Behöver vi ett MR-institut?

Mänskliga rättigheter! Vem omfattas av dessa och för vem ska de gälla? Det är en del av de frågeställningar som poppar upp i mitt huvud när jag läser en artikel idag:

”Regeringen vill inrätta ett nationellt institut för mänskliga rättigheter med riksdagen som huvudman. Förslaget är en del i regeringens strategi för det nationella arbetet med mänskliga rättigheter. Enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) behövs en sammanhållen struktur för att främja och skydda de mänskliga rättigheterna.

Regeringen vill se ett starkt rättsligt och institutionell skydd av de mänskliga rättigheterna, varav en oberoende institution är en del. Arbetet för mänskliga rättigheter ska samordnas och systematiseras inom offentlig verksamhet, och samverkan med civilsamhället och näringslivet ska förbättras.”

När jag läser FN:s deklarationer om Mänskliga rättigheter finner jag (precis som jag trodde) att den omfattar  alla som tillhör människosläktet. Alla – det innebär att även svenska folket omfattas. Inte bara flyktingar, asylsökande och invandrare eller minoritetsgrupper ska ha dessa rättigheter – även du och jag har samma rättigheter.

I artikel 19 i dessa deklarationer finner jag:

”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

Men hur är det … Det finns människor i vårt land som förlorat jobbet, blivit utslängda från facket, blivit utestängda från gemenskap, fått en mängd epitet klistrade på sig osv pga sina åsikter. Dett är sanktionerat av statsministern, regeringen, den sk 7-klövern och medierna. Det finns de som vill förbjuda vissa partier! Det finns de som vill att yttrandefriheten inte ska omfatta alla – bara etablerade åsikter ska få yttras offentligt! Är inte detta ett klart brott mot dessa mänskliga rättigheter?

I artikel 25 hittar jag:

”Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.”

Hälsovård! För mig innebär det alla åtgärder som hjälper mig att bibehålla min hälsa. Jag ska inte behöva utsättas för våld, rån, trakasserier eller liknande. Jag ska inte heller behöva utsättas för smittspridning pga makthavares flathet som t ex TBC som åter har kommit in i landet med flyktingar. Jag ska inte heller behöva bli fattigpensionär, hemlös eller gå i konkurs för att makthavarna använder den pensionsavgift som jag har betalt in till annat! Alla dessa ”avtalsbrott” från makthavarna kallar jag för brott mot mänskliga rättigheter!

I artikel 29 står det:

” Var och en har plikter mot samhället, i vilket den fria och fullständiga utvecklingen av hans eller hennes personlighet ensamt är möjlig.”

Just det! Med rättigheter kommer också skyldigheter. Alla människor måste ha ett eget ansvar. Det går inte att enbart kräva. Var och en måste också leverera – genom att följa lagar och förordningar, ta ansvar för vårt eget liv, inte utnyttja våra medmänniskor, osv. Det borde väl gälla makthavare också? Borde inte de ta ansvar för hur de missbrukar våra gemensamma resurser?

När regeringen vill ha ett MR-institut ser jag ännu mer slöseri med våra pengar. En regering som konsekvent bryter mot svenska folkets rättigheter borde rannsaka sitt eget samvete först! Man städar trappan uppifrån och ner! Inte tvärtom!

ledarbildenpuff

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. ulsansblogg
  Okt 18, 2021 @ 15:14:07

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:

  Repris från oktober 2016 kanske mer aktuell nu än tidigare med sossarna och Löfvens vanstyre under sju år.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

پیک زمستان

Vinter blad ❄

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: