Vad har två års vansinne kostat oss?

Drygt två år med Covid-19 och det är inte över än. Mina tankar snurrar kring kostnaderna. Hur mycket har detta kostat hela världen? Rent monetärt men också mänskligt. Har det bara varit kostnader eller har det funnits vinster också?

Naturligtvis är det lätt att se kostnader för t ex sjukvård, nedstängningar, restriktioner, vacciner, administration, information, vaccin, skyddsutrustning, arbetslöshet, bidrag mm. Men det finns ju andra kostnader i form av mänskligt lidande. De kostnaderna går aldrig att värdera i pengar. Psykiska problem, ensamhet, ingen kontakt med anhöriga eller arbetskamrater, tappat självförtroende och initiativförmåga.

Idag läste jag en rubrik: ”Tillbaka till jobbet-ångest? Tänk så här …” Först skrattade jag och tänkte att det var en löjlig rubrik. Men sen förstod jag allvaret! Det finns faktiskt människor som har varit arbetslösa eller har jobbat hemifrån. De har inte varit på sitt jobb under mycket lång tid och har inte träffat sina arbetskamrater. För dem kan omställningen till att ta på sig jobb-kläderna, känna sig plufsig, glåmig och ful, följa klockan, stressa, åka med allmänna kommunikationer, lämna barnen till förskolan, promenera till jobbet, träffa arbetskamraterna, möta kunder, möta chefer, uppdatera sig om arbetsuppgifterna mm vara oöverstigliga hinder. Hinder som ger ångest. Tankar kring vad arbetskamraterna ska säga om att man har ökat 5 kg i vikt eller bytt frisyr eller inte har hängt med i modesvängarna eller inte har sett de senaste tv-programmen eller något liknande kan dyka upp. Ångest för att de ska fråga om intima frågor om man är vaccinerad, om barnen är vaccinerade, om man känner någon som har varit sjuk eller avlidit, om man har använt munskydd eller handsprit, om vad man tycker om antivaxare eller vaccinpass. Ja, frågorna är många och det kan vara svårt att prata om de egna tankarna.

Vad har det kostat oss människor att förlora anhöriga, isolera oss, använda munskydd eller visir, vaccinera oss, testa oss, skaffa vaccinpass, avstå från umgänge, nöjen, restaurangbesök, idrottsevenemang, resor, utflykter eller liknande? Jag har själv märkt att det finns människor i min omgivning som har mått mycket dåligt. En del av dem har blivit dystra medan andra har visat humör och vetat bäst i allt och inget. Alla har vi påverkats på något sätt. Framtiden får visa hur människor kan repa sig från dessa pandemiår!

Men några har vunnit på pandemin. Rent monetärt har läkemedelsbolag, munskyddstillverkare, plexiglastillverkare, nätförsäljare, olika testbolag, m fl tjänat pengar – mycket pengar.

Men andra har vunnit makt och prestige. Politikerna har övertrumfat varandra med att vara driftiga och strategiska. Varje dag och senare några gånger i veckan har de velat informera oss via pressträffar. Egentligen har det mest handlat om att visa upp sig själv och att skapa ett förtroende och tillit. Nu när de flesta är vaccinerade, sjukvården inte är belastad och virusets verkan börjar avta så vill de inte gå tillbaka till hur det var före pandemin. De vill inte släppa på restriktionerna i alla fall inte med en gång!

Men … protester, manifestationer och liknande sätter käppar i hjulen för dem! När manifestationer mot vaccinpass dyker upp så måste de förekommas. Nu måste Magdalena Andersson och Lena Hallengren kunna säga att vi behöver inte passen längre så det är helt onödigt att manifestera! Politiska strategier tänker mer på den egna makten än på befolkningen. Men vi ska inte vara säkra – snart hittar de på nya sätt att få makt över oss.

I Spanien vill regeringschefen också ha makt. Han sa redan den 22 december att det kommer att dröja innan munskydden inte är obligatoriska längre. I tisdags lyckades regeringen att förlänga påbudet på munskydd utomhus, trots att en majoritet av ledamöterna i riksparlamentet är emot. Regeringen hade i lagdekretets text inkluderat andra frågor som inte hade med munskydd att göra. Som höjningen av indexreglerade minimi- och änkepensioner. Det betydde att regeringen tvingade samtliga politiska grupperingar och ledamöter att rösta antingen för allt, eller mot allt. Det röstades alltså för obligatoriskt munskyddskrav utomhus i utbyte mot en pensionshöjning! Några i kongressen kallade det för ”bedrägeri” i lagstiftningsprocessen medan andra sa att ”det är sista gången vi tillåter en sådan här utpressning”. Men regeringschefen fick som han ville – det kallas för politisk strategi!

Vi medborgare får betala – på ena eller andra sättet! Makthavarna ser till att de själv blir vinnare – även i dåliga tider! Två år av vansinne – nöjer de sig med det eller tänker de fortsätta att hålla makten över medborgarna med hjälp av diverse restriktioner?

Svenska Magasinet i Spanien

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. SasjaL
    Feb 03, 2022 @ 22:14:57

    Varför inte något ”nytt”? Bill Gates hotade med en smittkoppspandemi innan jul, trots att viruset officiellt blev utrotat för ett antal år sedan. Naturligtvis har han ägandedel i minst en av de två laboratorier, som skall ”förvara” viruset för eftervärlden, så han har tillgång … (I min värld helt barrockt, då det hade räckt med en fullständig RNA-dokumentering och sedan destruktion. Det finns egentligen bara en anledning till varför man behåller ett så farligt virus …)

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: