Hur får de ekvationen att gå ihop?

Socialdemokraterna presenterar undan för undan sin nya politik. Men jag får inte det hela att gå ihop! Deras visioner spretar. Verkligheten ser annorlunda ut än deras karta och de verkar ha en stor pengapåse att gräva ur.

S vill t ex göra arbetstidsförkortning till en valfråga 2026. Speciellt kvinnor inom vården anses behöva kortare arbetstid eftersom deras jobb är så stressigt och många drabbas av psykisk ohälsa. Vården har ju redan problem med underbemanning och vårdköerna växer. Men det bekymrar inte de som lägger fram förslaget: 100 – 80 – 100 dvs 100 % lön, 80 % arbetstid och 100 % effektivitet. Vården bekostas ju av skattemedel och 80 % arbetstid måste ju innebära nyanställningar för att vården ska bli tillgänglig dygnets alla timmar. Det innebär ökade lönekostnader och höjd skatt. Dessutom undrar jag hur den redan underbemannade vården ska hitta fler, som vill jobba inom vården?

Den teoretiska arbetstiden i Sverige idag för den som arbetar heltid är 40 timmar per vecka eller 2 080 timmar om året – det gäller både kvinnor och män. Men den faktiska arbetstiden per sysselsatt är betydligt kortare, för år 2022 låg den på 1 440 timmar . Faktisk arbetstid är den tid som blir kvar när ledighet, semester, sjukfrånvaro och annan frånvaro som sysselsatta har rätt till enligt lag eller avtal, har räknats bort. Året består av 365 dagar gånger 24 timmar dvs 8760 timmar. Vi tillbringar alltså ca 16,4 % av vår totala årstid på arbetsplatsen! Det är de 16,4 procenten av vår tid som anses göra att vårt livspussel är så svårt att få att gå ihop och är så jobbiga speciellt för kvinnor!

Hur kan man då vara så övertygad om att det är arbetsmiljön som ger psykisk ohälsa? Kan inte den övriga 81,6 %-en av vår tid vara orsaken? Det är ju inte ens 1/6-del av vår tid som tillbringas på arbetsplatsen!

Nu ska vi dock inte belasta S för hårt för deras förslag. I en globaliserad värld med hård konkurrens finns det självklart också gränser för hur mycket en liten ekonomi som den svenska kan skilja sig från mängden. Även utomlands verkar många länder röra sig i riktning mot förkortad arbetstid. OECD ligger på och vill att de anslutna länderna ska införa kortare arbetstid, men jag är övertygad om att det kommer att ta mycket lång tid att införa!

Så läser jag om ett annat förslag som S presenterar – obligatorisk förskola från 3 år. I dag är betydligt färre barn från utsatta områden, som ofta har utländsk bakgrund, inskrivna i förskolan. Det vill S ändra på! För att barnen i invandrartåta områden ska lära sig svenska ska förskolan bli obligatorisk. Minst 15 timmar i veckan gratis, minskade barngrupper, personalen ska tala svenska, mer personal, kortare arbetstid och högre lön. Alla barn ska alltså tvingas in i förskolan vid 3 års ålder enbart för att utanförskapsområdena har problem med att lära barnen svenska! Ökad pesonaltäthet, kortare arbetstid och högre lön! Satsningen kommer att kostsamma för oss skattebetalare!

Antingen måste nedskärningar göras på andra områden eller så blir det skattehöjningar om S får bestämma. Jag bävar för vilka fler kostsamma förslag de kommer med inför sitt nya partiprogram!

Jag har svårt för att se hur den (S)-ociala ingenjörskonsten skulle få ihop denna ekvation. Det handlar ju inte om att enbart tillfredsställa personliga livspussel. Här krävs annat för att få ihop ett fungerande samhällspussel! S har inte lyckats under sina senaste regeringsperioder så varför skulle de kunna lyckas om de kommer till makten igen?

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. SasjaL
    Jun 13, 2024 @ 17:12:26

    Förespråkarna för minskad arbetstid får gärna förklara för industrin hur de skall lösa de problem som uppstår med förslaget. Inte många företag vill sänka sin produktion 20%, med oförändrade löner. Många anställda, om inte de flesta, vill inte heller få minskad inkomst. Situationen är helt annorlunda, jämfört med när 40-timmarsvecka infördes. Löner och driftkostnader var på en helt annan nivå då. Den/de politiker som vill driva detta, får först se till att lösa det hela utan att involvera [nya] skatter. Vi har trots allt ett stort antal myndigheter, som ingen skulle märka något om de försvann …

    Gillad av 1 person

    Svara

  2. Benny
    Jun 13, 2024 @ 21:37:14

    Sossarnas fix för allt är höjda skatter och slutmålet är 100% i skatt! Det är ingen större hemlighet att S vill ha ett samhälle styrt till minsta detalj av S-märkta byråkrater och politruker. Man frågade Göran Greider för några år sedan om det fanns något tak för hur hög skatten kan bli och han mumlade att ca 100% nog kan ses som en målsättning. Sedan är ju frågan hur många som masar sig till jobbet om man vet att allt man tjänar går till skatt? Fast i sossarnas idealsamhälle ska alla vara beroende av bidrag så de jobbar på att infria det målet…

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning