Dubbla budskap

Ohederligheten  bland makthavarna är stor. Det är så lätt att skylla på andra för att dölja det som förekommer inom de egna leden. Det finns en agenda att alltid ge sig på ”de rika”. Myten om klasskillnader måste ju odlas. Att bibehålla polariseringen och ”vi och dom” ingår i det politiska rävspelet.

Igår kväll tittade vi på Paradisläckan. Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling målades ut som den onde själv – en omoralisk skatteplanerare. Han har naturligtvis inte gjort något fel. Det är bara omoraliskt att inte vilja betala skatt i Sverige.

”– Det vi ser är en global finansiell elit som tycks lägga mycket tid och kraft och pengar på att undvika betala skatt. Det är farligt, för det undergräver tilliten i våra samhällen. Inte minst Sverige och den svenska modellen bygger på att alla är med och bidrar, men också att alla får nytta av det här. Om en del då inte betalar, företag och privatpersoner, skickar man ju notan till vanliga löntagare.” Detta säger finansministern till SVT.

Är det verkligen en självklarhet att vilja betala skatt i Sverige? Om jag förstår saken rätt så har han betalat skatt för de inkomster som han har haft i Sverige. Det är konsultarvoden utomlands som han har lagt i sitt företag på Malta. Om vi sen tillägger att han har varit VD för Scania. Scania har genom åren betalat många miljarder i skatter (vinstskatt och olika punktskatter). Den största privata arbetsplatsen både i Södertälje och i Oskarshamn sysselsätter flera tusen anställda och betalar arbetsgivaravgift för dem. De anställda betalar skatt, punktskatter och moms. Scania har alltså genererat en stor mängd skatter till staten. VD:n har sett till att företaget har utvecklats och växt och skapat arbetstillfällen. Därmed har han indirekt genererat dessa skatter. Det är honom som finansministern kallar för skattesmitare. Han har kanske gjort mycket mer för Sverige än vad hon någonsin kommer att göra!

Jag läser en artikel från 2014 om hennes partivän som numera är utrikesminister:

” Det är Dagens Industri som kartlagt Margot Wallströms ekonomi .

Enligt tidningen tjänade Margot Wallström hela 19 miljoner efter skatt, under sina tio år som EU-kommissionär. Dessutom väntar lika många miljoner efter skatt i pensionsutbetalningar, beräknat på att hon lever till 85 års ålder.

Hon fick också 4,5 miljoner kronor efter skatt i övergångsersättning, skriver tidningen.

Under fredagen har Wallström fått kritik för att hon under sin tid som EU-kommissionär inte frivilligt betalade mer än den låga EU-skatten, precis som hennes svenska partivänner i EU-parlamentet gör. Kritiken framfördes i en debattartikel i Svensk Tidskrift som sedan spreds mycket i sociala medier.

– Det finns olika regelverk för EU-kommissionärer och EU-parlamentariker. Som EU-kommissionär är man en tjänsteman som betalar EU-skatt. Det regelverket har Margot följt, säger Wallströms pressekreterare John Zanchi.”

”2011 avslöjade Dagens Nyheter att Margot Wallströms toppjobb inom FN betalades av svenska skattebetalare.

När Margot Wallström 2010 fick jobbet, som organets särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter, fanns inga pengar budgeterade. Kort innan den prestigefyllda utnämningen skänkte det svenska biståndsorganet Sida 42 miljoner kronor till en FN-fond – kopplad till tjänsten.

Pengarna var öronmärkta att gå till kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Men i stället gick en del till löner, skrev Dagens Nyheter då. Enligt tidningen fick Margot Wallström mellan 71 000 och 80 000 kronor efter skatt.”

Kan finansministern kommentera denna skattesmitning och utnyttjandet av svenska skattemedel? Anser hon det vara moraliskt riktigt förfarande när en partivän utnyttjar systemet?

Vår förra statsminister utnyttjar också systemet enligt en annan artikel från 2016:

”Det går bra för Fredrik Reinfeldt sedan han ­lämnade politiken.

Nu redovisar hans ­bolag en vinst på 7,5 miljoner – på en omsättning på nära 13.

Trots det tog Reinfeldt ut 1,5 miljoner i avgångs­ersättning.

Ett bidrag – enligt ­Reinfeldts egen definition.”

Vi har många, många fler exempel på det slöseri av skattemedel som politikerna sysslar ned. De har ingen som helst respekt för våra gemensamma resurser. Det är just därför som de vill bibehålla myten om att de rika tar från de fattiga!

Tycker finansministern att Näringslivets ordförande ska betala mer i skatt för att politiker ska kunna leva gott på dessa pengar?

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Nov 06, 2017 @ 13:26:44

    Att vi årligen betalar hundratals miljarder av våra skattepengar för att försörja bidragstagare från MENA-länder tiger givetvis Magdalena om. Hur många undersköterskor eller skolklasser det kunde bli är något ”journalisterna” skulle kunna undersöka. Sossarna ljuger oss rätt upp i ansiktet och många tycks tro att de talar sanning. De vill oss inte väl. Att vi dessutom har hundratusentals fattigpensionärer verkar Magdalena också glömma. Varför kan folk inte bara dö när de slutar arbeta? Då skulle utgifterna minska och mängder av lägenheter frigöras. Hur ska vi lösa detta? Fråga Anne Ramberg, hon vet.

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!