Finns det någon jämställdhet mellan könen?

Varför lever inte män lika länge som kvinnor? Vill inte naturen att vi ska vara jämställda? Genetiska, biologiska och miljömässiga faktorer påverkar manlig livslängd, som är 5,2 år kortare än kvinnor i höginkomstländer, och 3,8 år i låginkomstländer enligt en studie från Världsbanken.

Coronaåret 2020 såg i det närmaste ut som ett stillestånd för utvecklingen i att minska skillnaderna mellan könen i EU. En oroande och långsam utveckling anser svenska EU-parlamentariker. Sverige rankas alltjämt som unionens jämställdaste land även om framstegen sista mätåret varit högst marginella. Europeiska jämställdhetsinstitutet, EIGE, mäter regelbundet graden av jämställdhet mellan könen på en rad områden. Idag kom den senaste rapporten.

– Utvecklingen för ett jämställt EU sker i snigelfart. Det är inte värdigt att vi år 2022 backar bandet på flera områden, sade Socialdemokraternas Heléne Fritzon som vill att EU:s jämställdhetsstrategi måste användas på inom alla politikområden.

– När politiker inte prioriterar jämställdhet i lagstiftning och i hur vi fördelar resurser kommer den inte heller öka, sade Bah Kuhnke som menar att både coronakrisen och nu närmast energikrisen på många sätt slår hårdare mot kvinnor än mot män.

– Det är därför helt avgörande att vi utformar politik och krisberedskap utifrån den kunskapen, för att säkra att jämställdheten faktiskt ökar och att trenden av stagnering bryts, sade Alice Bah Kuhnke.

En studie från 2021, publicerad i PNAS, analyserade 101 vilda djurarter och uppskattade att kvinnor levde 18.6% längre än män, medan skillnaden bara är 7.8% för människor. Feminina varelser lever alltså generellt längre än maskulina! Hur jämställt är det?

Genetiska, biologiska och miljömässiga faktorer påverkar alltså livslängden. Arvsanlagen kan inte politikerna påverka. De finns med oss redan från fosterstadiet. De biologiska faktorer som har störst betydelse för vår livslängd är med all säkerhet könshormonerna. Östrogen är känt för att gynna kvinnor genom att minska dåligt kolesterol (LDL) och öka bra kolesterol (HDL). Däremot ökar testosteron mäns risk att få högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Dessutom försvagar androgener, som kan producera sexuellt attraktiva egenskaper som stora horn hos manliga rådjur eller stark muskulatur hos män, också deras immunförsvar och gör dem mer mottagliga för infektion och sjukdom.

Kvinnor över hela världen lever dock längre än män, trots att de vanligtvis har mindre kontroll över sina liv och sämre socioekonomiska förhållanden. Manlig impulsivitet och affinitet för stimulerande upplevelser, som kan ha biologiskt ursprung som är kulturellt förstärkta eller tempererade, är en viktig faktor för högre manlig dödlighet, särskilt bland ungdomar. Trafikdata visar att dubbelt så många män än kvinnor dör i trafikolyckor. Män kör också snabbare och kommer att sätta sig bakom ratten oftare än kvinnor efter att ha tagit droger. Detta indikerar att det finns stora möjligheter att minska för tidig dödlighet hos båda könen, särskilt män, genom sociokulturella ingrepp.

Politikerna kan kanske manipulera till större jämställdhet – om de lyckas påverka genetiska, biologiska och miljömässiga faktorer. Det är kanske det som de försöker. Feminismen vill ju att kvinnor ska ha samma fördelar som män har och att män ska leva som kvinnor gör! Speciellt framhävs kvinnors rätt till lika lön och lika pension. Men hur är det egentligen? Generellt har kvinnor – i västvärlden i alla fall – högre utbildning än vad män har? Vad använder de sin utbildning till? Varje kvinna som vill ha ett högbetalt jobb – inkluderande mer ansvar, längre arbetstider och mindre tid med familjen – borde kunna skaffa sig ett sådant och därmed säkra högre pension.

Men hur är det då med kvinnors pension? Om jag lever 5,2 år längre än vad min sambo gör, så får jag ju under min pensionstid, ut kanske någon miljon kronor mer i pension än vad han hinner få ut! Är det jämställt?

Som kvinna drabbas jag inte heller så lätt av hjärt- och kärlsjukdomar. Jag lever rent generellt ett lugnare liv och utsätts inte för några större faror. Som kvinna har jag alltså bättre förutsättningar här i livet. Då har jag inte tagit upp förmånen att uppleva moderskapet! Vill jag som kvinna leva ett likartat liv som männen gör eller vill jag bara vara kvinna?

Män är sämre lottade redan när de föds. Är naturen jämställd? Är jämställdhet bara en feministisk idé?

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Treb
  Okt 26, 2022 @ 06:35:51

  Jag blir nästan kär.
  Va det vad vi fick för ett revben?
  Hahaha!
  $tället är galet….
  Komplett.

  Ha det bäst!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: