Expo vill censurera böcker

Så är vi där igen! När jag surfar runt så hittar jag saker som får mig att tänka på bokbål, censur och inskränkande av yttrandefrihet. För mig som är bokälskare blir det för mycket. Jag känner historiens vingslag och återgång till en tid som jag inte vill leva i. Expo skriver:

”Nordens största bokhandel säljer än en gång den ökända antisemitiska hatskriften ”Sions vises protokoll” – samt en rad andra grovt antisemitiska verk – trots åratal av ursäkter och löften om att se över sina rutiner.

För minst fjärde gången finns nu den antisemitiska hatskriften Sions vises protokoll till salu på Adlibris, nordens största nätbokhandel.”
Men … vadå? Bestämmer Expo över vilka böcker som ska få säljas i Sverige? Bestämmer de över vad vi ska ha rättighet att köpa eller läsa? Om jag vill läsa denna bok i studiesyfte eller för att kunna bilda mig en egen uppfattning, så ska jag inte kunna göra det enligt Expo! De omyndigförklarar mig! Jag vet inte mitt eget bästa! De vet att jag kan påverkas negativt! Det får mig att tänka på Salman Rushdies bok Satansverserna:
”Rushdie är mest känd för de kraftiga reaktioner i den muslimska världen som hans fjärde roman Satansverserna (The Satanic Verses, 1988) gav upphov till. Efter dödshot och en fatwa utfärdad av Irans högste ledare, ayatollahRuhollah Khomeini, med budskapet att då Rushdie svårt hade smädat islam, skulle han nu straffas med döden. Boken brändes offentligt på många håll i världen och översättare och utgivare av boken har attackerats och mördats. Som en följd av Khomeinis dödsdom tvingades Rushdie leva under jorden i många år och visade sig offentligt endast sporadiskt.” enligt Wikipedia.
Jag tänker också på de stora bokbålen som tändes i Tyskland 1933 av nazistiska studenter.
”Den 10 maj 1933 brände nazisterna tusentals böcker som var skrivna av judar eller av politiska motståndare. Det genomfördes som offentliga bokbål i Berlin och på andra platser. Vid slutet av 1934 hade över 5 000 boktitlar förbjudits i Tyskland.” enligt Levande Historia.
”Mot dekadens och moraliskt förfall! För tuktan och sedlighet i familj och stat!” enligt vad jag kan läsa mig till! Det var mest böcker på tyska och ingen nordisk litteratur som försvann i lågorna.
I november 2010 skrev jag i min gamla blogg:

”Nu läser jag i dagens tidning att en ny mediaplan tagits för folkbiblioteken i Kalmar kommun. I den står bla ”biblioteken inte ska inhandla material som innehåller rasistiska eller sexuella diskriminerande material och medier som propagerar för våld, rasism, pornografi eller annat som strider mot FN;s deklaration om de  mänskliga rättigheterna”. OK, det låter ju bra men … ska inte bibliotek bjuda på all form av litteratur så att vi själv kan ta ståndpunkt? Annars måste nog biblioteket rensa i sina hyllor! Ska historiska dokument om t ex Nazityskland sorteras bort? Ska Bibeln och Koranen bort?  Ska politisk litteratur bort? Vilken skönlitteratur ska bort? Vem ska utföra denna censur? Kallas detta demokrati?

I Unescos folkbiblioteksmanifest står bl a ”Samlingarna ska spegla tidsanda och samhällsutveckling men ska också tjäna som minne för mänsklig strävan och fantasi. Folkbibliotekets samlingar och utbud av tjänster ska inte vara föremål för någon form av ideologisk, politisk eller religiös censur och inte heller för kommersiella påtryckningar.” Trots det vill alltså Kalmars kommunfullmäktige beskära kommuninvånarnas rättigheter till allsidig litteratur! Var finns folkbildningstanken?”

Biblioteken censurerar alltså, precis som det etablerade medierna och Expo, vilken litteratur som ska nå allmänheten. Men … bibliotekens verksamhet bekostas ju av våra skattemedel! Vi betalar alltså själv denna censur! Varför protesterar inte människor?

Andra exempel hittar jag i Wikipedia:

 • 1992, under Kriget i Abchazien gick georgiska paramilitärer in i institutet för abchaziska språket, kulturen och historien i Suchumi och tände eld. Grannar av båda folkslagen släckte elden, men då återvände de paramilitära trupperna och tände på igen, och bevakade så ingen kunde släcka. 95% av litteraturen förstördes.
 • 1992 brände serbiska nationaliststyrkor upp nationalbiblioteket i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina. Detta gjorde de genom att bomba biblioteket och sedan sköt de alla som försökte närma sig byggnaden. 1,5 miljoner böcker brann upp. En teori för att de gjorde det var att de försökte sudda ut den muslimska historien på Balkan genom att förstöra förstahandskällorna.
 • 2001 pressades det egyptiska kulturministeriet av islamistiska fundamentalister till att bränna cirka 6 000 volymer av 700-talspoeten Abu Nuwas. Abu Nuwas är känd för sin homoerotiska vers.
 • 2008 organiserade borgmästaren i Tel Avivförorten Or Yehuda bokbränning av hundratals kopior av Nya testamentet tillsammans med ortodoxa judiska studenter. Det var organisationen Judar för Jesus som hade delat ut boken i området.

Vi kommer ihåg Bokmässan i Göteborg 2016 och det bråk som uppstod för att Fria Tider fick delta i mässan.

Nu skriver alltså Expo om hatskrifter och vill hindra att allmänheten nås av dem. Jag tycker att det påminner om nazistiska bokbålen. Men jag kanske överreagerar! Litteratur är viktig. Den skrivs i en viss tidsanda. Det är i detta perspektiv som läsaren tar sig an verket. Läsare i allmänhet kan göra egna reflektioner, analyser och ställningstagande!

Har vi åsiktsfrihet, yttrandefrihet och tryckfrihet i vårt land? Ja, enligt grundlagen! Men hur är det i praktiken? Finns det en ideologisk, politisk och religiös censur? Behöver vi åsiktspoliser!

bokbal02

 

13 kommentarer (+lägga till din?)

 1. MartinA
  Jan 13, 2017 @ 11:54:41

  Förbjöd verkligen nazityskland böcker? Jag trodde att det fungerade ungefär som i sverige idag, att vissa böcker och åsikter ej fick användas inom undervisning och att nazisterna publicerade listor på böcker som ej fick finnas på bibliotek. Alltså att staten hade en preferens för vad den tillgängliggjorde för böcker?

  Men fanns det verkligen lagar mot att äga vissa böcker? Fanns det lagar mot att sprida vissa böcker inom det civila samhället, alltså bortanför statens domän? Jag är verkligen osäker på det här. Jag kan tänka mig att man måste vara expert på rättsfall under nazityskland för att kunna besvara frågan. Dömdes folk för att ha haft fel böcker?

  Bokbålen var ju däremot symboliska, det var ju inte så att staten gick in för att samla alla kopior av en viss bok. Till skillnad från den amerikanska ockupationsmakten som gick in för att verkligen utrota 30 000 titlar. Men hur såg lagarna ut på trettiotalet?

  Jag skrev just ett mejl till forum för levande historia och frågade dem om de kan ge exempel på domar som speglar censuren i nazityskland. Men eftersom du använder nazisternas bokbål som exempel så kanske du har information om det också? Så att jag inte bara behöver förlita mig på en källa.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 13, 2017 @ 12:48:11

   Intressant spörsmål! Men har lagar så stor betydelse? Snarare tycker jag att självpåtagen makt betyder mer. I detta fallet är det Expo som vill leka åsiktspolis. I andra fall typ Katerina Janouch påverkar ”åsiktspoliser” hennes bokförlag till att ta avstånd från henne. Läste en del twitter igår om att människor ville bränna hennes böcker.
   Åsiktspolisen vill ju ha makten att stå över alla lagar!

   Gilla

   Svara

 2. larslindblog
  Jan 13, 2017 @ 13:33:16

  Jag uppfattar det som att krönikören vill ge en bild av ett samhälle där endast godkända åsikter får spridas , exemplifierat av Tysklands nationalsocialistiska period. Östra Tysklands socialistiska period är ju ett annat exempel på ”åsiktskorridor” .
  Även dagens Tyskland har regler för vad som accepteras att säga , man kan tydligen få fängelse om man offentligt uttrycker misstro mot antalet döda eller har synpunkter på ordet ”Förintelse” av gruppen mosaiska trosbekännare.
  Här i Sverige skall alla tycka att immigration av 2,3 miljoner främmande människor är supertrevligt – annars går det som för Katerina J.
  Läste nyligen att en bokhandel tar bort Katerina J:s böcker .

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Jan 13, 2017 @ 23:51:33

  Robert Aschberg, godheten personifierad, om han nu själv får sätta sitt spinn på saken, propagerar nu således bokbål av litteratur? Intressant. Verkligen.

  Jag noterar samtidigt att han verkar arbeta för den sekt som även den har en bok som i sådana fall bör brännas på bål , eftersom den berättar om hur hans folk, eftersom Demiurgen sagt det, etniskt rensade det som vi idag kallar Israel, samt ser ner på andra folk och ser sitt eget folk som guds utvalda folk.

  Frågan är, uppriktigt sagt, om killen med de medeltida metoderna verkligen inte hör hemma i trakterna av Nordafrika?

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: