Tillit och lögn

Terrorattacken på Drottninggatan har gjort fler svenskar positiva till utvecklingen i Sverige. I en undersökning gjord både före och efter attentatet anser främst Socialdemokraternas och Vänsterpartiets väljare att landet är på väg åt rätt håll. Så rapporterade SVT. Som vanligt förstår jag ingenting. Hur kan någon människa anse att Sveriges utveckling går åt rätt håll precis efter vi har haft en terrorattack?

Antingen ljuger SIFO, som gjorde undersökningen, eller så ljuger de som svarade eller så är frågorna utformade på ett sådant sätt att de inte förstod vad de svarade på eller så är frågorna ställda i en mycket positiv grupp som har en viss agenda eller så … Det finns alltför många frågetecken för att kunna ta denna undersökning på allvar. Men om … tänk om en stor mängd människor tycker att Sverige är på rätt väg? Vad beror deras tänkande på?

Ibland dyker det upp något intressant i TV4:s morgonprogram. Det är inte ofta men idag hände det! Det handlade om barn och föräldrar – om föräldrar har så stor tillit till sina barn att de sväljer lögnerna. De flesta föräldrar tror att de kan se på barnet när det ljuger och en del föräldrar anser att just deras barn aldrig ljuger. Psykologen talade om, det som jag naturligtvis har vetat sedan mina barn var små, nästan alla barn över 3-4 år ljuger. Ju mer föräldrarna tror på dem ju mer ljuger de. De ljuger helt enkelt för att inte få bannor! Föräldrar bör inte sätta för stor tillit till barnet. De ska istället konfrontera det och säga: ”Jag såg att du gjorde det!” – för att barnet ska lära sig rätt beteende.

Omsätter vi detta till politiker och regering i synnerhet – så borde vi säga ifrån ganska ofta!  Om vi litar för mycket på de förtroendevalda så kommer de att utnyttja vår tillit. De kommer att använda alla trix som de kan hitta för att lura oss och för sina egna syften. Men det finns en mängd goda människor som vill lita på dem. Så när regeringen säger att: ”Det har aldrig gått så bra för Sverige som det gör nu!” sväljer de detta med hull och hår. De har tillit och funderar inte på varför de säger just detta.

När statsministern promenerade på Drottninggatan dagen efter attentatet var det för att skapa tillit och förtroende för honom. Det var ganska enkelt – ingen fara eftersom det fanns en mängd avspärrningar och fler poliser än någonsin på plats. Risken att något skulle hända var minimal. Han ville helt enkelt försöka spela landsfader – ett välregisserat teaterstycke. Han lyckades tydligen om vi nu ska tro på attitydundersökningen. De tillfrågade funderade inte kring vad som händer med ett land och ett folk som utsätts för attentat. De funderade inte heller kring brister i integrationen, brister i kontrollen av vilka personer som befinner sig i landet, ökad brottslighet, högt skattetryck försämrad välfärd, beroende av EU, …

Allting blir så enkelt med fullständig tillit till politikerna. Den som inte ifrågasätter behöver ju inte ta ansvar! Så länge som vi inte ifrågasätter så kan de fortsätta att ljuga!

 

 

4 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Emil
    Apr 17, 2017 @ 13:05:36

    Nog för att antalet idioter i detta land ej skall underskattas, men SIFO, nja, jag litar inte så mycket som ett dyft på dem. De är ett propagandaorgan blott med syfte att dämpa (folks ilska), dölja (riktiga opinionsläget) och därigenom öka Löfvéns (den store ledarens) makt. Bara att kolla deras valundersökningar där de ”underskattat” (ljugit) om SD’s siffror/stöd i syfte att försöka påverka. De ertappades/avslöjades (enligt mig i vart fall) då det torde vara omöjligt att få en sådan snedträff om man inte bluffat medvetet. Ändå får de hållas…..i landet annorlunda. Bananrepubliken Zverige.

    Gillad av 1 person

    Svara

    • ulsansblogg
      Apr 17, 2017 @ 15:07:36

      Då är vi 2 som inte litar på SIFO. Det känns mest som att resultatet av undersökningen är köpt eller att frågorna är ställda på ett sådant sätt att det blir svårt att svara annorlunda.

      Gillad av 1 person

      Svara

  2. Bjarne Wilmarsgård
    Apr 17, 2017 @ 23:38:52

    Ulsan – I love you… 😉

    Gillad av 1 person

    Svara

  3. Martin
    Apr 20, 2017 @ 00:42:57

    Kanske är det så att folk anser att Sverige är på rätt väg eftersom sossar och moderater börjat vakna upp. Senast vill jag leverera den glada nyheten att även det Kommunistiska partiet tycks vakna, MEN det finns ett motstånd från ”godhetens tanter” som måste kritiseras:

    Kommunistiska partiet vaknar upp inför terrorist-problemet men kritiseras av Marina Weilguni i Riktpunkt

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!