Arbetar de gratis?

Sanningen ligger i betraktarens ögon. Men … betraktarens sanning behöver inte vara min sanning och är absolut inte fakta. Detta tänkte jag på när jag läste om att

”Hundratals asylsökande i Hultsfred har i flera år arbetat gratis och utan försäkringar med renovering av ett kommunalt bostadsbolags lägenheter.”

När jag läser vidare ser jag att allt började  för ungefär 15 år sedan med ett EU-projektet ”Ta Tillvara”. De asylsökande renoverade de lägenheter som Migrationsverket hyrde av det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds Bostäder. De renoverade alltså efter andra asylsökande!

Syftet med projektet var att de asylsökande skulle ha en sysselsättning, lära sig ett yrke och öva sig på svenska språket. EU-projektet avslutades 2011 men Migrationsverket och Hultsfreds bostäder fortsatte att driva projektet i egen regi. Antagligen ansåg man att det var värdefullt att de asylsökande var sysselsatta. Totalt renoverades ca 150 lägenheter. Det blir ca 10 lägenheter per år. Det kan knappast räknas som någon högre arbetstakt!

Men … arbetade de gratis? Nej, naturligtvis inte! Det handlar om människor som inte var/är placerbara på arbetsmarknaden. De kunde inte svenska och skulle få sysselsättning. De hade handledare som vägledde arbetet. I bästa fall kan man kalla dem för praktikanter som hade sitt försörjningsstöd under tiden. So, what?

Alla har tjänat på detta! Bostadsbolaget har stått för materialet men sluppit arbetskostnaderna. Migrationsverket har på så sätt kunnat få sänkta hyreskostnader. Asylsökande har fått sysselsättning under tiden som de väntar på besked. Några av dem har senare anställts som vaktmästare eller snickare efter praktiktiden. Jag ser detta som ett led i integrationen! Så jag har svårt att förstå problemet.

Men det hela rör sig tydligen om ansvarsfrågan. Vem ansvarade för de som var sysselsatta under projektet? Migrationsverket eller bostadsbolaget? Borde de ha varit försäkrade under tiden likt vilken hantverkare som helst? Som jag förstår det så rådde inget anställningsförhållande. De var sysselsatta. Vad händer om en asylsökande som är sysselsatt inom Migrationsverkets försorg skulle skada sig? Finns det försäkringar för detta? Är asylsökande försäkrade? Svindlande tanke! Om de halkar på golvet i Migrationsverkets lokaler får de då ut försäkringsersättning?

Tilläggas bör att några inte har tjänat på det. De snickare och målare som skulle ha skött renoveringen gick miste om jobb. Vad säger deras fackförbund om att asylsökande tar jobben?

Varför gör P4 Kalmar ett reportage om detta? Varför skriver de att 100-tals asylsökande har jobbat gratis när de hela tiden har haft sitt försörjningsstöd? Är det bara ett i raden av alla ”tycka-synd-om-reportage”? Jag blir bara trött på alla sådana reportage!

mala

 

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. larslindblog
    Okt 26, 2016 @ 16:28:08

    När jag själv varit åsyna vittne till händelser som tidningar skrivit om känner jag ofta inte alls igen mig i beskrivningen…….

    Liked by 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: