Demokrati eller idiokrati

Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder ungefär ”folkstyre”. Frågor om demokrati har diskuterats i flera tusen år, men det finns ingen definition av begreppet som alla i världen skulle hålla med om. Bland annat beror det på att demokrati är något som ständigt utvecklas och förändras. Däremot finns det saker som många är överens om hör ihop med demokrati, till exempel människors lika värde och rättigheter, fri åsiktsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet, att alla är lika inför lagen och att det hålls fria val.

De fria valen innebär att vi har en representativ demokrati. Några få personer bestämmer över oss andra. I Sverige är det ca 2 % av befolkningen som deltar i någon form av politiska aktiviteter under året. Dessa politiska aktiviteter kan bestå av att skriva en insändare, deltaga i ett politiskt möte, dela ut flygblad eller liknande. De flesta av oss är inte politiskt aktiva. Vi sitter inte i kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige eller riksdagen. Vi nöjer oss med att gå till valurnorna vart 4:de år. Vi litar helt oseende på att de som blir valda ska klara av att styra. Vi bryr oss inte om vilka förutsättningar de har för detta. Vi låter de okunniga styra över våra huvuden enbart för att själv slippa ta ansvar.

”Ja, det ska vara en rysk-nederländsk fysiker för att våga ge en känga åt vår massmedia! Till på köpet gjorde han det i sitt tacktal under Nobelmiddagen! Andre Geim som tillsammans med Konstantin Noveselov mottog  Nobelpriset i fysik ondgjorde sig över det politiskt korrekta samhälle som nu växer fram och för med sig en lång rad oönskade bieffekter. Men ingen reagerade och alla log och applåderade artigt!!! Idag när huvudvärken har lagt sig så kanske de börjar fundera …”

Ovanstående skrev jag i min gamla blogg 2010-12-11 efter Nobelprisutdelningen. Jag hade en länk till detta Nobeltal men den har tagits bort från SVT. Så ni får lita på mina ord.

”Det politiskt korrekta samhälle som nu växer fram och för med sig en lång rad oönskade bieffekter.” Nu snart 7 år senare vet de flesta av oss att de politiskt korrekta ofta tar fel beslut. De har stora svårigheter i att se de långtgående konsekvenserna av sina beslut. De har helt enkelt inte kompetens nog att styra vårt land.

Det har funnits tider då vetenskap, kunskap och kompetens har värderats högt. Idag behöver de styrande inga som helst kunskaper. Det räcker att ha påbörjat en bana inom politiska ungdomsförbund eller fackförbund och att sedan ha klappat de rätta potentaterna på ryggen. Då kan man komma långt inom politiken. Politiskt korrekthet väger tyngre än all annan kunskap!

Vi minns ju 1994 då Ingvar Carlsson bildade en regering med varannan damernas. Det blev viktigare att 11 av de 22 statsråden var kvinnor än att de var kompetenta. Några av dessa kvinnor hankar sig fortfarande kvar i vår nuvarande regering. Några av dem hade inte någon annan utbildning än politiska ungdomsförbund. Vi svenska folket har tvingats att ta konsekvenserna av att kunskap inte prioriteras av de styrande. Vi har t ex varit tvungna att ta konsekvenserna av Mona Sahlin-affären. Hon var en av de som kom in i Carlssons regering 1994. Hon hade visst jobbat som diskare tidigare men … Ingvar Carlsson kände hennes pappa …

Är det detta som kallas för demokrati – att välja okunniga representanter till att bestämma över oss? Eller är det kanske idiokrati? Det politiskt korrekta samhället för med sig en lång rad oönskade bieffekter.

”Trust is absolutely essential for human survival and even for our ability to thrive.” — Simon Sinek

 

 

3 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Trackback: Fredagsmos | bustidningen
  2. uppstigersolen
    Maj 26, 2017 @ 14:54:27

    Ja det är för sorgligt. De flesta har ju ingen lust att gå in i ett politiskt parti eftersom det betyder en massa meningslösa möten där det som avhandlas är ointressant för de flesta. Bättre vore ett system där det räckte med X antal insamlade namnunderskrifter så tvingas man rösta om en fråga. Så är det i Schweiz och där vågar inte politiker genomföra vilka dumheter som helst. Då säger folket ifrån.

    Gilla

    Svara

  3. Martin
    Maj 26, 2017 @ 16:46:43

    https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2010/geim-speech_en.html

    Citat från filmen Idiocracy:

    ”Narrator: The years passed, mankind became stupider at a frightening rate. Some had high hopes the genetic engineering would correct this trend in evolution, but sadly the greatest minds and resources where focused on conquering hair loss and prolonging erections. ”

    ”Rita: You think Einstein walked around thinkin’ everyone was a bunch of dumb shits?
    Pvt. Joe Bowers: Yeah. Hadn’t thought of that.
    Rita: Now you know why he built that bomb. ”

    ”Narrator: Unaware of what year it was, Joe wandered the streets desperate for help. But the English language had deteriorated into a hybrid of hillbilly, valleygirl, inner-city slang and various grunts. Joe was able to understand them, but when he spoke in an ordinary voice he sounded pompous and faggy to them. ”

    ”President Camacho: Now I understand everyone’s shit’s emotional right now. But I’ve got a 3 point plan that’s going to fix EVERYTHING.
    Congressman #1: Break it down, Camacho!
    President Camacho: Number 1: We’ve got this guy Not Sure. Number 2: He’s got a higher IQ than ANY MAN ALIVE. and Number 3: He’s going to fix EVERYTHING.”

    http://www.imdb.com/title/tt0387808/quotes

    🙂

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!