Är det något speciellt med luften i storstäderna?

En analys efter EU-valet klargjorde att högern hade fått fler väljare i större delen av Europa – utom i storstäderna! Varför har människor som bor i storstäder så annorlunda åsikter?

I Sverige ökade Mp enormt. De flesta rösterna fick de i storstäderna – universitetsstäderna. Detsamma gäller V, men V plockade också många röster från utanförskapsområden (som även de finns i större städer). Varför?

Vi har under det senaste halvåret sett en mängd demonstrationer i våra större städer. Demonstrationer som gäller kriget på Gazaremsan. Dessa demonstrationer gäller ju egentligen inte Sverige men man vill att Sverige ska införa sektioner mot Israel. Man vill att våra högskolor inte ska samarbeta med Israeliska högskolor och intitutioner. Så sent som idag har jag sett bilder från när polisen avhyste ett tältläger utanför KTH.En liten stund senare fanns en demonstration på plats utanför Riksdagshuset. Vajande Palestinaflaggor och människor som skrålar rasistiska budskap!

Vi har också under mycket lång tid haft alla dessa ”klimatdemonstrationerna” – mest i storstäderna. De har larmat om klimatnödläge. Men nu har en del av dem gått över till Palestinademonstrationerna istället.

Jag upplever många storstadsmänniskor som konstiga. De tycks sakna sunt tänkande. Vad är det då som gör, att det skiljer så mycket på människor som bor i storstäderna och oss vanliga som bor ute i landet? Det kan ju bero på att människor som inte vill eller kan anpassa sig till ”normalt” liv flyttar till storstäder. Många av de som söker sig till storstäder gör det för att studera. De är teoretiker och har aldrig behövt leva ett praktiskt liv – aldrig behövt producera något. En annan orsak kan vara att storstadsbor inte lever med naturen inpå sig. De påverkas inte av naturens växlingar utan lever i en teoretisk bubbla som inte stämmer med verkligheten. Vi som lever ute i landet är vana att jobba och att lösa våra eventuella problem själv. Men storstadsborna tycks leva i en bubbla där de själv slipper att producera och ta hand om problem som dyker upp. De flesta av dessa demonstranter är nog daglediga, lever på bidrag eller studiemedel och är vana att kräva för annars bråkar de!

Tyvärr drar dagens universitet till sig människor som inte platsar ute i samhället. Cirka 450 000 peroner studerar idag på svenska högskolor eller universitet. Nästan 40 % av dem är av utländsk härkomst. De delar naturligtvis inte de svenska värderingarna. De påverkar naturligtvis sina studiekamraters värderingar som sen påverkar sina vänners värderingar. Det är kanske därför som jag upplever många storstadsbor som konstiga?

Men storstadsproblemen kan ju vara mer komplext! 70% av utsläppen globalt sker i städer, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh på sin FB. Det innebär ju att storstadsborna andas in en helt annan luft än den som vi andra andas in. Är marken och vattendragen så förgftade i och kring storstäderna? Ja, jag vet att vinden sprider luftföroreningarna ut i landet! Men är luften så dålig i storstäderna att människor blir konstiga av att bo där? Är det därför som storstadsbor röstar på Mp och V?

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. SasjaL
    Jun 14, 2024 @ 14:54:35

    Universitetsstäderna … Toppen av de nationella hjärntvätterierna nu för tiden …

    Storstadsbor är allmänt mer bekväma än övriga. Det gäller även tankeverksamheten. Det finns alltid någon annan som täcker upp, men det blir fel när alla gör det …

    Gillad av 1 person

    Svara

  2. Rune N
    Jun 14, 2024 @ 15:21:04

    I Stockholms tunnelbana är det rätt så dålig luft. Det märkte jag i vintras när jag var där ett par dagar. Däremot var luften frisk och kall ute på Hornsgatan där folk stod i kö för att köpa fettisdagsbullar. Men det märkliga är att det är luften på Hornsgatan man klagar på.

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning