Låg debattnivå

Att lyssna på en politisk debatt är inte upplyftande. Det spelar ingen roll om det är på riksdagsnivå, kommunfullmäktige eller något annat forum. Några få är pålästa och kunniga – resten kör med känsloargument.

”Vi måste ta vårt ansvar” är ett av de vanligaste argumenten. ”Vi” är ett sätt att ge kollektivet ansvar men själv smita ut genom bakdörren. ”Måste” – vem har sagt att ”vi måste” och varför är det just ”vi” som ”måste”? ”Vårt ansvar” – det kollektiva ansvaret för något som jag aldrig gjort mig skyldig till!

”Vi måste ta vårt ansvar” är ett känsloargument som vill sopa undan alla fakta. Vi ska skämmas kollektivt och denna skam kommer att bli kännbar ekonomisk. Men dessa personer vill inte diskutera ekonomi eller konsekvenser på lång eller kort sikt! De vill inte heller ta ett personligt ansvar. De vill bara att vi andra ska skämmas!

När ovanstående argument inte räcker så kommer ”Vi är ju så rika”. Vem är det som är rika? Är det staten, kommunen, IKEA:s grundare, H &M, politikerna, medieeliten, artister, vanliga arbetare, fattigpensionärer eller kanske bidragstagare? Jag känner mig inte vare sig rik eller fattig! Hur kan debattörerna tala om att vi är rika samtidigt som de inte vill diskutera ekonomi? Har de en privat sedelpress?

pengar

”Vi måste vara solidariska”-argumentet kommer när inte de andra två hjälper. Jaha? Vem ska vi vara solidariska emot? Våra närstående, grannar, arbetskamrater, vänner, svenskar eller hela jordens befolkning? Hur långt ska min solidaritet sträckas? Måste jag själv svälta i solidaritet med fattiga? Måste jag bo i en koja i skogen eller sova på en parkbänk för att det finns människor som inte har en bostad?

Jag hörde ett borgarråd som nästan grät i talarstolen ”Jag tänker inte diskutera i så okänsliga termer” sa hon. De okänsliga termerna var just kostnader och konsekvenser. Sen fortsatte hon sturskt: ”Vi ska fortsätta med …” Ja, jag nästan väntade mig att hon skulle stampa i golvet likt ett barn i trotsåldern. Men hon ville inte tala om var pengarna ska tas ifrån? Vilken grupp ska få det sämre pga hennes känsloargument?

Men … vi har ju också politiker som finns med år efter år i fullmäktige eller riksdag. De yttrar sig aldrig! De bara röstar med sitt parti och tar emot sitt arvode eller sin lön! Det finns de som twittrar och fångar Pokémon i riksdagen!

Det är inte sådana politiker som jag vill ha! Vad tillför de? Borde det inte ställas krav på dem? Jag tycker nog att varje ansvarskännande politiker ”måste” kunna diskutera i ekonomiska termer och kunna se konsekvenserna av besluten som tas.

Jag vill inte styras av känsloargument! Varje människa som sitter i styrande församlingar borde ha ett visst mått av utbildning. Minimikravet är att kunna se samband mellan orsak och konsekvens. Naturligtvis får varje beslut som tas i en styrande församling konsekvenser. Det kan var konsekvenser för landet, kommunen eller för enskilda personer.

Plånboksfrågor är viktiga. Vi måste ha pengar för att kunna betala vår hyra, mat och räkningar. Beslutsfattare måste förstå denna enkla matematik – annars har de inte något i styrande församlingar att göra!

spara-och-slosa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: