Normkritisk lucia

Ett barn används i en smart marknadsföringskupp. ”Antirasister” hakar genast på och skriker rasist åt alla som har synpunkter på denna marknadsföring. MSM rasar över de rasistiska attackerna. Åhléns har uppnått sitt syfte – blivit omtalade och omskrivna på ett mer omfattande sätt än vanlig reklam. Så kan man sammanfatta de senaste dagarna.

lu

Lucia är en gammal tradition:

”Luciahögtiden är både traditionell och modern. Den fick sin nuvarande karaktär först efter en tävling i Stockholms Dagblad 1927. Den vinnande lucian gick i en procession i Stockholm med elektriskt ljus i håret. Tävlingskonceptet spreds till andra tidningar och med detta så trädde lucia ut i den moderna offentligheten.” skriver Nordiska Museet.

”I vår tid är luciafirandet en högtid som vi påminns om i det offentliga och via massmedia. Luciahögtiden har alltmer kommit att symbolisera svensk kultur. Melodin till luciasången är italiensk och de svenska textvarianterna skrevs först på 1920-talet. Luciafirande förekommer även i Finland.”

Men nu tycker normkritikerna att vi inte ska hålla fast vid gamla traditioner. Lucia behöver inte vara en flicka! Reklammakarna utnyttjar detta och använder en mörkhyad pojke klädd i luciasärk och ljuskrona på en bild. Säkert ett medvetet val för att väcka känslor av både ”gulligull” och avsky. Många människor har ju en bild på näthinnan av hur en lucia ska se ut.

Men det är mer än så. Normkritikerna har ju under så lång tid provocerat. De har mer eller mindre spottat på svenska traditioner under den senaste 10-års perioden. Det har handlat om t ex nationalsången som har ändrats, muslimsk julvärd, skolavslutningar, julfester, julklappar, …

När problemen hopar sig i samhället så känner många trygghet i att hålla kvar de gamla fina svenska traditionerna precis så som de var när vi var barn. Det handlar om trygghet som ingen normkritiker i världen ska tafsa på! Inte ens skribenter på Aftonbladet:

”Jag har ett förslag till trollen. Stäng in er i era hem. Gå inte till skolan eller era arbetsplatser, åk inte utomlands, gå inte på bio, se inte på tv, logga inte in på facebook, döda er internetuppkoppling, släck lampan och dra ut alla kontakter. Sitt därinne och ruttna medan vi andra firar jul på ett civiliserat sätt. Med risk för att låta omodern: vi har faktiskt inte plats för er i vårt lag.”

Hon har alltså inte plats för oss som är födda här i Sverige och är tillräckligt gamla för att vara dina föräldrar eller t om mor- och farföräldrar! Det är alltså fel på vanliga människors tankar. Vanliga människor är rasistiska troll om de håller på gamla traditioner!

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. larslindblog
  Dec 05, 2016 @ 19:28:50

  Här bär mamman ansvaret för att hennes pojke säkert blir ledsen….hade mamman klätt sin pojke som stjärngosse , kanske bredvid sin mamma som Lucia hade det bara varit trevligt. Nu kände många det som ytterligare PK-”normupplösning” .
  Åhlens borde begripit bättre. Åhlens ägs f.ö. av Antonia AX:Johnsson som är ivrig Folkpartist/Liberal .

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

SÄGER DET HELLRE MED BILDER, MUSIK OCH FILM

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produktbilder åt företag.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU? VA??

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: