Respekt eller brist på ledarskap

För mig är det självklart att respektera mina medmänniskor och att de i sin tur respekterar mig. Men alla människor tycks inte ha samma uppfattning, De vill att jag ska respektera dem men vill inte själv ge något till baka. Vad beror detta på? Kan det ha med uppfostran eller brist på sådan att göra?

Varje grupp har en eller flera ledare. I familjen bör det vara föräldrarna som leder och uppfostrar, i skolan bör det vara lärarna som förmedlar kunskaper och ser till att ordningsregler följs, På arbetsplatser är det chefer som är ledare och i samhället bör det vara våra myndighetspersoner och politiker. Över landet bör naturligtvis statsministern fungera som den självklara ledaren som en förebild och en sammanhållande och trygghetsskapande länk. För det är ju så  – vi gör så som vi är upplärda att göra. Ankungarna följer ankmamman ut i världen. Vi människor följer våra föräldrar, lärare. chefer, politiker och statsministern eller landets högsta ledare. Men om inte ledarskapet fungerar? Vad händer då?

Jag har läst en hel del ledarskapsteorier. Den första enkla modellen är när man beskriver ledarskap i termer av auktoritärt och demokratiskt. Men naturligtvis finns det en mängd steg däremellan! Vi vill naturligtvis ha demokratiskt ledarskap men ibland behöver vi auktoritet. Det demokratiska ledarskapet får aldrig gå så långt att det blir ett låt-gå-ledarskap. Det innebär ju att helt enkelt att ledaren har abdikerat. Tyvärr är det många ledare som har gjort det idag!

När föräldrar abdikerar som föräldrar får inte barnen den grundläggande uppfostran. När lärare (och resten av skolpersonalen) abdikerar som ledare får inte de unga grundläggande kunskaper. När arbetsgivare abdikerar som ledare kan denne inte leverera sina produkter och tjänster på ett bra sätt.Arbetsplatsen övergår till att sysselsätta istället för att producera. När politiker och statens högsta ledare abdikerar som ledare så blir det kaos i landet.

I vårt land har vi från bondesamhället ett auktoritärt ledarskap. På 50-60-70-talet gled detta över i ett demokratiskt ledarskap. Sen fortsatte vi in i ett låt-gå-ledarskap. Nu försöker Löfven återgå till det auktoritära ledarskapet trots att han påstår att han är demokratisk.

Barn som är uppfostrade i den svenska låt-gå-andan har aldrig lärt sig vad respekt är och klarar inte av att vara demokratiska – även om de själv tror att de är det. De som kommer hit från länder med auktoritärt ledarskap klarar inte av den svenska modellen. De vill ha auktoritet och vet ingenting om demokrati och ännu mindre om vårt låt-gå-elände.

Det uppstår konflikter när ledarskapet inte är tydligt! När vår statsminister inte respekterar alla människor – för att de har fel åsikter – godkänner han att resten av befolkningen är lika odemokratiska. När han godtyckligt slänger ur sig orden rasist-fascist-nazist signalerar han att resten av befolkningen får göra detsamma. När han ljuger om fakta i det offentliga rummet ger han alla tillstånd att ljuga. När han bryr sig mer om sin egen makt än om svenska folket signalerar han ”Sköt dig själv och skit i andra”!

Det är nog dags att börja om! Föräldrar måste återta föräldraskapet. Skolan måste återgå till att förmedla kunskaper. Arbetsplatser måste återgå till att producera produkter och tjänster. Vi behöver inspirerande och tydliga ledare att se upp till och att ta efter. Vi behöver inte fler ledare men behöver bättre ledare

Vårt land måste återgå till ett tillstånd där vi respekterar varandra och tar hänsyn!

latga

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. larslindblog
    Okt 16, 2016 @ 17:32:05

    Dessutom måste ålder , erfarenhet och klokskap värderas högre. Det är ju helt galet att skolbarn skall ha någon slags ”demokrati” och ha makten över lärarna.
    Sak samma i riksdagen , folk under trettio borde bara undantagsvis komma in..

    Gillad av 1 person

    Svara

    • ulsansblogg
      Okt 16, 2016 @ 17:48:05

      Håller med om att det skulle vara nödvändigt med någon form av kunskapskrav innan man får sitta i riksdagen oh representera oss vanliga människor. Oftast går kunskap och erfarenhet hand-i-hand och erfarenhet kommer med åldern. Därför anser jag att fler äldre borde sitta i riksdagen.

      Gillad av 1 person

      Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!