Politiska visioner och verkligheten

Visst är det bra att det finns politiska visioner. Det är också bra att det tas politiska beslut – helst utan att dras i långbänk. Det är ännu bättre om dessa visioner / beslut är förankrade på alla nivåer så att de går att genomföra.

Ibland tas beslut på regeringsnivå som ska verkställas på kommunnivå men … det uppstår stora problem när de ska verkställas. Alla förutsättningar och konsekvenser är inte utredda. Det bara förutsätts att kommunerna ska göra som regeringen bestämt – om de kan eller ej! Vi ser detta just nu. Migrationsverkets boende fungerar inte och de saknar pengar. Då säger upp sina kontrakt och skickar över ansvaret till kommunerna – som saknar både ekonomiska och materiella förutsättningar. De åtagande som staten har beslutat om och inte själv klarar av ska nu kommunerna ta ansvar för. I slutändan är det vi vanliga medborgare som får stå för notan i form av försämrad samhällsservice och höjda skatter.

Vi ser samma fenomen på kommunal nivå. Ett exempel är Malmö. Där lever nästan 10% av befolkningen på bidrag. Kommunens budget är ansträngd då ca 1/4-del av alla utgifter betalas med generella bidrag. Så i budgeten för 2015 beslutade kommunen att försöka minska antalet bidragsberoende:

”Kommunen skulle inrätta 200 åtgärdsanställningar på förskolor och boenden för äldre- och funktionshindrade. I det upplägget står Arbetsförmedlingen för ungefär hälften av lönen. Och kommunens del av lönekostnaden tas från budgeten för försörjningsstöd genom en så kallad bidragsväxling.

Målet är att tackla Malmös största problem: arbetslösheten och kostnaderna för socialbidrag är bland de högsta i landet.”

Men när årsskiftet närmar sig konstaterar Andreas Schönström:

– Det här har inte börjat på det bästa sättet.
Vid slutet av augusti hade inte ett enda åtgärdsjobb inrättats inom vård- och omsorg eller på förskolor. De 62 personer som ändå fått jobb inom ramen för bidragsväxlingen under året har anställts som trivselvärdar, bland annat i receptioner.”
Sydsvenskan berättar vidare att orsaken till att ingen har fått åtgärdsanställningar inom skola och omsorg är att Kommunal och kommunens tjänstemän inte har kommit överens. Kommunal har sett risker i att de åtgärdsanställda kan komma att ersätta den vanliga personalen. I september kom man dock överens på ett område iallafall. Jobben ska riktas mot tre särskilt utsatta grupper: barnfamiljer, unga som saknar avgångsbetyg, och nyanlända. De första åtgärdsanställda har precis börjat jobba och det rör sig om totalt 120-130 anställningar inom merservice före årsskiftet. Ingen kommer dock att få anställning inom förskolan då den har så hög arbetsbelastning att arbetsplatserna inte klarar av att handleda och ta hand om åtgärdsanställda.
Så blir det när beslutsfattare sitter långt från verkligheten. Vår regering med Ylva Johansson i spetsen har ju beslutat om just denna typ av jobb. Hur många kommer de att lyckas ge den här typen av jobb?
Det finns mängder av exempel på beslut tagna av politiker som är svåra att omsätta i verkligheten. Ofta finns det en mängd utredningar som egentligen inte har kommit fram till någonting. Allt detta kostar skattepengar – speciellt när det dras i långbänk. Jag har många exempel från min egen kommun på att det kan ta 20 år från beslut till handling. Ett annat exempel är att 10 års försöksverksamhet – där en konsult har tjänat myket pengar – läggs ner utan några som helst resultat. Under tiden har detta upptagit mängder av arbetstid för anställda tjänstemän, konsultarvode och arvode till politikerna. Vi skattebetalare har fått betala. Ytterligare exempel är att när 10 höga tjänstemän blev övertaliga pga omorganisation så så fixade man en strategienhet! Vad denna enhet, som bemannades med dessa 10, har åstadkommit är det nog ingen som vet! Vi medborgare hör iallafall ingenting om detta.
Jag tror inte att min kommun är ett undantag. Tvärtom! Alla kommuner har något ”lik i garderoben”. Politikerna som borde besluta och tjänstemännen verkställa. Men det förutsätter ett tajt samarbete. Finns det samarbetet? Vet politikerna något om hur tjänstemän jobbar och vilka problem som uppstår när beslut ska verkställas?
pol

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: