Krönika med Karl-Olov Arnstberg – Ryssland hotar inte Europa

På Youtube finns en presskonferens i rysk TV med en militärexpert som enligt Google står Putin nära. Huvudbudskapet är att USA försöker distansera sig från Ukrainakriget och lämpa över kostnaderna på Europa. Och Europa, som inget otalt har med Ryssland, tackar ja. Den ryske militärexperten säger också att de två radarflygplan som Sverige ska skicka till Ukraina mycket väl kan bli NATO:s inträde i kriget. Därefter säger han något som sänder en kall kåre längs min ryggrad, nämligen att det ryska regelverket, den doktrin som möjliggör en kärnvapenattack mot Sverige, kan därmed vara uppfylld. I de två morgontidningar jag läser och SVT:s Rapport. inte ett ord om detta.

Några dagar dessförinnan har Svenska Dagbladet en stort uppslagen fullkomligt okritisk och okunnig intervju med den pensionerade amerikanske generallöjtnanten Ben Hodges. Han påstår att ryssarna inte kan prestera bättre och att Ukraina kan vinna kriget om västländerna fortsätter att skicka vapen och pengar. Den journalist som gjort intervjun tycker att Ben Hodges är ”amerikanskt trevlig” och rolig. Det är uppenbart att hon vet lika mycket om kriget i Ukraina som jag vet om hur det går till att fiska mört i Japan.

Inte heller rapporterar medierna om att Ryssland har skickat ett krigsfartyg och en ubåt mot Havanna. Det är bara ett flottbesök men symboliskt är det laddat, både en varning och påminnelse om förra gången världen stod på randen till ett kärnvapenkrig, år 1962. Då avvärjdes det genom att president Kennedy och Sovjets regeringschef Chrusjtjov talade med varandra och fartygen med missiler vände tillbaka till Sovjetunionen. I dag vänder Biden ryggen till.

Putin håller en stor presskonferens med utländska nyhetsbyråer. Han talar helt fritt, utan manus. När han är färdig så svarar han på journalisternas frågor. Talet ligger utlagt på Youtube live. Bland det första han säger är att Natos militära rådgivare och instruktörer finns sedan länge i Ukraina men att såväl de europeiska länderna som USA föredrar att hålla tyst om det. När det gäller brittiska Storm Shadow och amerikanska ATACMS-missiler med en räckvidd på 300 kilometer är det kanske ukrainare som bestämmer nedslagsplatsen och trycker på avfyrningsknappen men det är NATO-officerare som gör det avancerade förarbetet. Det kan inte ukrainarna hantera och de har heller inte tillgång till de nödvändiga satelliterna.

Putin säger att Rysslands svar blir symmetriskt. En äldre kvinnlig journalist frågar vad skulle vara den utlösande faktorn för ett kärnvapenkrig? Och hur nära är vi denna risk?

Putin svarar med att Ryssland har en doktrin. Det är bara att läsa innantill. Därefter riktar han sig direkt till journalisten: Är du galen, eller vad? Är du lika dum som det här bordet? (knackar lätt I bordet). Vem kom på det här? Förstår ni vad jag menar? Det här är nonsens, det är galet. Ni skapar dessa hot och skräckhistorier för invånarna i Tyskland, Frankrike och andra delar av Europa. Ett sådant hot existerar inte, och det kan inte existera. Vi försvarar oss själva i Ukraina. Var ligger Förenta staterna? På andra sidan havet. Och var är vi? Tänk om vi nu i Kanada gjorde det som USA gör på vår tröskel, här i Ukraina. Allt detta är nonsens!

Kriget i Ukraina och alla större händelser och krigshot under de senaste tio åren (som Covid 19) får mig att dra slutsatsen att modern västerländsk liberalism är en dödskult. I sin besatthet av global dominans har USA fört världen till randen av ett kärnvapenkrig.

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning