Den som tänder eld sätter skräck i omvärlden och får respekt!

Så inträffade sammandrabbningen. Vem kan sätta mest skräck i omvärlden och bli mest respekterad? De som brände en bok – koranen? Eller de som startade upplopp, brände bilar, eldade mitt på Amiralsgatan i Malmö, kastade stenar, ägg och brinnande föremål på polisen och räddningstjänsten samt förstöra utryckningsfordon? Egentligen ingen av dem! Jag kan inte känna respekt för någon av dem? Jag har nämligen lärt mig att aldrig leka med elden!

Som barn lärde jag mig att inte leka med elden. Jag fick bara använda tändstickor när vuxna var närvarande. Vi eldade i köksspisen och i kaminen i rummet. Men det var de vuxna som handskades med elden. Samma sak gällde när vi tände stearinljus eller fotogenlampor. Det var de vuxna som skötte detta! Jag minns inte många bränder från den tiden. Någon enstaka gång hade barn lekt med tändstickor men  annars … Det borde ju ha varit fler bränder när alla eldade med ved, kol eller fotogen och när vi hade stearinljus i julgranen. Men vi fick lära oss att man leker inte med elden!

Varje gång som jag hör brandbilen rycker ut tänker jag: Vad händer denna gången? Kan det vara en skogsbrand? Eller …

”Anlagd brand är ett allvarligt brott som kostar samhället över en miljard kronor per år. Anlagd brand ligger bakom åtminstone en fjärdedel, enligt vissa källor upp till 40 %, av alla bränder årligen. Totalt anläggs över 10 000 bränder i Sverige årligen. Minst hälften av dessa är verk av barn och ungdomar under 18 år.

Hälften av alla skolbränder är anlagda, d v s nästan dubbelt så många som för bränder totalt. Det sker idag ungefär en anlagd skolbrand om dagen i Sverige. Endast skolbränderna uppskattas kosta samhället minst 300 miljoner kronor varje år. Skolbränder är dessutom bara en del av hela anlagda brand problemet som dessutom omfattar flera anlagda bilbränder eller bostadsbränder per dag. Trots problemets omfattning saknas identifierad gärningsman i 90 % av fallen. ” enl Anlagdbrand.

”År 2012 angavs Sverige vara ”i särklass världsledande på bränder i skolor och förskolor.” Inget annat land angavs komma i närheten av Sverige. Bränderna och förebyggande åtgärder kostade stora resurser och orsakade problem för skolundervisningen. Även om trenden hade varit något nedgående de senaste åren så hade antalet bränder mer än fördubblats på 10 års sikt.

År 2014 angavs det inträffa ungefär 500 skolbränder per år i Sverige. Minst 40-50% var anlagda och siffran kunde vara mycket större p.g.a. mörkertalet. Kostnaderna för skolbränder var större för Sverige än för hela USA. I en undersökning gällande elever i årskurs nio angav 5% att man satt eld på något värdefullt som en bil, lada, byggnad, skog och detta bara under de senaste 12 månaderna. Merparten av dessa personer hade dessutom begått andra brott.”

”Antalet anlagda bilbränder var år 2013 sex gånger högre än år 1996 eller en ökning från 219 bilbränder till 1372 bilbränder.” enl Metapedia

OBS! Antalet bilbränder är enbart bränderna – inte hur många bilar som det brinner i. En brand kan gälla en bil eller 4-5 bilar eller som i ett fall i min närhet 7 bilar.

Varför anläggs det så många bränder? Jo, jag läste följande orsaker någonstans:

  • Nyfikenhet, 3-6 års ålder
  • Oavsiktlighet, experimentera, upp till 11 år
  • Rop på hjälp (t.ex. depression, övergrepp) alla åldrar
  • Problem med inlärning, vill inte skada men kan inte bedöma konsekvensen
  • Ungdomsbrottslighet, tonåren, t.ex. dölja andra brott
  • Önskemål att tillhöra särskilda grupper, sociokulturell problematik, vaknar till liv vid oro i omgivningen, övre tonåren
  • Allvarlig störning t.ex. panikångest, aggressionsstörningar, pyromani

Av detta kan man kanske dra slutsatsen att fram till tonåren uppstår bränderna pga rent oförstånd – och detta kan vi väl utesluta när det gäller gårdagens händelser. En liten grupp lider av psykiska problem. Men de andra … Ungdomsbrottslighet och gängbildning! Kan det vara så enkelt eller finns det några andra orsaker? Jag tror inte på sociokulturella orsaker eller psykiska problem. Denna händelsen utfördes ju till största delen av vuxna män!

Jag googlar och läser om eldens symbolik:

”På grund av sitt gudomliga ursprung så kan elden förinta ondska och svart magi.”

”Elden förgör och transformerar. Förstörelse genom att förbränna det befintliga (gamla). Kan bana väg för något nytt (Fågel Fenix) = något nytt uppstår ur askan.”

”Elden symboliserar livet, kraften, energin. Sedan antiken har elden förknippats med brinnande passioner, enorm viljestyrka och ohämmad handlingskraft. Elden påminner oss om att saker händer när energi förbrukas.”

Några byggstenar faller på plats i min tolkning av varför bränder anläggs. I vissa kulturer anser man att elden visar handlingskraft och ger makt. Den ger makt att förstöra det gamla och icke önskvärda. Den som tänder eld sätter skräck i omvärlden och får respekt.

I gårdagens händelser handlade det om att en del människor vill ta över makten. De vill skrämma myndigheter, räddningstjänst och övrig befolkning till lydnad. De som brände koranen, startade upplopp, brände bilar, eldade mitt på Amiralsgatan i Malmö, kastade stenar, ägg och brinnande föremål på polisen och räddningstjänsten samt förstörde utryckningsfordon vill helt enkelt ta makt över vårt samhälle. De vill bestämma! Att hålla med någon av dem hjälper inte vårt samhälle. Vi måste tala om för dem att man leker inte med elden. I ett demokratiskt land diskuterar man sig fram till lösningar. Men när statsmakten inte tar sitt ansvar så vill andra krafter ta över!

7 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Aug 29, 2020 @ 19:21:29

    Även om jag håller med dig så är det en avgrundsdjup skillnad mellan att bränna en bok och att tända eld på bilar, bildäck och annat. Det är faktiskt helt lagligt att elda upp föremål man äger även om det kanske inte är lämpligt. Men om de som tillhör en annan främmande religion får hållas ett tag till så är nog det mesta av det vi tar för givet borta. Friheten måste försvaras. Även om nu Malmö och Skåne tillhör muslimerna – är det så vi andra vill ha det?

    Gilla

    Svara

  2. tompas11
    Aug 29, 2020 @ 21:17:25

    Det är som sagt inte olagligt att bränna vilken bok man vill i detta land. Det hör inte hit om det skulle uppfattas som provocerande av vissa individer. Svensk lag ger oss alla rätten att bränna böcker om vi så önskar. Varför ska vi böja oss för muslimerna när vi har lagen på vår sida? Passar inte svensk lagstiftning dessa så är de fria att lämna landet. Är det svensk lag som gäller i Sverige eller ska vi krypa för islam och förlora allt? Vad mer kommer vi inte att få göra för att det kan anses vara provocerande för vissa grupper?

    Gillad av 1 person

    Svara

  3. Varjager
    Aug 29, 2020 @ 21:45:17

    Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
    Väldigt bra skrivet.

    Gilla

    Svara

  4. S Eriksson
    Aug 30, 2020 @ 05:56:55

    Med lite god eller ond vilja så kan det faktiskt klassas som ett terrorbrott. Men jag antar att det inte skulle se så bra ut för bla Sverigebilden, som verkar vara viktigare än verkligheten. Så det kommer förmodligen att få en annan bedömning.
    När jag skriver detta är jag lite ledsen och det kan kanske vara en orsak till den negativa uppfattningen . Ursäkta i så fall bästa näthatsgranskare som ev läser detta..

    Gillad av 1 person

    Svara

  5. S Eriksson
    Aug 30, 2020 @ 06:05:44

    Rent allmänt så är eller borde det vara mer olagligt att bränna bilar och städer än en bok, även om jag förstår att man kan bli arg. Men en Svensk person som kanske är van att slå en drill ute i skogen har svårt att förstå att han riskerar fängelse för samma sak USA om en bil med barn i åker förbi och ser det, men lagen är sådan.

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!