostras. ”Blanda dig inte i vuxna människors samtal!”, ”Ljug inte om andra människor!” osv. Jag har skrivit om detta många gånger men tyvärr uppstår situationer som gör att jag måste upprepa mig. Den 29/11-2016 skrev jag:

”Min mamma och kanske många i hennes generation behärskade inte diskussionskonsten. Hon trodde att alla diskussioner skulle utmynna i ovänskap. Så varje gång som vi diskuterade så avbröt hon med att prata om något helt annat. Hon störde helt medvetet för att få slut på diskussionen.

Samma fenomen har jag upplevt poppa upp då och då i debatterna de senaste åren. Istället för att argumentera om sak så har invektiven haglat. De som har stört har ofta kommit i grupp och stöttat varandra. De har gjort precis som mamma börjat prata om annat och stört genom att påstå att någon har yttrat sig på ett sätt som de inte har gjort och helt enkelt varit så oförskämda att alla andra har tappat lusten att diskutera.”

Nu är vi där igen! Jag läste en artikel om att TV-programmet Trolljägarna kommer med en tredje säsong och skrev en seriös (i mitt tycke) kommentar:

”Det finns några ord som jag är innerligt trött på. Det första är ”svansen”. Själv uttrycker jag alltid mina egna åsikter och går inte någon annans ärende. Men redan för 5-6 år sedan fick jag höra att jag hade en svans som gillade mina inlägg. På så sätt kunde mina åsikter negligeras – för jag som hade en svans kunde ju inte ha några vettiga åsikter. Ett annat ord är ”troll” som kommer fram när argument saknas. Det tredje är ”organiserade cyberkrigare”. Nej, den organisationen finns inte utan är helt och hållet påhittad. Vanliga enskilda människor som uttrycker samma åsikter behöver inte vara organiserade och definitivt inte vara cyberkrigare.. Det behövs ingen organisation för att ha åsikter och vilja dela med sig av dem. Men ”de goda” väljer att odla dessa myter!”

Genast dök en gammal debbattör upp:

”som svar till XX: Gamla katter är det också *lol* De har hängt med i många år, precis som jag. Såvitt jag förstår är de inga svansar utan organisatörer av ”svansar”.”

”som svar till XX: Oh ja…tiodubbla konton och mer än det! Ullas man (Olof de Gothia) har jag varit cyberbekant med i 8-10 olika namn. En mycket gammal Avpixlare, ful i mun också. Blev ofta utkastad från kommentarsfält p g a grovt språk.”

”Berätta Ulla – hur gick det till när du just idag hittade det här kommentarsfältet? Du kom i dåligt sällskap med några av nätets mer organiserade hatgrupper? Den gupp som avskyr #jagärhär och redan fått två sajter nedtagna av Facebook p g a dåligt uppförande?”

Denna person fortsätter alltså med sina lögner och sitt förtal eftersom verkliga argument saknas.

 • Nej! Vare sig jag eller sambon har organiserat någonting. Vi deltar i diskussioner på nätet och skriver här i bloggen. Men det är allt!
 • Nej! Sambon har aldrig haft (så länge som jag har känt honom) 8-10 konton. Han hade kontot Olof de Gothia men skrev något ofördelaktigt om en EU-politiker (som senare har valsat i medierna). Han blev anmäld och blockad och skaffade sig därför ytterligare ett konto. Han använder sig inte av grovt språk för det ingår inte i hans vokabulär! Han blev aldrig utkastad från kommentarsfälten pga sitt språk!
 • Ja, jag avskyr #jagärhär men jag ingår inte i några ”organiserade hatgrupper” och har inte kommit i dåligt sällskap. Däremot stödjer jag människor som blir förföljda och baktalade av #jagärhär – på samma sätt som jag alltid har stått upp för människor som råkar ut för illasinnade människor.

Men jag måste erkänna att en av de grupper som personen syftade på följer jag och gillar. Idag skrev jag en kommentar på den gruppen:

Personen som jag svarade tillhör #jagärhär! Hon hade skrivit en hel del negativt om swishande journalister  men glömde bort att nämna detta som finns på jäh:s hemsida:

Det gäller tydligen olika regler angående swishande journalister – beroende på åsikter! #jagärhär påstår att de inte anmäler men hon uttrycker ju ett hot! Hon skriver ju indirekt: ”Akta dig så att jag inte anmäler till din arbetsgivare att du har fel värdegrund!” Det är så de jobbar med sin ”goda ton” på nätet. De HOTAR, LJUGER och BAKTALAR!

Gruppen visar ju bara hur viktigt det är att vi inte låter oss tystas och att det är de som är odemokratiska. Att vilja begränsa andra människors yttrandefrihet är odemokratiskt! Vi  MÅSTE vara tjatiga och ta diskussioner med gruppen! Vi MÅSTE avkräva dem argument, be dem att förklara sig, tala om för dem att det är de som är odemokratiska och oseriösa.

Jag vill ha en seriös debatt!

 

15 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Conny Lundberg
  Apr 15, 2018 @ 13:52:29

  Bra sagt, Ulsan! De som uttrycker sig om s k hatgrupper är ofta de som själva har gått stora hatkursen och aldrig vill argumentera om sakfrågor eftersom de sällan eller aldrig har några logiska argument.

  Gilla

  Svara

 2. Trackback: En tjatig men nödvändig diskussion — ulsansblogg – Life, Death and all between
 3. thomask69
  Maj 03, 2018 @ 11:03:06

  Hej. Jag är med i JagÄrHär och vill förklara en sak.

  Facebook gruppen består av 75 000 medlemmar som alla är individer. Vi har olika åsikter och olika personligheter.

  Du kan inte skriva att JagÄrHär skriver eller kommenterar för alla 75 000 är olika individer.

  Gruppens syfte är att dämpa hat och hot i kommentarsfälten.

  Testa själv med detta enkla knep. Skapa ett Trollkonto och gå in på t.ex. fria tider och skriv något snällt om invandrare. Du kommer genast få påhopp av hatare, jag lovar.

  Demokrati handlar om att ha olika åsikter. Men ska det funka så kan man inte tillåta hat och hot.

  Alla i JagÄrHär är individer som även dom kan göra fel.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 03, 2018 @ 12:40:57

   Varför skulle jag medvetet skapa ett trollkonto och medvetet gå in på t ex fria tider och skriva? Det finns ingen anledning! Varför precis fria tider? Varför inte Expo eller IRM?

   Jag är emot trollkonto och provokationer! Jag går inte in i andra människors hem eller föreningslokaler och talar om för dem hur de ska uttrycka sig. Jag blandar mig inte i privata samtal på gator och torg. Jag har jobbat på mängder av olika arbetsplatser med olika jargonger och språkbruk. På vissa arbetsplatser svär man så det osar svavel, andra har ett rått språkbruk och andra är sexistiska – det sista gäller både mansdominerade och kvinnodominerade arbetsplatser. För en utomstående kan språkbruket låta illa. Men jag garanterar: Trots hårda tongångar så har det aldrig varit hat eller hot.

   Första gången som jag stötta på HAT var när jag skrev under nick på SVTdebatt. Jag blev utsatt för personpåhopp, lögner och förtal. Jag kallades för rasist, fascist och nazist. Mitt brott: Jag vägrar ställa upp på dagens feminism. Hatarna: feminister – en av dem är nu moderator för JÄH.

   Att gå in på privata FB-sidor eller grupper och lägga sig i VAD och HUR vuxna människor skriver är inte bildat! JÄH borde faktiskt städa i de egna leden först!

   Gilla

   Svara

   • thomask69
    Maj 03, 2018 @ 14:35:47

    Alla får tro vad dom vill. Men för att förstå hur Facebookbubblor funkar kan det vara bra att titta in i andra bubblor. Offentliga sidor kan ses av alla. Och nu med översättning kan även de som inte kan svenska trolla på svenska.

    Gillad av 1 person

   • ulsansblogg
    Maj 03, 2018 @ 15:43:50

    Låt bubblorna prata! De stannar ju i sina bubblor! Vad är du rädd för? att de ska påverka dig, mig eller någon annan? Du försöker ju påverka mig. Vad är det som säger att dina åsikter och ditt språk är bättre än mitt eller någon annans? Du och JÄH vill bara bestämma över andra människor och tysta dem med ”fel” åsikter. Men det är kanske du som har ”fel” åsikter?

    Gilla

   • thomask69
    Maj 03, 2018 @ 16:36:14

    Men det är ju så demokrati fungerar. Det finns länder där Ateism (t.ex) straffas med döden. I vissa bubblor hyllas dödsstraff, och i dom bubblorna måste jag få höja rösten och tala om att jag anser att det är vidrigt. Demokrati fungerar inte annars.

    Gilla

   • ulsansblogg
    Maj 03, 2018 @ 16:59:34

    Så du anser att det är demokrati att du får bestämma vilka åsikter som är godtagbara?

    Gilla

   • thomask69
    Maj 03, 2018 @ 20:45:56

    Du skriver vad du vill på din blogg. På vilket sett bestämmer jag över dig?

    Gilla

   • ulsansblogg
    Maj 03, 2018 @ 21:44:02

    Nej, du bestämmer inte över vare sig över mig eller bloggen – tack och lov.

    Men … du skriver ” i dom bubblorna måste jag få höja rösten och tala om att jag anser att det är vidrigt”. Du anser ju att du måste höja rösten och banna de som har ”fel” åsikt.

    Att inte acceptera människor är olika och har olika åsikter beroende på sina erfarenheter innebär att jag anser att du har en unken människosyn.

    Gilla

   • thomask69
    Maj 03, 2018 @ 23:15:39

    Jag tar det igen. I en demokrati har man olika åsikter. Ska demokratin fungera så måste man få uttrycka den. Har man då en ”unken människosyn” när man höjer rösten? Vill du att man ska vara tyst?

    Ett exempel. På Fria tider uttryckte några att utvisning är ett bra straff mot människor som våldtar andra människor. Jag frågade om detta även gällde ”etniskt svenska” människor. Du förstår nog vilka reaktioner jag fick.

    Ibland måste man utmana åsikter i grupper som mest har en annan åsikt en än själv.

    Jag vill inte bo i ett land där demokrati begränsas av hot och hat.

    Gilla

   • ulsansblogg
    Maj 04, 2018 @ 10:23:10

    Antingen vill du inte förstå eller så förstår du inte! Du får ha dina åsikter, jag får ha mina åsikter och Fria tider får ha sina åsikter. Men … du ÄR inte inbjuden till deras sida – speciellt inte med trollkonto. Du behöver inte gå in på deras sida och läsa! Du behöver inte lägga dig i deras diskussioner. Förstår du inte att dina kommentarer trissar upp tonen hos dem. De inser ju att du är ett troll och går inför att trissa upp dig. Det är som ett getingbo. Det blir oroligt och du blir stucken om du sticker in handen i det. Men håller du dig på avstånd så händer det ingenting.

    Det är ditt och JÄHs beteende som skapar oron! Detta är den sista kommentaren som du får av mig eftersom dina inlägg inte tillför något!

    Gilla

   • thomask69
    Maj 04, 2018 @ 13:04:59

    Fria Tider vimlar av trollkonton av det onda slaget. Men deras vidriga kommentarer får bara medhåll och blir inte blockader eller borttagna. Lite goda troll lättar upp stämningen lite. (Tycker jag.)

    Gilla

   • thomask69
    Maj 04, 2018 @ 14:46:36

    Lustigt. Nu kommenterar två troll Svenska köttbullar på Fria Tider. (Och DNA).

    Gilla

 4. Trackback: Var vaksam mot falsk information | ulsansblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

A.L - M.Foto

Välkomen till min sida med bilder från natur - landskap och stadsmiljö, hoppas du kan inspireras och njuta av vad ögat ser!

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Politik blandat med ett och annat boktips.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: