ÄR SVERIGE ETT PARADIS FÖR ALLA?

Från Ekot 21 april:

”Nära hälften av de migranter som har högskoleutbildning i Europa är överkvalificerade för de jobb de har. Sverige kommer på femte plats i en rankning av 22 länder och regioner i Europa som har svårast att ge högutbildade migranter jobb.”

Det är alltså ”Sverige” som har svårt att ge dem jobb. Inte som man kan tro; att det är migranterna själva som har till uppgift att göra sig anställningsbara och skaffa sig ett arbete.

Denna bakvända uppfattning hänger intimt samman med den allmänna åsikten att vi i Sverige är ”dåliga på att integrera invandrare”.

Det är alltså vi som ska göra integrationsarbetet åt de inflyttade trots att det inte är någon annan än migranten själv som kan integrera/assimilera sig. Vilket kräver ett hårt och målinriktat individuellt arbete om det ska lyckas. Vilket många också gör medan allt för många avstår, vilket bland annat möjliggörs genom Sveriges mycket generösa sociala bidragssystem.

Jag är naturligtvis medveten om att det kan vara svårt att etablera sig i Sverige med en högskoleutbildning från utanför Europa, och jag menar då från främst från Mellanöstern och Afrika varifrån folk främst välkomnats att flytta hit.

Man ska förstå och förhoppningsvis smälta in i den nya främmande kulturen och lära sig ett helt nytt språk från grunden. Samtidigt som efterfrågan på jurister, kemister och ingenjörer från Universiteten i Damaskus, Kabul eller Kamerun inte är överdrivet stor.

Ett stort antal läkare, varav många kommer från Syrien, klarar inte de höga kunskapskraven för att få arbeta i Sverige. Mycket beroende på förklarliga svårigheter med den akademiska svenskan men även av andra orsaker.

Region Skåne anordnade en speciell utbildning, ledd av svenska pensionerade läkare, för att förbereda och stötta de utomeuropeiska läkarna inför kunskapsprovet. I Läkartidningen 15 februari 2022 anges följande orsaker till att så få klarar kunskapskraven:

▪️ Deltagarna har ofta slutfört sin medicinska utbildning för flera år sedan. Många har varit på flykt eller resande fot och inte haft möjlighet att vidmakthålla sina medicinska kunskaper. Flera har också svåra trauman i bagaget som påverkar möjligheterna att tillgodogöra sig utbildningen.

▪️ En majoritet har fått sin medicinska utbildning i Mellanöstern, forna Östeuropa eller ryska delrepubliker. Den enskilt största gruppen är utbildad i Syrien. De flesta har gått en utbildning som varit centrerad kring föreläsare, utan aktivt deltagande av studenterna. I många fall bedrevs utbildning utanför sjukvården och patientkontakten var ofta begränsad.

▪️ Kurslitteraturen återspeglar oftast en annan medicinsk tradition än den vi är vana vid, och litteratur på engelska förekom sällan.

Det höga antal utomeuropeiska läkare som inte klarar kunskapsprovet har av vissa förklarats med att provet är för svårt och felaktigt utformat, vilket skulle ge upphov till att andelen godkända är så låg. Två läkare skriver i Dagens samhälle 8 april 2019:

”Umeå universitet har fått uppdrag från Socialstyrelsen att tillhandahålla provet. Det har gett ett katastrofalt resultat, inte enbart för läkargruppen, utan även för Umeå universitet och för Socialstyrelsen som låter detta fortgå utan att ingripa. Efter 2,5 år har vi 88,8 procent icke godkända.”

Under den så kallade flyktingkrisen 2015 var våra vänsterpolitiker och deras egna mediakanaler SR och SVT överlyckliga och talade lyriskt om att Sverige formligen svämmade över av ett kompetensregn från MENA.

Man behöver inte vara integrationsexpert för att inse att här skulle gigantiska problem uppstå. Det räcker med basala samhällskunskaper och en liten smula sunt förnuft för att begripa detta, vilket våra styrande politiker och statsmedier tyvärr inte alltid besitter.

Uppfattningen att den svenska staten/samhället/kommunen/ideella föreningar och vi alla ska ha kapacitet att ordna allt till det bästa för samtliga som flyttar hit från diametralt motsatta kulturer i Mellanöstern och Afrika är inte bara naiv, orealistisk och grandios.

Den vittnar även om en total okunskap om hur djupt den egna kulturen och i dessa fall även religionen är rotad i människan. Det är en fråga om identitet och ingen blir automatiskt en Folkhemssvensk enbart av att passera landsgränsen.

Att högskoleutbildade från dessa motsatta kulturer inte får jobb i Sverige beror inte på att ”Sverige har svårt att ge dem jobb”. Inte heller beror det på de inflyttade själva helt och hållet eftersom de blev lurade av våra politiker att Sverige, med sin välfärd, sin religionsfrihet, tidigare öppna gränser och liberala migrationslagar är ett paradis för alla jordens folk. Det var falska locktoner.

Sverige är fortfarande ett mycket bra land att leva i, relativt sett, men splittringen som ofelbart följt med den stora invandringen från diametralt motsatta kulturer med missanpassning bland stora grupper, utanförskap och ökande grov kriminalitet som följd drabbar alla. Otryggheten ökar både bland infödda svenskar och de migranter som bor här idag.

Så nej, Sverige är inte ett paradis för alla. Snart inte för någon om den negativa utvecklingen inte bryts.

Följ lånken till SR Här

Följ länken till Läkartidningen Här.

Följ länken till Dagens Samhälle Här.

Birgitta Sparf

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. SasjaL
    Apr 28, 2024 @ 12:37:28

    ”Det höga antal utomeuropeiska läkare som inte klarar kunskapsprovet har av vissa förklarats med att provet är för svårt och felaktigt utformat, vilket skulle ge upphov till att andelen godkända är så låg.”

    Handlar det inte om ett modernt prov med flervalsfrågor, så att den som genomför provet kan gissa sig till rätt svar? Det har vad jag förstått blivit rätt vanligt, med anledning av den urholkning av utbildningssystemet som pågått under en längre tid. Med ett sådant prov kan man inte genuint testa om berörd faktiskt har lärt sig något … I bästa fall visar det att berörd är bra på att memorera, men vad är det värt, om man inte vet hur man använder informationen …?

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!