”Det här handlar inte bara om pension, det handlar om allt”

I svenska medier har vi fått reda på att demonstrationerna i Frankrike handlar om pensionerna. Men är det så enkelt? Kan vi göra paralleller till det svenska samhället?

Jag läser att det finns en annan bakomliggande orsak till oroligheterna i Frankrike – en djupare, mer diffus sådan som driver många fransmän att demonstrera oftare och mer våldsamt: tröttheten och ilskan de säger sig känna mot sin regering och mot sin president Emmanuel Macron. Denna ilska förvandlas till tusen olika strider som bryter ut och sprider sig över hela landet. Den utlösande faktorn var lagen som höjde pensionsåldern från 62 till 64 år. Men missnöjet över den åtgärden drar med sig många fler saker.

Det är kanske ett djupt missnöje på mänga plan. Jag läser att vänstern och miljörörelsen ligger bakom många av protesterna runt om i landet.

Allt började klockan 11. På denna plats mitt ute i ingenstans mötte en armé av säkerhetsstyrkor en armé av demonstranter i över en timme. Miljöaktivister säger att de samlade mer än 25 000 personer till platsen. Lokala tjänstemän har sänkt siffran till 6 000. Kravallpoliserna uppgick till över 3 000. Anledningen till konfrontationen är ett konstgjort berg som står flera meter högt och som kommer att rymma en 10 hektar stor vattenreservoar för att underlätta bevattning för bönder i området. Miljöaktivister hävdar att denna anläggning kommer att stjäla grundvatten som är nödvändigt för området och att det som måste göras istället är att byta grödor, särskilt majs. Regeringen, som har anspelat på den fortsatta torkan, betalar för en del av projektet och försvarar det.

Men det finns andra bakomliggande orsaker till oroligheterna – djupare, mer diffusa sådana som driver många fransmän att demonstrera oftare och mer våldsamt: tröttheten och ilskan de säger sig känna mot sin regering och mot sin president Emmanuel Macron. Denna ilska förvandlas till tusen olika strider som bryter ut och sprider sig över hela landet. Den utlösande faktorn var lagen som höjde pensionsåldern från 62 till 64 år. Men missnöjet över den åtgärden drar med sig många fler saker.

Enligt France Info radio finns det team av fackföreningsmedlemmar i olika delar av landet som är ute på uppdrag att sabotera kraftverk så att de ska sluta leverera till vissa fabriker; det finns raffinaderier som tagits över av arbetare som hotar att lämna franska bilar utan bensin. Och en ny dag av nationella protester har utlysts till tisdag, med demonstrationer planerade i alla de största städerna som förmodligen kommer att sluta med mer våldsamma episoder. Frankrike genomsyras av en kokande ilska.

Fransmännen har förvisso en annan kultur och lättare att ta till demonstrationer. än vad vi svenskar har. Ibland är det svårt att förstå. Men jag önskar att svensken hade haft lite mer hetlevrat blod i sina ådror. Vi svenskar har tyvärr haft en tradition att knyta näven i byxfickan när vi kokar av ilska över den förda politiken. Idag sa Magdalena Andersson på en presskonferens:

Det handlar om ett nytt stort socialdemokratiskt projekt som utgår ifrån hur Sverige ser ut idag och hur vi skapar en ny samhällsgemenskap inför 2030-talet. För att Sverige ska bli mer som Sverige.

Hon vill skapa en ny samhällsgemenskap! Men hennes parti har ju under flera årtionden gjort allt för att splittra den svenska gemenskapen och kärnfamiljen. Människor har drabbats av ensamhet och psykisk ohälsa. De unga vet inte ens vilket kön som de tillhör. Gängkriminaliteten har ökat. Parallellsamhällen har växt upp och klansamhället har vuxit. Allt medan (S) har haft makten.

Vilken samhällsgemenskap vill hon ha – nu när hon vill att ”Sverige ska bli mer som Sverige”. Vad menar hon och vilket Sverige syftar hon på? Ska vi fortsätta att knyta näven i byxfickan eller kanske bli mer som fransmännen? Ska vi fortsätta med att vara lättstyrda och tro på att politikerna löser alla problem? Kommer politikerna att lyssna på de svenska medborgarna eller måste vi först dra upp näven ur byxfickan och göra revolution?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: