Hemberedskap

Nu, på försommaren, ska foldern ”Om krisen eller kriget kommer” delas ut till alla ca 4,7 miljoner hushåll i Sverige. Frågetecknen hopar sig när jag läser om detta. Det allra första är naturligtvis: Varför?

”Målet är att hela samhället, inte bara Försvarsmakten, ska vara redo för ett militärt angrepp.” läser jag vidare.

Militärt angrepp? Vadå? Vem anfaller Sverige? Är Sverige hotat på något sätt? Ja, jag vet rysskräcken har frodats i vårt land under hela min levnad! Den har använts för att militären ska kunna få ökad del av våra skattepengar. Den har funnits för att Sverige ska ha någon att spy sitt hat över. Den har funnits som en våt filt över oss för att hindra tankarna på andra fiender. Det är bara ryssen vi ska vara rädda för. Vi har ju levt i samförstånd med alla andra. Den svenska modellen är ju så uppskattad av alla – utom av Putin … och nu Trump! Har det uppstått en spricka i den svenska fasaden?

”– Regeringen har varit tydlig med att den här typen av information behöver bli bättre och att vi behöver få ut den på ett bättre sätt. Det kan handla om hur man ska agera i kriser i fredstid, vid allvarliga störningar i samhället på grund av extremt väder eller om det sker en attack mot någon viktig samhällsfunktion.”

Jaså, det handlar inte så mycket om krig – mer om kriser i fredstid! Idag finns det en mer komplex hotbild med t ex klimatförändringar, terrorattacker, pandemier och informationspåverkan. Människor behöver lära sig mer och veta hur man ska hantera det.

Men … vilka klimatförändringar? Är det högre temperaturer eller en väg mot en ny istid? Ingen vet! Det finns bara tänkbara scenarior. Ska vi isolera våra hus mot kyla eller bygga för att skydda oss mot värme? Ska vi satsa på grödor som bevarar fuktigheten i marken? Vilka åtgärder kan en helt vanlig människa som bor i en hyreslägenhet vidta OM klimatet förändras? Kommer det att förändras över en dag eller över en tidrymd på 100- eller 1000-tals år?

Terrorattack? Det känns nog som en större fara – för mig iallafall. Men vilken typ av terror? Kan jag som enskild individ skydda mig? Ska jag undvika vissa platser och bosätta mig i en hydda i skogen? Det finns redan terror i vårt land – i vissa bostadsområden! Men det vill ju inte våra makthavare erkänna. Så hur ska vi göra för att vårt eget bostadsområde ska undgå angrepp?

Pandemier? Sjukdomar som sprider sig över hela världen och skördar många offer. Pest, digerdöden, influensa, ebola,  aids, tuberkulos, spanska sjukan, … Folkhälsomyndigheten förnekar att tuberkulos (TBC) har fått ökad spridning i vårt land men sjukhusen höjer beredskapen för att antalet mässlingfall ligger på ungefär samma nivå som tidigare! Motstridiga uppgifter! Vad är egentligen syftet och kan vi lita på den information som vi får om vad vi ska skydda oss emot? Räcker det med att vaccinera barnen mot mässling – så att läkemedelsindustrin tjänar pengar på vaccinet och att föräldrarna tar ut ett mindre antal vab-dagar? Hur många fler sprutor ska vi ta för att skydda oss mot sjukdomar som egentligen inte är farliga men släppa in andra betydligt farligare saker i landet?

Informationspåverkan? Vilken information får vi inte påverkas av? Är det den som inte passar in i makthavarnas agenda? Ska all annan information förbjudas?

Skriften ska dessutom ska ge konkreta tips på hemberedskap, alltså hur man på egen hand kan förbereda dig för kris och krig. Det handlar om fyra områden – mat, vatten, värme och kommunikation. Men …

Kan mat, värme, vatten och kommunikation (av statsmakten godkänd sådan?) skydda oss vid klimatförändringar, terrorattacker, pandemier och informationspåverkan?

Hur mycket kostar det att ta fram denna broschyr? Hur många språk ska den tryckas på – vi har ca 200 invandrarspråk i vårt land? Hur många av broschyrerna kommer att hamna direkt i papperskorgen? Hade det inte varit billigare att lägga ut skriften på nätet – på olika språk? Vem som helst kunde ju ladda ner den därifrån. Ja, jag vet alla HAR inte internet. Men de har väl en vän, släkting, granne, hemtjänst eller någon annan som kan göra det åt dem?

För mig känns det som en skrift som ska sprida en falsk trygghet  – en skrift som ska få oss att fokusera på stora globala frågor som vi inte kan påverka. Medan vi är uppskrämda och upptagna av dessa globala frågor så får politikerna fritt spelrum – kan ta vilka beslut de vill  samt lägga på oss fler och högre skatter!

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jan 13, 2018 @ 13:11:44

  Du listar eventuella problem som kan uppstå. Eftersom Sverige har satsat på att importera problem som nu visar sig i form av epidemier, terrorbrott, våldtäkter, rån, inbrott m.m. så har nu regeringen helt tappat greppet om situationen. Det som vi kan se fram emot är långvariga elavbrott, större stöldturnéer där hundratals figurer helt enkelt slår in din dörr och tar vad de vill ha och liknande. Då hjälper det inte med torrvaror och filtar. Jo kanske om du har dessa i något uthus som du kommer åt när buset helt enkel ockuperat ditt hus. Vad du och vi andra måste göra är att förbereda oss på att försvara oss ordentligt. Kan du och dina grannar inte freda er så kanske du ska fundera på att flytta permanent till ett område där det går att överleva. Alternativt så röstar vi bort dårarna i september och ser till att militär och resterna av polisen får införa undantagstillstånd tills dess att problemet är löst.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. SasjaL
  Jan 13, 2018 @ 13:24:42

  Krasst så har inte Sverige haft ett riktigt försvar sedan förlusten i kriget mot Ryssland på slutet av 1700-talet. Inte ens under Andra Världskriget. (Om vi inte hade varit lierade med Tyskland då, hade vi blivit invaderade lika snabbt som Danmark, om inte snabbare …) Påståenden om annat har inte varit något annat än Potemkin-kulisser.

  Beträffande bunkring av mat, så får man se upp då livsmedelsindustrin medvetet har dragit ner hållbarheten på helkonserver, från åtskilliga år till enstaka i bästa fall.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 3. Emil
  Jan 14, 2018 @ 09:15:09

  Denna broschyr är sannolikt timad med hänsyn till valet i höst. Extrem skrämselpropaganda satsar de visst på. Tyder på desperation. Många går ju på snacket om att SD är lierade med Ryssland på något vis…Tänk er, en del blir livrädda när ”staten” (de allsmäktiga och allvetande) skickar ut en broschyr med samhällsinformation om att kriget kan stå för dörren. Ryssarna är på g att invadera…samtidigt skriver tidningarna om Rysslands möjliga samarbete med SD. De framställer partiet som landsförrädare.

  Gilla

  Svara

 4. motvallsblogg
  Jan 14, 2018 @ 10:07:51

  De som förberett sig för dåliga tider och bunkrat upp med överlevnadsförråd måste vakta dessa noga. Det är mindre sannolikt att någon laglig ordning kan upprätthållas i orostider när är så svårt redan nu.
  Var beredd att försvara dina förråd med vapenmakt om så skulle behövas.

  Gilla

  Svara

 5. Josef Boberg
  Jan 14, 2018 @ 11:30:07

  Orostider har vi väl redan – eller ?

  Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i Sverige – så finns det hopp om en annorlunda ordning – eller ?

  Om mitt hopp på min blogg under rubriken: ”OM HUR NATIONALEKONOMI-FÖRSTÖRANDE BANKSYSTEM KAN VRIDAS RÄTT”

  Gillad av 1 person

  Svara

 6. Sven Lidnäs
  Jan 15, 2018 @ 03:38:03

  Skämda människor är lätta att styra!

  Gillad av 1 person

  Svara

 7. Trackback: Vart tog beredskapslagren vägen? | ulsansblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: