Expo vill censurera böcker

Så är vi där igen! När jag surfar runt så hittar jag saker som får mig att tänka på bokbål, censur och inskränkande av yttrandefrihet. För mig som är bokälskare blir det för mycket. Jag känner historiens vingslag och återgång till en tid som jag inte vill leva i. Expo skriver:

”Nordens största bokhandel säljer än en gång den ökända antisemitiska hatskriften ”Sions vises protokoll” – samt en rad andra grovt antisemitiska verk – trots åratal av ursäkter och löften om att se över sina rutiner.

För minst fjärde gången finns nu den antisemitiska hatskriften Sions vises protokoll till salu på Adlibris, nordens största nätbokhandel.”
Men … vadå? Bestämmer Expo över vilka böcker som ska få säljas i Sverige? Bestämmer de över vad vi ska ha rättighet att köpa eller läsa? Om jag vill läsa denna bok i studiesyfte eller för att kunna bilda mig en egen uppfattning, så ska jag inte kunna göra det enligt Expo! De omyndigförklarar mig! Jag vet inte mitt eget bästa! De vet att jag kan påverkas negativt! Det får mig att tänka på Salman Rushdies bok Satansverserna:
”Rushdie är mest känd för de kraftiga reaktioner i den muslimska världen som hans fjärde roman Satansverserna (The Satanic Verses, 1988) gav upphov till. Efter dödshot och en fatwa utfärdad av Irans högste ledare, ayatollahRuhollah Khomeini, med budskapet att då Rushdie svårt hade smädat islam, skulle han nu straffas med döden. Boken brändes offentligt på många håll i världen och översättare och utgivare av boken har attackerats och mördats. Som en följd av Khomeinis dödsdom tvingades Rushdie leva under jorden i många år och visade sig offentligt endast sporadiskt.” enligt Wikipedia.
Jag tänker också på de stora bokbålen som tändes i Tyskland 1933 av nazistiska studenter.
”Den 10 maj 1933 brände nazisterna tusentals böcker som var skrivna av judar eller av politiska motståndare. Det genomfördes som offentliga bokbål i Berlin och på andra platser. Vid slutet av 1934 hade över 5 000 boktitlar förbjudits i Tyskland.” enligt Levande Historia.
”Mot dekadens och moraliskt förfall! För tuktan och sedlighet i familj och stat!” enligt vad jag kan läsa mig till! Det var mest böcker på tyska och ingen nordisk litteratur som försvann i lågorna.
I november 2010 skrev jag i min gamla blogg:

”Nu läser jag i dagens tidning att en ny mediaplan tagits för folkbiblioteken i Kalmar kommun. I den står bla ”biblioteken inte ska inhandla material som innehåller rasistiska eller sexuella diskriminerande material och medier som propagerar för våld, rasism, pornografi eller annat som strider mot FN;s deklaration om de  mänskliga rättigheterna”. OK, det låter ju bra men … ska inte bibliotek bjuda på all form av litteratur så att vi själv kan ta ståndpunkt? Annars måste nog biblioteket rensa i sina hyllor! Ska historiska dokument om t ex Nazityskland sorteras bort? Ska Bibeln och Koranen bort?  Ska politisk litteratur bort? Vilken skönlitteratur ska bort? Vem ska utföra denna censur? Kallas detta demokrati?

I Unescos folkbiblioteksmanifest står bl a ”Samlingarna ska spegla tidsanda och samhällsutveckling men ska också tjäna som minne för mänsklig strävan och fantasi. Folkbibliotekets samlingar och utbud av tjänster ska inte vara föremål för någon form av ideologisk, politisk eller religiös censur och inte heller för kommersiella påtryckningar.” Trots det vill alltså Kalmars kommunfullmäktige beskära kommuninvånarnas rättigheter till allsidig litteratur! Var finns folkbildningstanken?”

Biblioteken censurerar alltså, precis som det etablerade medierna och Expo, vilken litteratur som ska nå allmänheten. Men … bibliotekens verksamhet bekostas ju av våra skattemedel! Vi betalar alltså själv denna censur! Varför protesterar inte människor?

Andra exempel hittar jag i Wikipedia:

 • 1992, under Kriget i Abchazien gick georgiska paramilitärer in i institutet för abchaziska språket, kulturen och historien i Suchumi och tände eld. Grannar av båda folkslagen släckte elden, men då återvände de paramilitära trupperna och tände på igen, och bevakade så ingen kunde släcka. 95% av litteraturen förstördes.
 • 1992 brände serbiska nationaliststyrkor upp nationalbiblioteket i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina. Detta gjorde de genom att bomba biblioteket och sedan sköt de alla som försökte närma sig byggnaden. 1,5 miljoner böcker brann upp. En teori för att de gjorde det var att de försökte sudda ut den muslimska historien på Balkan genom att förstöra förstahandskällorna.
 • 2001 pressades det egyptiska kulturministeriet av islamistiska fundamentalister till att bränna cirka 6 000 volymer av 700-talspoeten Abu Nuwas. Abu Nuwas är känd för sin homoerotiska vers.
 • 2008 organiserade borgmästaren i Tel Avivförorten Or Yehuda bokbränning av hundratals kopior av Nya testamentet tillsammans med ortodoxa judiska studenter. Det var organisationen Judar för Jesus som hade delat ut boken i området.

Vi kommer ihåg Bokmässan i Göteborg 2016 och det bråk som uppstod för att Fria Tider fick delta i mässan.

Nu skriver alltså Expo om hatskrifter och vill hindra att allmänheten nås av dem. Jag tycker att det påminner om nazistiska bokbålen. Men jag kanske överreagerar! Litteratur är viktig. Den skrivs i en viss tidsanda. Det är i detta perspektiv som läsaren tar sig an verket. Läsare i allmänhet kan göra egna reflektioner, analyser och ställningstagande!

Har vi åsiktsfrihet, yttrandefrihet och tryckfrihet i vårt land? Ja, enligt grundlagen! Men hur är det i praktiken? Finns det en ideologisk, politisk och religiös censur? Behöver vi åsiktspoliser!

bokbal02

 

Annonser

13 kommentarer (+lägga till din?)

 1. MartinA
  Jan 13, 2017 @ 11:54:41

  Förbjöd verkligen nazityskland böcker? Jag trodde att det fungerade ungefär som i sverige idag, att vissa böcker och åsikter ej fick användas inom undervisning och att nazisterna publicerade listor på böcker som ej fick finnas på bibliotek. Alltså att staten hade en preferens för vad den tillgängliggjorde för böcker?

  Men fanns det verkligen lagar mot att äga vissa böcker? Fanns det lagar mot att sprida vissa böcker inom det civila samhället, alltså bortanför statens domän? Jag är verkligen osäker på det här. Jag kan tänka mig att man måste vara expert på rättsfall under nazityskland för att kunna besvara frågan. Dömdes folk för att ha haft fel böcker?

  Bokbålen var ju däremot symboliska, det var ju inte så att staten gick in för att samla alla kopior av en viss bok. Till skillnad från den amerikanska ockupationsmakten som gick in för att verkligen utrota 30 000 titlar. Men hur såg lagarna ut på trettiotalet?

  Jag skrev just ett mejl till forum för levande historia och frågade dem om de kan ge exempel på domar som speglar censuren i nazityskland. Men eftersom du använder nazisternas bokbål som exempel så kanske du har information om det också? Så att jag inte bara behöver förlita mig på en källa.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 13, 2017 @ 12:48:11

   Intressant spörsmål! Men har lagar så stor betydelse? Snarare tycker jag att självpåtagen makt betyder mer. I detta fallet är det Expo som vill leka åsiktspolis. I andra fall typ Katerina Janouch påverkar ”åsiktspoliser” hennes bokförlag till att ta avstånd från henne. Läste en del twitter igår om att människor ville bränna hennes böcker.
   Åsiktspolisen vill ju ha makten att stå över alla lagar!

   Gilla

   Svara

 2. larslindblog
  Jan 13, 2017 @ 13:33:16

  Jag uppfattar det som att krönikören vill ge en bild av ett samhälle där endast godkända åsikter får spridas , exemplifierat av Tysklands nationalsocialistiska period. Östra Tysklands socialistiska period är ju ett annat exempel på ”åsiktskorridor” .
  Även dagens Tyskland har regler för vad som accepteras att säga , man kan tydligen få fängelse om man offentligt uttrycker misstro mot antalet döda eller har synpunkter på ordet ”Förintelse” av gruppen mosaiska trosbekännare.
  Här i Sverige skall alla tycka att immigration av 2,3 miljoner främmande människor är supertrevligt – annars går det som för Katerina J.
  Läste nyligen att en bokhandel tar bort Katerina J:s böcker .

  Liked by 1 person

  Svara

 3. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Jan 13, 2017 @ 23:51:33

  Robert Aschberg, godheten personifierad, om han nu själv får sätta sitt spinn på saken, propagerar nu således bokbål av litteratur? Intressant. Verkligen.

  Jag noterar samtidigt att han verkar arbeta för den sekt som även den har en bok som i sådana fall bör brännas på bål , eftersom den berättar om hur hans folk, eftersom Demiurgen sagt det, etniskt rensade det som vi idag kallar Israel, samt ser ner på andra folk och ser sitt eget folk som guds utvalda folk.

  Frågan är, uppriktigt sagt, om killen med de medeltida metoderna verkligen inte hör hemma i trakterna av Nordafrika?

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Ett svenskt missnöje

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: