Det nya Sverige

Det är spännande att läsa rubrikerna från nattens nyheter. Det är nya rubriker som handlar om ett Sverige som jag inte känner igen. De har tillkommit under 2000-talet.

Jag börjar med den snälla rubriken. ”Så slipper du lusplågan”. Jag som är 68 år har aldrig drabbats av lusplågan. Det har inte mina barn heller gjort. När jag växte upp bodde vi omodernt utan badrum och med enbart kallvatten. Men jag minns inte att huvudlusen var något problem – vare sig i skolan eller i hemmen. Mor satte en heder i att hålla rent och snyggt. Hygienen skötte vi i en en zinkbalja på köksgolvet. Mor värmde vatten på gasspisen. Där badade jag  och såg aldrig någon lus. Mor kammade mitt hår noggrannt varje dag. Jag trodde i min enfald att huvudlusen var utrotad på våra breddgrader. Varför har vårt land drabbats av detta igen? Varför behöver vi i vårt moderna samhälle råd om luskamning och behandling?

Så följer rubriken om storbråk. Ett 50-tal personer slåss med tillhyggen. Polisen talar om mordförsök och grov misshandel. Några förs med ambulans till sjukhuset. Antingen har jag levt i en skyddad verkstad eller så är det en ny ingrediens i vårt nya spännande Sverige. Jag skrev en artikel om storbråk för snart 1½ år sedan:

”Nya rubriker om storbråk! 30-40-50 i storbråk med tillhyggen! Vad är det egentligen som händer? Uppstår det fler storbråk nu än tidigare? Varför? Är vårt samhälle så mycket hetsigare nu än tidigare?

De flesta storbråken uppstår i flyktingförläggningar, bland EU-migranter eller bland invandrarungdomar, efter vad jag har hittat när jag googlade runt. Jag fann också en del försök till förklaringsmodeller. Det handlade om frustration pga trångboddhet, sysslolöshet och oviss framtid. Men …

Trångbodda var väl alla de som bodde i ”barnrikehusen”. Det var inte ovanligt att en familj med 2 vuxna och 2 barn bodde i 1 rum och kök. Vi ”bytte upp oss” till 2 rok 1959 när vi flyttade in i ett nybyggt hus med 72 lägenheter och grannhuset hade 96 lägenheter. Det kryllade av människor men … inga storbråk … bara några grannkärringar som trätte. Många av de som bodde i husen var sysslolösa/arbetslösa/sjukskrivna men … inga storbråk! För de som var arbetslösa var säkert framtiden oviss och likaså för oss unga som inte visste någonting om vår framtid. Men … inga storbråk … bara lite smågruff!

Under min ungdom åkte jag ofta på läger. Vi bodde trångt och primitivt i tält och sov i sovsäck på luftmadrass. Vi var många med långa matköer och toalettköer och inga duschar. Det kunde variera från 50 till 5-600 personer, som ibland kom från hela Europa med olika kulturer. Men … aldrig några storbråk!

Sysslolösa … men var finns den egna initiativförmågan? Den som har flytt genom hela Europa (Ett Europa utan några krigshärdar) hade väl initiativförmåga att göra som ibland kom från hela Europa något själv! Varför tappar man initiativförmågan enbart för att man kommer till Sverige? Varför inte syssla med samma saker som vi gör – helt vardagliga ting som städa, tvätta, laga mat, promenera, utforska omgivningen osv.

Oviss framtid har många ungdomar, vuxna och pensionärer. Jag tänker då på unga som inte får jobb, vuxna som är sjuka eller hamnar i FAS3, ensamstående mammor som inte får ekonomin att gå ihop och pensionärer som lever på fattig pension.Men … vi ställer inte till med storbråk för det!

Det närmaste jag kan komma på då det gäller storbråk är fotbollshuliganer och demonstrationer/ockupationer från vänstern/miljöorganisationer/djurrättsaktivister.

Så varför uppstår dessa storbråk? Jag kan bara hitta en orsak: KULTURSKILLNADER! Vi har växt upp i ett land där det absoluta flertalet av konflikter löses verbalt. Våra barn har fått lära sig att inte slåss! Vi har lärt oss att köa och vänta på vår tur. Vi har också lärt oss att lita på myndigheter. Men inom många kulturer får små barn lära sig att slåss och de uppfostras med aga. De lär sig att inte lita på myndigheter  och att ta lagen i egna händer. Den som har växt upp i en kontext där alla problem löses med våld fortsätter med det även här i Sverige.

Våra makthavare är dock naiva och tror att alla människor tänker som vi gör. De tror att det går att säga till vuxna människor från en annan kontext ”Ni får inte slåss!” och att de kommer att lyda. De skyller på krigstrauma när det snarare handlar om kulturskillnader. De ”tycker-synd-om” istället för att ställa krav. De ställer inga villkor ”Uppför dig annars får du inte vara här”. De tillåter våld, storbråk och dumheter istället för att ställa krav!”

Nästa rubrik som jag fastnar för är egentligen 2. ”En person skjuten i benet” och ”Flera skott avlossade mot bostad från moped” Ja, skjutningar är ett nytt inslag i den svenska vardagen! Men polisen säger:

”– Mopeden är ett känt brottsverktyg i de här sammanhangen. Det är vanligt att man åker två på moped och att den ena avlossar vapnen, det är inte helt okänt.”

Vad sa han egentligen? Det är alltså inte skjutvapnet som är brottsverktyget – utan mopeden! Samma fokusförskjutning som har skett under hela 2000-talet. Vi får aldrig prata om de verkliga orsakerna: våldsbenägna kriminella människor som saknar ansvar och vanligt hyfs!

Det var morgonens nyheter. Det nya spännande Sverige känns inte så spännande! Jag upplever det mer som ett förfall. Ett Sverige som faller sönder som ett korthus!

 

 

7 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Aug 20, 2017 @ 11:09:09

    Men det är intressant att vi numera får, små förstås men ändå, notiser om att något pågår i vårt land. Tidigare fick vi inte läsa om detta men även MSM har fattat att det inte går att mörka allt. Dock, de stora artiklarna och reportagen handlar fortfarande om det som händer utomlands, terrordåd, Trump m.m.

    Gillad av 2 personer

    Svara

  2. hllviken
    Aug 20, 2017 @ 11:41:53

    Ponera att det finns [lågt räknat] 1000 invandrade sadistiska våldtäktsmän inom Sveriges gränser – domstolarna dömer att de får stanna i Sverige – vad blir det för framtid för de etniska svenskarna i Sverige?

    Gillad av 2 personer

    Svara

  3. Sven-Erik
    Aug 20, 2017 @ 21:31:29

    Tack, din stil är lysande och innehållet är igenkännade och tyvärr skrämmande.

    Det fanns uthus bredvid vedbon, vedeldad tvättbalja i brygghuset. Innetoalett kom nån gång på 50-talet. Tvätta sig gjorde vi i köksbaljan. Tvagning ägde rum under skoltiden nån gång i månaden i små runda badkar under skarp uppsikt av badandersonskan Svea. Roligt var det och varken löss eller fotsvamp existera i skolans värld. Osvuret är bäst då jag efter besök hos farfar i byn som sannolikt aldrig sett en ryss tvingas genomgå en hårdhänt avlusning. Minns att morsan blev mycket nöjd då hon krossade de små som jag fått av resandefolkets barn. Farfars lilla hus låg inte långt från väckelsekyrkan som av godhet upplät sin mark varje gång bredkjolarna kom till byn. Frälst blev jag inte, men löss fick jag. Lössen kontrollera morsan med kam och en lusing. Men sen var det stopp, när grabben växte opp och började bläddra i kjolar som var vita sommarmolnet.
    När jag nu ser inte bara breda kjolar utan också raka svarta beklädnader från huvud till tå blir jag förb….d, eftersom jag förstår koden. Dessa damer är inga fattiglappar .som flytt för sina liv utan utvalda salafitska sällskaps damer.

    Gillad av 1 person

    Svara

  4. Markus
    Aug 22, 2017 @ 15:32:41

    och varför lär dom sig o slåss då ? tror bara det är en ursäkt eller intygelse att dom inte vill ta sig till våra regler !

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!