Arabiska män iförda militära uniformer i Malmö

Under gårdagskvällen och natten till idag ska våldsamma demonstrationer genomförts av pro-palestinska grupperingar i Malmö. På bilder som sprids från de olika demonstrationerna under gårdagen syns bland annat två arabiska män i full militär uniform vid dessa demonstrationer.

Bilderna har bland annat lagts ut på X och på en av bilderna ser man att en av männen har en palestinsk flagga på sin fullständiga uniform. På den andra bilden ser man en annan arabisk man som utöver militär uniform också har en palestinasjal på sig. Demonstrationerna har dragits samman efter att Israel deltagit i Eurovision Song Contest som arrangerades på Malmö Arena i år, något pro-palestinska grupper i Sverige kritiserat.

Läs hela artikeln HÄR.

I stormens öga

Det som skulle bli ett storlaget firande i Malmö av jubileet av inte bara ABBA:s triumf i Waterloo för 50 år sedan, utan likaså Herreys 40-årsjubileum och Charlotte Perellis för 25 år sedan, skuggades till stor del av ett flertal kontroverser.

Det var inte bara Israels deltagande som väckte heta protester såväl utanför som inne i Malmö Arena. Det blev också avstängning av Nederländerna efter den andra semifinalen, vilket väckte också massiva protester mot arrangörerna.

Utbuning av sångerskan, arresteringar i närheten och en massiv telefonomröstning: Israel, huvudperson i Eurovision!

Eden Golan var stjärnan i Eurovision-kvällen – med Nemos tillåtelse – men inte för vad hon hade velat. Den israeliska sångerskan hade befunnit sig i stormens öga i flera veckor och blivit måltavla för dem som ville göra musikfestivalen till en ny plats för politisk konfrontation.

Den 20-åriga artisten, en israelisk musikstjärna sedan hon var 12 år, fick utstå ständiga burop från en del av publiken när hennes namn nämndes eller dök upp på scenskärmar. De som fördömer Netanyahus invasion av Gaza och anklagar hans regering för folkmord blåste i sina visselpipor från det ögonblick Golan hissade deras lands flagga under flaggparaden. Applåderna från anhängarna försökte kompensera för protesterna, men utan större framgång.

Ännu mer anmärkningsvärt var buropen och visslingarna under föreställningen. Även om det musikaliska förverkligandet lyckades blidka dem under de mest intensiva stunderna av låten, filtrerades protestropen genom sångarens mikrofon under a cappella-delarna. De var särskilt intensiva i slutspurten, när artisten framför sin Hurricane på hebreiska.

Spänningen kom över Golan, som lämnade scenen i tårar, trots att hon tidigare hade parodierat denna situation i en video som blev viral på sociala medier, där hon under en uppenbar repetition backstage försökte hålla fokus på sin låt medan medlemmar i hennes team förolämpade och läxade upp henne.

Men hon var inte den enda israelen som buades ut den kvällen. Landets representant med ansvar för att tillkännage nationens poängfördelning undvek skämt och protokollhälsningar och var tvungen att höja rösten för att känna till de protesttecken som hördes från Malmö.

Och just rösterna var en annan av kvällens nycklar. Israeliska föreningar från hela världen mobiliserade för att konfrontera den påstådda bojkotten av pro-palestinierna och uppmanade till massivt deltagande i telefonomröstningen. De officiella uppgifterna visar tydligt hur framgångsrik strategin är: Israel kom på femte plats i tävlingen tack vare att det var det land som hade näst mest stöd från allmänheten, bara efter Kroatien. Den fick 323 poäng och lyckades få poäng från de 38 röstande (37 länder och en från resten av världen) och att 14 av dem gav den de eftertraktade 12 poängen.

Jurymedlemmarna var dock noga med att inte underblåsa kontroverser. Endast 11 länder gav några poäng till israelerna, vilket gav 52 poäng och rankades på 12:e plats i experternas ranking.

Området kring Malmö Arena har varit skådeplats för anti-israeliska protester sedan festivalens förfinaler började. På festivalens lördag var koncentrationen i närheten konstant.

Omkring 8 000 personer marscherade, enligt lokala myndigheter, genom Malmös gator och krävde att Israel skulle uteslutas från festivalen och att offensiven i Gaza skulle upphöra. De viftade med palestinska flaggor och skanderade ”Eurovision, united by genocide” i en version av festivalens slogan ”United for Music”.

En sittstrejk med omkring 100 demonstranter, däribland Greta Thunberg, fick också avhysas i närheten av entrén till Malmö Arena. Hon såg överlycklig ut när hon släpades iväg. Efter en stund var hon tillbaka på samma plats igen. Poliser gjorde även några gripanden, minst åtta enligt lokala medier, och använde pepparspray för att skingra sammankomsten. Bussar och tåg förbjöds av polisen att stanna vid stationen intill arenan för att undvika att fler personer strömmade till!

Några dussin personer stannade kvar i närheten, men lämnade arenan när det blev känt att Israel inte skulle vinna denna upplaga av Eurovision.

Detta som skulle bli en musik- och folkfest! Jag skäms över hur simpelt en del människor kan uppföra sig. Att ha en annan åsikt är helt OK men att störa, bua, inte följa polisens direktiv och inte ta hänsyn till artisterna är under all kritik! Ska minnas Eurovisionen 2024 som något som hamnade i stormens öga?

POWER TO THE PEOPLE

Svenska folket ville se Eden Golan som vinnare igår medan den svenska ”expertjuryn” inte ville ge Israel några poäng över huvud taget.

Lita på experterna, huh? Historien förskräcker…

1973 deltog ABBA i den svenska schlagerfestivalen. Då fanns det bara en ”expertjury” och den trodde mer på en låt om en kvinna med bröst som häckande svalor, texten var ju gudbevars författad av en upphöjd ledamot av svenska akademin (Lars Forsell) och inte av den förhatlige, cyniske och kommersielle profitören och uppkomlingen Stikkan Andersson och hans lakejer Björn & Benny.

Nåväl, efter en tittarstorm modell större blev ”Ring ring” en superhit som toppade Kvällstoppens lista över Sveriges mest sålda skivor i månader medan de häckande svalorna snabbt föll i glömska.

Efter den nesan gjorde SVT om reglerna så att tittarna fick bestämma året efter. Då vann ABBA överlägset med ”Waterloo” och resten är både svensk och internationell musikhistoria. ABBAs musik fortsätter att trollbinda människor världen över fortfarande femtio år senare vilket inte direkt vänsterrörelsens ABBA-kritiska ”Doin the omoralisk schlagerfestival” kan sägas göra.

Vad lär vi oss då av denna historia?

Jo, att folket är betydligt bättre på att bedöma genuin kvalitet än vad förmenta expertjurys med finkulturella proffstyckare är!

Vi fick ytterligare en påminnelse om den saken igår, även om det denna gång handlade mer om politik och moral än om melodier och artisteri.

Hans Thannerstig

Tidigare äldre inlägg

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning