Politiska förklaringsmodeller

Att lyssna på debatter och nyhetsrapporteringar kan vara intressant. Men då måste man vara medveten om att ingen av de debatterande äger sanningen. De förmedlar enbart SIN sanning. De förmedlar sina förklaringsmodeller.

Det kan också vara intressant att leta ibland gamla inlägg här i bloggen. Jag gjorde det och hittade ett inlägg som jag skrev 19 december 2017. Lika aktuellt idag som det var då. Det handlar om politiska förklaringsmodeller och viljan av att göra modellerna till verklighet. Här kommer repris på inlägget.


I nyhetssammanhang kallas det alltid in ”experter” som ska tala om för oss vad vi ska tro på och tycka. Efter alla politiska utspel så ska politiska kommentatorer förklara för oss vad som har sagts och vad som menades. De bygger sina förklaringar på modeller gjorda av verkligheten. Men deras modell stämmer sällan med den verklighet som vi upplever. Alla som har byggt modeller vet  att det krävs ett visst mått av kreativitet och ibland kan modellen avspegla något historiskt och ibland science fiction. Men modeller är sällan verklighet!

Visa källbilden

Vår regering bjuder ofta in till presskonferenser eller deltar i nyhetsprogram. De vill förklara sina beslut i olika frågor. De vill försvara sina förslag. Nu senast var det om pensionerna, samtyckeslagen och föräldraförsäkringen. De förklarar för oss vanliga medborgare varför deras förslag är bra och hur vi bör uppfatta omvärlden. De agiterar för sina förslag. De vill ju bara att vi ska tro att de har rätt.

Det går att hitta förklaringsmodeller till det mesta. Det är ytterst sällan som dessa modeller bygger på fakta och kunskaper. Brottslighet t ex brukar ju oftast förklaras med utanförskap och socioekonomiska faktorer. Sådana förklaringsmodeller genererar ofta bidrag till olika projekt. Men vad har alla dessa projekt åstadkommit? Hur många projekt har minskat brottsligheten?

Under många år förklarades att SD var ett nazistiskt enfrågeparti vars väljare var ”lågutbildade bondtölpar”. Då kunde man utesluta dem ur gemenskapen, bilda DÖ och behövde inte lyssna på deras argumentation. Nu tävlar de andra partierna om att överta SD:s politik och göra den som sin egen. Nu förklaras detta med att omvärlden har förändrats och politikerna måste förnya sig. Däremot vill de fortfarande inte erkänna att de plagierar SD:s förslag.

Klimathotet är också ett sådant område som bygger på förklaringsmodeller. Ingen vet men … Igår kväll tittade jag på Vetenskapens värld. Programtablån förklarar vad programmet handlade om.

”Möt forskarna som manipulerar vädret. Redan under kalla kriget gjordes försök med att använda vädret som vapen, med hot om regn, översvämningar och i värsta fall atomvinter. Dagens geoingenjörer försöker i stället stävja klimatförändringarna genom att både reflektera solens strålar och fånga koldioxid.”

Experiment har alltså pågått under mycket lång tid med att manipulera väder som vapen! Dessa experiment har styrts av politiska modeller. Politikerna har gett forskningen medel för att de ska få fram vissa resultat. Förklaringen är enkel – forskningen ska stödja politiska beslut för att politikerna ska kunna behålla sin makt.

Dagens debatt om klimathotet bygger också på olika förklaringsmodeller som ger politiker möjlighet att ta ut mer skatter. Jag hittade klipp från en TV-debatt från 2013 som belyser detta.

Förklaringsmodellerna är olika beroende på vem som tolkar verkligheten och vems åsikter som skall komma fram. Vem tjänar på vad? Vem förlorar på att framföra sina förklaringsmodeller? Naturligtvis gynnas den som framför en förklaringsmodell som stärker politiska beslut!

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Aug 11, 2021 @ 15:00:16

    Varför vissa vill ta oss tillbaka till lilla istiden när folk svalt och frös ihjäl begriper jag inte. Att det har blivit nån grad varmare än när den tog slut gläder mig. Gillar man kyla så är det bara at flytta norrut. Där finns det gott om plats samt billiga bostäder. Varför brukar svenskar semestra i varmare länder?

    Gillad av 1 person

    Svara

  2. ulsansblogg
    Aug 12, 2021 @ 07:21:38

    För miljöns skull är det inte så smart (idiotiskt) att importera vatten på flaska från Italien, det borde var och en inse.
    För höga skatter på energi kan också hämma tillväxten i landet och försvåra nödvändiga persontransporter.
    Ta ut alltför höga priser på alkohol kan i vissa fall leda till ökad konsumtion av bensin / diesel.
    Det finns alltid personer eller företag som är kreativa. Från Bergslagen exporteras svenskt öl till norra Tyskland. svenskar åker i mängder ner till Tyskland och inhandlar den billigare svenska ölen, där skatten är lägre än i Sverige på varan.
    Hur mycket onödig bensin/diesel går det åt då?
    Olycksfallsrisken på vägarna ökar också speciellt som det är tyngre fordon, bil med släp.
    Så går det till, det är fakta.
    Politiska beslut går stick i stäv mot varann där mänskligt beteende inte ingår i kalkylen.
    (Olof Lundqvist Ulsans)

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning