Tvärvetenskap eller flum

Vi behöver fler filosofiska samtal. Låter det flummigt i en tid när matematik och naturvetenskap tycks vara så mycket mer värt än allt vad humaniora heter? Så började en ledare som jag läste idag. Jag förstod inte mycket av resonemanget eftersom jag inte kände igen mig i den samhällsstruktur som målades upp. Men jag håller med om att det behövs fler filosofiska samtal!

Jag ser absolut inga motsatsförhållande mellan matematik, naturvetenskap, teknik, humaniora eller filosofi. Tvärtom! Det är det som jag kallar för tvärvetenskap. Det är viktigt att kunna tackla problem ur olika synvinklar och att se helheten för att kunna finna bra lösningar. Det är detta som vi saknar idag! Allt ska sorteras in i rätt fack på ett tidigt stadium och ges därmed inte en chans att ses på ett nytt sätt. Det stoppar nyfikenheten och utvecklingen.

Jag tar ett exempel. Hur gör man när man odlar tomater?

Antagligen börjar tanken med att tomater är gott och egna odlade tomater godare. Det är en skön känsla att odla sina egna tomater och det går att få ett mångfald av sorter i den egna odlingen – från pyttesmå ampeltomater till stora bifftomater, gula, röda, orange, lila och nästan svarta tomater. Alla har de olika smak, utseende och färg. Det är den humanistiska delen av tomatodlingen att planera och välja sina tomatfröer.

Men sen vidtar matematiken, naturvetenskapen och tekniken. Man kan göra det lätt för sig och köpa en tomatplanta. Ganska snabbt upptäcker man att krukan är för liten och plantan blir hög och tanig.

Om man sätter egna fröer behövs småkrukor och jord. Så  småningom krävs större krukor och mer jord. Sen krävs ännu större krukor eller lådor eller odlingsytor och mer jord + vatten och gödsel. Plantorna behöver sol och värme. De behöver bindas upp och passas. Det behövs kunskaper för att få en bra skörd. Men om vädrets makter inte är med så växer de inte så snabbt som man har tänkt sig. Ibland drabbas de av röta eller ohyra. Det händer mycket och oförutsägbart. Förra sommaren drabbades vi av pistillröta och en hagelstorm men fick ändå en bra skörd. I år har vi haft en sval sommar – värmen kom för drygt en vecka sedan – och en sen start med blomning. Men nu har de kommit igång och vi ser fram emot många olika tomater.

Naturvetenskapen behövs för att ge varje planta optimala möjligheter att växa – tillräckligt med sol och skugga samt skydd för vinden. Matematiken för att räkna ut hur många plantor som kan samsas i en pallkrage samt hur mycket jord som behövs och hur mycket gödning.

Hur mycket behöver vi binda upp plantorna för att de inte ska brytas? Då behövs tekniken. Likaså då det gäller hur man tjyvar plantorna och tar av blad för att dessa inte ska näringen från tomaterna.

När vi sen skördar måste vi ta hand om våra tomater – äta, koka in, torka och ge bort till trevliga grannar.

Vi har tillbringat många timmar till att planera vår tomatodling och genomföra den. Vi har genomfört den tvärvetenskapligt. Naturligtvis är den humanistiska aspekten viktigast – då vi mår bra av vår egna odling och skörd. Men vi behöver matematiska, naturvetenskapliga, tekniska kunskaper för att genomföra vårt odlingsprojekt.

Först då vi ser helheten kan vi filosofera kring en bättre värld. Vi kan då välja en humanistisk värd som tar vara på den rikedom av kunskaper som alla medborgare har – en värld som inte utestänger någon för att denne har ”fel” åsikter. Vi kan filosofera om en värld som är tillåtande och accepterande där alla människor har ett eget ansvar för sina liv. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: