Krisen leder till skuldnedskrivning eller utmätning – Micael Hamberg

En diskussion med Nationalekonom Micael Hamberg kring dagens situation med höjda räntor och en annalkande Stagflation där vi har inflation och en ökande arbetslöshet samtidigt. Diskussionen behandlar hur makthavarna kan komma att möten situation när det finansiella systemet har blivit så snedvridet att det inte längre kan drivas vidare utan måste reformeras. Blir det skuldavskrivning eller utmätning?

Programmet inleds med att reflektera kring tidigare program som Micael medverkat i där han i sitt allra första program pratar om den kommande krisen. Nu är vi där i inledningen av den kris samtalet för 1,5 år sedan behandlade. Världens finanselit har förmodligen en plan för hur man ska reformera systemet och att man troligen kommer iscensätta detta när krisen djupnar. En referens är den bankstängning man gjorde på Cypern under finanskrisen 2008 där man konfiskerade 30% ur människors bankkonton för att lösa svåra problem i den Cypriotiska ekonomin.

Kan det bli en så stor kris i Sverige? Hur ser en sådan kris ut? Depression är ett brutalt scenario men även en kraftig recession kan bli kännbar. Det har varit en excess i pengaskapande då 35% av alla pengar skapas de senaste året. Detta pengaskapande har skett för att undvika lågkonjunktur. Dessa pengar har medfört ökade fastighetspriser och ökning av värdepapper. Nu börjar pengarna påverka KPI priser.

Centralbanken bromsar penningpolitiken genom att sälja värdepapper man tidigare köpt och genom att höja räntan. Detta bromsar ekonomin vilket nu verkar leda mot stagflation.

Vid krisen under 70-80 talet hamnade världen också i Stagflation pga att man skapat mycket pengar och för att man hamnade i en oljekris. Inte så olikt dagens situation. FED höjde då räntan till 20% för att stävja inflationen. Man klarade sig från depression genom att Reagan och Thatcher samtidigt genomförde kraftiga avregleringar och skattesänkningar. Baksidan var ökade statsskulder från 30-60% av BNP. I Sverige gjorde vi inte detta utan vi devalverade oss ur problemen tillfälligt utan att lösa något grundproblem. Vi fick därför en svår kris på 90 talet. Dagens problem är värre, vi har inte bara inflation och energikris utan också pandemi och krig. Den tidens lösning fungerar inte då alla statsskulder är så höga, i USA över 120% an BNP.

Trots fortsatta kraftigt negativa realräntor börjar kritik redan höras mot centralbankernas räntehöjningar. Man flaggar för hårda tider med varsel och konkurser. Hur kommer centralbanker agera. Kommer man fortsätta höja räntor trots negativa konsekvenser eller kommer man backa och börja pumpa ut nya pengar? Valet ligger mellan deflation eller kraftig inflation. Micael diskuterar kring alternativa scenarier där man startar om systemet via antingen skuldavskrivningar eller utmätning av människors tillgångar. Det första scenariet är det man i bibeln kallar jubelår och det andra scenariot är det man brukar beteckna mad att man inte äger något men är lycklig. Man får hyra bostaden man tidigare ägde.

Spekulation kring om Covidrestriktionerna är en test för att se om man kan hålla människor i schack under dåliga tider. Är detta man åsyftade när man kopplade samman pandemin med the great reset. Alla dagens valutor är så kallade fiatvalutor som skapas ur skuld. Dagens system bygger på att alla i genomsnitt måste vara i skuld. det sägs också att Vatikanen har beslutat sig för att plocka hem sina tillgångar till den egna banken. Varför gör man det?

Diskussionen avslutas kring energifrågan och den koppling av elsystemet som finns till kontinenten. Vad skulle på kort sikt kunna sänka elpriserna i sydsverige? Den kabel som förbinder Sverige med kontinenten förklara varför elpriserna är så volatila.
——————-
Stöd Swebbtv:

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Benny
    Sep 24, 2022 @ 12:09:04

    Tja, jag blev redan rånad av staten på 1990-talet när bankmaffian skulle räddas av värnskatten som vi som på den tiden tjänade pengar (delägare i ett IT-bolag) fick punga ut med. Nu blev vi som betalade värnskatt dyrt och heligt att bli kompenserade och varje krona skulle betalas tillbaka när statens finanser blev bättre. Av detta blev givetvis inget och för några år sedan fick jag ett brev där det stod att det man stal från mig på 1990-talet inte var pensionsgrundande…Men tack för din medverkan bla bla…

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: