Framtidsvision

Det är sällan som vi hör politiker sia om framtiden eller hur de vill att vår framtid ska se ut. Sådana visioner brukar komma från filosofer och vetenskapsmän. Politiker brukar mest lyda och följa hur affärsmän vill utveckla vår framtid. Jag läste om en framtidsvision som presenterades på Nordic Business Forum Sweden för någon vecka sedan. Det var visionen om en digitaliserad värld.

Det var  ekonomiprofessorn Kjell A. Nordström, som också brukar benämnas som it-gurun, som talade om sin framtidsvision. Hans framtidsspaning var provokativ men innehöll en del tänkvärda saker. Han menade att det är tre stora megatrenderna som kommer att förändra världen: globaliseringen, urbaniseringen och digitaliseringen. Professorn har i viss mån rätt i sina antagande men jag ser många frågetecken.

Om vi börjar med globaliseringen: Han talar om ett system för alla länder . Det är så ekonomerna vill ha det och det är i den riktningen som politikerna har påverkats att jobba. Men … det finns krafter som inte vill ha det så! Brexit var ett resultat av detta, Donald Trump ett annat, Putin är ett tredje och sen har vi alla ”populisterna”. Det är många som strävar tillbaka till en mer nationalistisk tanke. Det är färre och färre som vill ha denna globalisering och makthavare långt-bort-i-stan. De flesta vill att besluten tas nära dem och tar hänsyn till deras vardag.

urban

Så går vi över till urbaniseringen. Storstockholm växer till nästan 5 miljoner invånare, enl professorn.

”Ni föddes in i en värld med 200 nationer, och ni kommer att dö i en värld av 600 superstäder som står för nästan all ekonomisk aktivitet.”

Dessa städer kommer att stå för 80 procent av världens befolkning, och upp till 95 procent av BNP. Allt inom bara 30 år, enligt Nordström.

Ja, jag har läst att professorn tidigare har benämnt storstäderna som Girlvilles, städer som alltmer domineras av kvinnor. Kvinnorna är fler än männen i städerna. De lever längre. De är bättre utbildade. Och i den yngre kvinnorna tjänar de i flera städer redan mer än sina manliga kollegor. Girlvilles är resultatet av den urbana revolution som i tysthet sveper bort etablerade strukturer och lägger grunden för en ny tid med kvinnor i städer längst fram vid fronten. Vi ser kvinnornas frammarsch med t ex feministisk regering, feministisk snöröjning, Women’s march och allt större inslag av lesbiska kvinnor som kräver inseminationer.

Men … om nu kvinnorna – eller en del av kvinnorna – tar över storstäderna och gör dem till Girlvilles vart försvinner då alla män och vi vanliga kvinnor? Feminister med hög utbildning producerar knappast maten som de äter, syr knappast kläderna som de har på sig, bygger knappast husen som de ska bo i, jobbar knappast i skogen eller gruvorna. Vem ska göra det om alla ska bo i storstäderna? Men det tänker inte professorn på när han säger:

”Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd” sade Nordström.

Sedan la han in dödsstöten för den svenska landsbygden.

”Och om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta.”

Han glömmer bort att en växande skog är en produktionsyta. Den producerar toapapper, byggmaterial, möbler, värme mm. Djuren som blir mat att servera på storstadens krogar går knappast på Stureplan och betar. Potatisen odlas inte i shoppingkvarteren. Det är faktiskt landsbygden som producerar förbrukningsvarorna som storstadsborna behöver!

Nordström liknar digitaliseringen vid ett magiskt pulver som kommer att kunna spridas överallt, i form av små mikroprocessorer. Allt kommer att bli datorstyrt!

Ja, professorn lever i en helt annan värld än vad jag gör! Jag erkänner att en del av min värld är digitaliserad. Kyl och frys talar om för mig när jag har glömt att stänga dörren riktigt. Telefonen, datorn, TV:n är digitaliserade. Jag vill inte gå tillbaka med utvecklingen Men jag hävdar att allt går inte att digitalisera. Människor, djur och natur kan inte styras med inbyggda chips.

Människor har några grundläggande behov som mat, vila, vätska och värme. Någon måste producera och tillfredsställa dessa behov. Digitaliseringen är ett verktyg som kan användas. Men det behövs mänskligt tänkande och mänsklig kraft som styr processen.

Det finns många luckor som professorn inte nämner i sin framtidsvision. Några är social integration, mänskliga behov, krig, onda krafter i samhället, makt, ekonomi, stress, sjukdomar och ordningsfrågor.

För att ett samhälle ska kunna utvecklas krävs mänsklighet! Vi är inga robotar som kan styras med ett chips!

robot

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Trackback: Hela Sverige ska leva och då är landsbygdsfrågorna väldigt viktiga. | ulsansblogg

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!