Ett dystert framtidsscenario

Nu när vinterkylan tar sitt grepp över Sverige ser vi alla hur sårbart vårt land är. Politikerna blev panikslagna när ett influensavirus dök upp. Nu i vinterkylan dök nästa problem upp – elbrist. Paniken kring viruset berodde ju på nedprioriterad vård. Paniken kring el-bristen handlar till större delen om politikers bristande förståelse om att ökad elektrifiering leder till större behov av el. Men politikerna har valt att stänga ned kärnkraften i tron på att vindkraften ska kunna ersätta kärnkraften samt vår ökade konsumtion av el.

Storbolagen Google, Amazon och Facebook fortsätter sin etablering av serverhallar i Sverige.

I en ny rapport som Elmarknadsinspektionen skickat till regeringen, och som Aftonbladet tagit del av, konstaterar myndigheten att det kan leda till stora problem med elförsörjningen.

Det kan bli akut kapacitetsbrist, enligt myndigheten, eftersom serverhallarna slukar så pass mycket el.

En av ansökningarna som fick godkänt handlar om en serverhall som drar 461 megawatt, och en annan 500 megawatt. Det är nästan dubbelt så mycket el som Uppsala förbrukar, skriver Aftonbladet i oktober 2020.

Storkonsumenter av el har alltså fått etablera sig i Sverige trots att Sverige inte har kapacitet. Ännu ett område som krackelerar pga politisk idioti. Jag läste en blogg från 2010 ( som egentligen syftar på något annat men passar bra i sammanhanget).

Ur Radionyheterna kl 09.00 första söndagen i februari år 2025 Meddelande till allmänheten

”Vindkraften, solkraften och vattenkraften räcker inte till. Den stränga vintern har medfört att elransonering måste införas. Energimyndigheten har därför i samråd med Regeringen beslutat som följer:

Allmänheten ges tillgång till el mellan kl 06.00-09.00 på förmiddagen. På eftermiddagen finns el att tillgå mellan kl 17.00-21.00.

Övrig tid prioriteras elförsörjningen för kollektivtrafik, skolor, sjukhus och statliga myndigheter.”

”Flera hundra pensionärer har hittats ihjälfrusna i Sthlmsförorten Farsta, som på grund av trasiga elledningar nu varit utan ström i en vecka. Polisen utreder dödsfallen, men misstänker inget brott. ”De frös helt enkelt ihjäl”, kommenterar Polisöverintendent Wolfram Bjirketun den tragiska händelsen”

I media utbryter en upprörd debatt om vems felet är att det kunde bli på det här viset. Den politiska oppositionen går till frontalattack mot regeringen, som anklagas för att inte ha avsatt tillräckliga medel för en säker elförsörjning. Regeringen å sin sida menar att det är Elbolagens fel att det inte kan gå att få fram tillräckligt med el. Elbolagen i sin tur anklagar Energimyndigheten för den uppkomna situationen med motivationen att de inte fått tillräckliga medel för underhåll och utbyggnad av kraftledningar od.

Kort sagt, alla skyller på varann, ingen medger sig ha gjort något fel.

Och i hemmen sitter det svenska folket i mörkret och fryser röven av sig.

Otänkbart scenario?

Bilden är hämtad från Tekniska museet

Dubbelt så stort el-behov 2020-talet som i början av 2000-talet! Hur har politikerna förberett sig för detta? SVT skrev ett uppmärksammat inlägg för några dagar sedan:

Även som konsument kan man försöka att hålla nere elanvändningen just dessa dagar. Till exempel genom att ligga lågt med stora elförbrukare, som dammsugaren. Allra helst på morgnar och kvällar, då vi normalt sett använder mest el.

Det fick mig att fundera på dammsugarens historia och hittade den på Tekniska museet:

Enligt en undersökning företaget Electrolux gjorde för ett antal år sedan köper vi en ny dammsugare inom 24 timmar efter det att den gamla har gått sönder — så beroende är vi av den innovationen idag.

När de första dammsugarna konstruerades var det populärt att täcka golvytor med mattor som blev riktiga dammgömmor. Samtidigt fanns en växande medvetenhet om hygienens betydelse för hälsan, inte minst sedan den franske läkaren Louis Pasteur hade upptäckt bakterien på 1860-talet. Det var alltså högre krav på hygien och svårstädade hem som banade vägen för dammsugaren.

Vissa av de tidiga dammsugarna drevs med muskelkraft, andra blåste bort dammet snarare än sög upp det. Den brittiske uppfinnaren H C Booth lyckades konstruera en fungerande dammsugare 1901. Den drevs av en förbränningsmotor och var monterad på en vagn som drogs runt på Londons gator av en häst under början av 1900-talet. Vagnen parkerades utanför den lokal som skulle dammsugas och operatörerna fick dra in slangarna genom fönstret.

Vi köper en ny dammsugare inom 24 timmar efter det att den gamla har gått sönder — så beroende är vi av den innovationen idag? Nu uppmanar SVT oss att inte dammsuga!!! Medan de stora techjättarnas serverhallar fortsätter att sluka el så får vi konsumenter nöja oss med en dammsugare!

Bildresultat för dammsugare kaka

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Feb 09, 2021 @ 15:21:11

  Svenska folket kommer inte att reagera förrän det blir svart och kallt. Hur lång tid tar det att få till mer el? Tja, det går nog på ett par år att installera oljekraftverk.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Anders Nilsson
  Feb 10, 2021 @ 09:54:09

  Det blir roligare när LKAB + SSAB börjar producera stål utan kol. För detta behövs minst 30% av dagens svenska elproduktion.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: