Sven-Eric Liedman är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria och van att tänka. På sistone har han tänkt mycket på det här med att bli gammal och vad det egentligen innebär. Tankarna blev boken I november – om åldrandet.
Sven-Eric Liedman går taktfast med sina gångstavar mot Kafé Arman i Göteborg, ett av hans favoritställen. Inte minst för att det ligger precis nedanför Masthuggsberget där han och hans fru sedan många år bor i en lägenhet högt upp med utsikt.
Trapporna ner från berget är branta och långa. De tar han inte, på grund av artrosen i knäna.
– Jag gick runt en lite snällare väg, säger han leende.
Vi ska prata om hans nya bok, I november – om åldrande. Så annorlunda jämfört med tidigare böcker han skrivit, tunga fackböcker om bland annat Karl Marx.
– Jag är glatt överraskad över hur mycket respons jag redan fått på den här boken som egentligen bara skulle vara lite av en ”mellanbok”, säger han.
Det som gav honom idén att skriva en bok om att åldras var två saker. Dels en liten flicka på sparkcykel som väntade på att han skulle komma uppför en backe där hon ville åka ner. När han kom nära sa hon med klar röst: ”Du är gammal!”
Sen var det när ”81-åringen” figurerade i media, Esbjörn Bolin som hamnade i hustvist med Ebba Busch.
– Jag var också 81 då. Man pratade om honom som ”81-åringen”, en stackars gammal man som verkade rätt hjälplös och kom i tvist med en av våra tuffaste politiker. Allt kändes olustigt med hur han framställdes.
Sven-Eric har också lagt märke till att många som skriver om att åldras är i 60-årsåldern. Och då är man ju faktiskt inte gammal än.
– Det man kan göra i den åldern är att föreställa sig hur det är att bli gammal. Men man är inte inne i det själv.
Läs hela artikeln här.

Mar 28, 2023 @ 11:30:59
Ja, vad ska man säga?
Att allt är relativt kanske?
Att Sverige är en söndervittrande fasad?
Allt är inte bara svart och vitt.
En sak är nog att klokskap och visdom kommer med erfarenhet, och där brukar ”de äldre” vara oslagbara.
GillaGillad av 1 person