En ny dag i Spanien med begränsad rörelsefrihet

Idag vaknade jag med värk i hela kroppen. Det var svårt att ta sig ur sängen. Normalt brukar vi ta två promenader per dag. Igår blev det inte någon. Vi får ju inte gå ut!

Jag har aldrig längtat så mycket efter en promenad som jag gjorde igår. Jag började räkna hur många gånger som jag måste gå från balkongdörren till ytterdörren och tillbaka för att få den motion som en promenad ger. Insåg att det blir tråkigt och ger mig ingen sol och inga D-vitaminer. Men vi har ju loftgången ute vid hissen! Men det känns lika tråkigt. Kanske trappan 10 våningar ner och 10 upp … hur många gånger? Nej! idag ska jag istället storstäda för att få röra på mig. Hoppas att solen skiner så jag kan njuta av vårmen på balkongen en stund och lyssna på vågskvalpet.

Bildresultat för las fallas

Just nu skulle vi egentligen sitta i en minibuss på väg till Valencia. Vi skulle besöka Las Fallas Fiesta. Det är en stor årligen återkommande festival där våren hälsas välkommen på ett spektakulärt sätt. Vi hade verkligen sett fram emot detta och har planerade att åka dit för snart ett halv år sedan. I tisdags bestämde vi att åka idag på morgonen kl 07,00 och i onsdags fick vi besked att festivalen är inställd. Vi fick tillbaka pengarna för resan men hotellet ville inte avboka (3 nätter). Då hade inte vi förstått att hela Spanien skulle försättas i karantän. Så vi bestämde oss för att hyra en bil, använda hotellrummet och utforska La Mancha – Don Quijotes trakter – som lär vara natursköna. Men det sprack i fredags när hotellet avbokade med pengarna tillbaka. Då hade vi en hyrbil med betald deposition men inget hotellrum. Men hyrbilsfirman var hygglig och vi fick depositionen tillbaka. Här sitter vi nu och tänker på allt som vi skulle uppleva under fyra dagar. Men det kommer väl en tid efter karantänen – som var sagd att vara 15 dagar men nu överväger regeringen här att förlänga den.

Men alla är snälla, trevliga och hjälpsamma. En person på vårt sociala forum erbjöd sig att köra dem som har långt till affären för att handla. Igår ringde grannen, tandläkaren, på dörren och överräckte två munskydd med orden: ”It´s for you. If you need anything we are there!” sa hon och pekade på deras lägenhetsdörr. Appropå munskydd läste jag igår:

Ansiktsmasker i beslag Guardia Civil har beslagtagit 150 000 ansiktsmasker från ett företag i Alcalá La Real, i Jaén. Det rör sig om en fabrik som bland annat producerar upp till 80 000 masker om dygnet och som de senaste månaderna exporterat sjukvårdsutrustning till både Kina, Sydkorea, Marocko och Tyskland. De beslagtagna maskerna har skickats direkt till sjukhuset Infanta Sofía i Madrid, där det råder stor brist på utrustning.

Jag läste också att Spaniens militära katastrofenhet UME sätts in:

I nuläget tas 1.100 soldater i anspråk för att förstärka säkerheten och arbeta med desinficering på järnvägsstationer, flygplatser och i hamnar.

UME-trupperna består av 3.500 militärer som är specialiserade på akut och katastrofvård, de är också specialister på att arbeta i förorenade miljöer och sanera platser som byggnader, fordon och flygplan. De har också erfarenhet av att sätta upp tält och ta hand om offer med allehanda skador, något som de fick göra vid jordskalvet i Lorca 2011.

I Málaga finns nu 110 UME-soldater och 24 fordon från basen i Morón de la Frontera (Sevilla), de finns på flygplatsen, järnvägsstationen och i hamnen.

I skrivande stund finns de utplacerade i åtta autonoma regioner: Madrid, Castilla y León, Castilla-La Mancha, La Rioja, Andalusien, Valencia, Aragonien och Kanarieöarna och under dagen kommer deras närvaro att utvidgas till andra provinshuvudstäder.

Nu har landet stängt gränserna. Många nordbor som bor här på sydkusten under vinterhalvåret har bilat hit – med personbil eller husbil. Nu vet de inte hur de ska kunna ta sig hem. Frankrike kanske stänger gränsen, Portugal och Tyskland och Danmark har gjort det. På vårt sociala forum diskuterades detta igår kväll. Någon hade skrivit till ambassaden men hade inte fått något svar.

Oss går det inte någon nöd på – mer än rörelsebehovet. Vi har små butiker i huset intill och frysen fylld. Som pensionärer har vi inga tider att passa. Planerat hemresa om ett antal veckor men … skulle det dra ut på tiden så kan vi säkert få hyra lägenheten (eller någon annan) lite till!

Så läser jag på Tomatklubben om att någon var bekymrad över att ha fått blomflugor på sina tomatplantor. Jag blir full av skratt och tänker på alla triviala problem som finns i världen. Även i bekymmersamma tider måste man få ha roligt. Det är just det som gör att man överlever. Så jag hoppas att ingen tar illa upp av denna bild:

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Trackback: Det räcker nu – 4 månader med munskydd! | ulsansblogg

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!