Att påverka

Allting som vi säger och allting som vi gör påverkar vårt fortsatta liv. Men det påverkar också andra människor. Ibland handlar det om positiv påverkan och ibland negativ. Det händer att vi tror att vi kan påverka i en viss riktning men effekten blir den motsatta. Vi ser detta dagligen.

När jag läser en artikel eller ser på ett TV-program tänker jag för det mesta: ”Vad vill de ha sagt med detta?” För det mesta är budskapet uppenbart. Man märker det på ord- och bildval. Retoriken och helheten. Den som har en övertydlig framtoning av sitt budskap tröttnar jag snabbt på. Jag vet ju redan och har hört och sett det så många gånger förr!

Så tänker jag när jag läser vissa ledarskribenter. Idag är det Anders Lindberg som upprepar ”flod av hat på nätet”, ”SD:s hatsajter”, ”hotfulla meddelanden”, ”hatstormen SD:s fotsoldater”, ”SD:s nätrörelse”, ”trollen förstör internet”, ”den rasistiska bubblan”, ”sprida falska uppgifter” och ”SD:s ledande företrädare skämtar om döda judar och hänger ut barn”. Det blir bara för många värdeladdade ord. Jag orkar inte förstå vad han vill ha fram med sin text. Jag bara tänker på att han måste vara väldigt bitter för att kunna hata så mycket. Annars är det kanske så att han är rädd för att mista sin makt som ledarskribent och politiskt aktiv? I vilket fall som helst så påverkar hans text inte mig i den riktning som han vill!

Däremot läste jag och begrundade Emanuel Karlstens text som började med rubriken ”Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare”. Jag tänkte ”Vad är det nu för idioti han skriver?” och så fortsatte jag att läsa:

”I en studie med tio tusen deltagare har forskare kunnat vetenskapligt bevisa att bokläsare har sämre analysförmåga. Genom att mata sig med färdiga berättelser försämras möjligheten att tillgodogöra sig verkligheten. Studien visar också att de som aldrig läser är smartare än genomsnittet.”

Ojojoj! Ännu en dum undersökning! Men när jag fortsatte att läsa kittlade det till i mina tankebanor:

Nej, jag bara skojar! Det finns ingen sådan idiotiskt rapport eller forskning! Däremot finns det en riktig studie som visar att 59 procent av alla artiklar som sprids i sociala medier delas utan att läsas. Istället nöjer vi oss alltså med vad som står i rubriken och ingressen innan vi delar vidare länken.”

Smart kille! Han lurade mig faktiskt en stund men lyckades att få mig intresserad och lyckades att förmedla sitt budskap. Jag tänker på alla dem som delar hans artikel utan att läsa den. Rubriken! ”Haha, det var det jag visste! De är inte så smarta – de som läser mycket!”. Men i själva verket var det ju tvärtom! De som delade pga rubriken är inte smarta. Nog borde var och en som delar artiklar veta vad som står i artikeln först!

Samma sak händer gång på gång i debatter. Vissa debattörer har för vana att kleta invektiv på sina debattmotståndare. De har förutfattade meningar och vägrar ta till sig motståndarens budskap och analysera. De förstör debatter medvetet för att hindra andra människor att dra egna slutsatser.

Vi ser ofta på Facebook att de som har ”fel” åsikter anmäls och blir avstängda. Varför? Vill anmälarna vara någon form av godhetsapostel som måste hindra sina medmänniskor att nås av ”fel” budskap? Tror de att medmänniskorna inte själv kan sortera och analysera de texter som de läser?  Tror de att vi kan påverkas negativt av budskapet? Jag blir ju mer negativt inställd till dessa åsiktsfilter som tror att de ensamma står för det goda och rätta!

För mig är det viktigt att alla fakta och åsikter kommer fram och analyseras. Sen bildar jag mina egna åsikter!

asiktskorridoren

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: