Symbolpolitik

När statsminister Stefan Löfven läste upp sin tredje regeringsförklaring i riksdagen går så hade han tagit bort det röda S-märket från den mörka kostymen och ersatt det med en svensk flaggpin. Vad vill han säga med detta?

De senaste dygnen har han skrivit om att göra Sverige tryggare, att göra vårt Sverige lite starkare och lite bättre, landets ekonomi går bra och att alla delar av landet behövs och ingen del får glömmas bort om Sverige ska vara starkt och tryggt Han talar ofta om Sverigebygget. Men vad menar han?

Politisk symbolism används för att representera en politisk ståndpunkt.Vilken ståndpunkt har statsministern och regeringen? Vill de ännu en gång slå sig på bröstet och tala om ”Hurra, vad bra vi är”? Vill de skapa en gemenskap i Sverige som inte finns? Vill de verkligen laga vårt sargade land?

Jag minns … en debattartikel från 2014:

”Vi har släppt in Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag, kanske alldeles för långt, rent politiskt.

Men vad värre är, de är på väg att ta över den svenska flaggan. Det enda parti som hade flaggor och blågula ballonger på valvakan var just trettonprocentpartiet.”

Är det detta som statsministern oroar sig för? Vill han ta ifrån SD en del av partiets identitet – det nationalistiska?

Jag minns också … sommaren 2016 i Almedalen då alla partiledarna säger med stolthet i rösten att det är deras parti som ser till att det går bra för Sverige. Alliansen var kanske mest nationalistiska? Vill statsministern ta ifrån Alliansen viljan att göra något bra för Sverige? Han upprepade orden ”Jag tror på Sverige” ett stort antal gånger i det talet i Almedalen. Det borde vara självklart att statsministern tror på sitt land! Annars borde han avgå!

Men varför upprepar han detta hela tiden? Vad är det som han försöker åstadkomma?

För mig känns det självklart Det handlar om att S vill framstå som det enda alternativet i kommande val. Det är S som står för allting som är bra och partiet tänker hela tiden på Sveriges och dess befolknings bästa. När vi går till valurnorna nästa år så ska vi associera svenska flaggan och Sverige med S – helst av allt ska vi sätta ett likhetstecken däremellan. S känner sig trängda och vill ta ifrån alla andra partier deras kärnpolitik. De vill ena Sverige genom att splittra.

”Söndra och härska (latindivide et impera) är en angreppsmetod, problemlösningsmetod respektive krigföringsmetod som går ut på att dela upp ett större sammanhang i mindre delar. Förhoppningsvis kan därefter dessa mindre delar behandlas enklare än det större mer komplexa sammanhanget.” enl Wikipedia.

S använder denna strategi för att bli ensamhärskare på den politiska spelplanen. De försöker pulverisera de andra partierna genom att ta ifrån dem deras hjärtfrågor. Därför är det självklart att S vill vara Sverige. Nu är det pins med den svenska flaggan som gäller!

4 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Sep 13, 2017 @ 12:45:51

    De redan troende sossarna kommer ju att fortsätta tro. Förhoppningsvis kommer vi andra att ha drabbats av så mycket elände att vi inte riktigt litar på SAP. Några hoppas väl på sina gamla trotjänare som kallar sig Alliansen men de vill ju helst inkassera riksdagsarvodet och tjoa till ibland. Löfven har ett enkelt jobb att splittra Alliansen, L och C vill ju gärna hänga på efter nästa val. Vi får väl se hur han lyckas skrika sin vanliga ramsa efter oss som verkligen älskar Sverige, det Sverige vi som är äldre växte upp i.

    Gillad av 1 person

    Svara

  2. hllviken
    Sep 13, 2017 @ 13:09:57

    Jag tror att din analys är helt riktig; nu passar det att visa upp sig med den svenska flaggan när större och större del av det svenska folket inser att makteliten ljuger och i själva verket vill ta ifrån oss vårt *svenska* land.

    Gillad av 1 person

    Svara

  3. Sven-Erik
    Sep 13, 2017 @ 16:30:18

    Ulsan sätter återigen finger på detaljer. Lysande analys!

    Gillad av 1 person

    Svara

  4. Markus
    Sep 14, 2017 @ 17:00:32

    Farbror Stefan vet alltid bäst ska vi lära oss o trycka in i pannan ! han e så jävla genomskinlig ! sen älskar han tydligen o predika och retusera ! han tar ju bara efter SD för han har ingen egen national känsla den sa han upp när han öppna dörrarna för alla våldtäktsmän !

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!