Vi behöver fler filosofiska samtal. Låter det flummigt i en tid när matematik och naturvetenskap tycks vara så mycket mer värt än allt vad humaniora heter? Så började en ledare som jag läste idag. Jag förstod inte mycket av resonemanget eftersom jag inte kände igen mig i den samhällsstruktur som målades upp. Men jag håller med om att det behövs fler filosofiska samtal!
Jag ser absolut inga motsatsförhållande mellan matematik, naturvetenskap, teknik, humaniora eller filosofi. Tvärtom! Det är det som jag kallar för tvärvetenskap. Det är viktigt att kunna tackla problem ur olika synvinklar och att se helheten för att kunna finna bra lösningar. Det är detta som vi saknar idag! Allt ska sorteras in i rätt fack på ett tidigt stadium och ges därmed inte en chans att ses på ett nytt sätt. Det stoppar nyfikenheten och utvecklingen.
Jag tar ett exempel. Hur gör man när man odlar tomater?
Antagligen börjar tanken med att tomater är gott och egna odlade tomater godare. Det är en skön känsla att odla sina egna tomater och det går att få ett mångfald av sorter i den egna odlingen – från pyttesmå ampeltomater till stora bifftomater, gula, röda, orange, lila och nästan svarta tomater. Alla har de olika smak, utseende och färg. Det är den humanistiska delen av tomatodlingen att planera och välja sina tomatfröer.
Men sen vidtar matematiken, naturvetenskapen och tekniken. Man kan göra det lätt för sig och köpa en tomatplanta. Ganska snabbt upptäcker man att krukan är för liten och plantan blir hög och tanig.
Om man sätter egna fröer behövs småkrukor och jord. Så småningom krävs större krukor och mer jord. Sen krävs ännu större krukor eller lådor eller odlingsytor och mer jord + vatten och gödsel. Plantorna behöver sol och värme. De behöver bindas upp och passas. Det behövs kunskaper för att få en bra skörd. Men om vädrets makter inte är med så växer de inte så snabbt som man har tänkt sig. Ibland drabbas de av röta eller ohyra. Det händer mycket och oförutsägbart. Förra sommaren drabbades vi av pistillröta och en hagelstorm men fick ändå en bra skörd. I år har vi haft en sval sommar – värmen kom för drygt en vecka sedan – och en sen start med blomning. Men nu har de kommit igång och vi ser fram emot många olika tomater.
Naturvetenskapen behövs för att ge varje planta optimala möjligheter att växa – tillräckligt med sol och skugga samt skydd för vinden. Matematiken för att räkna ut hur många plantor som kan samsas i en pallkrage samt hur mycket jord som behövs och hur mycket gödning.
Hur mycket behöver vi binda upp plantorna för att de inte ska brytas? Då behövs tekniken. Likaså då det gäller hur man tjyvar plantorna och tar av blad för att dessa inte ska näringen från tomaterna.
När vi sen skördar måste vi ta hand om våra tomater – äta, koka in, torka och ge bort till trevliga grannar.
Vi har tillbringat många timmar till att planera vår tomatodling och genomföra den. Vi har genomfört den tvärvetenskapligt. Naturligtvis är den humanistiska aspekten viktigast – då vi mår bra av vår egna odling och skörd. Men vi behöver matematiska, naturvetenskapliga, tekniska kunskaper för att genomföra vårt odlingsprojekt.
Först då vi ser helheten kan vi filosofera kring en bättre värld. Vi kan då välja en humanistisk värd som tar vara på den rikedom av kunskaper som alla medborgare har – en värld som inte utestänger någon för att denne har ”fel” åsikter. Vi kan filosofera om en värld som är tillåtande och accepterande där alla människor har ett eget ansvar för sina liv.
Senaste kommentarer