Man tager hvad man hafver – sade aldrig Cajsa Warg

Nu då ordet matpriser finns på de flestas läppar funderar jag kring matlagning och att hushålla med resurserna. Jag minns den gamla folksagan om att ”Koka soppa på en spik”. Den handlar om en luffare som ber en snål gumma att bjuda honom på soppa. Luffaren har bara en gryta och en spik som han börjar koka soppa på, men ber gumman om han kan få lite krydda till soppan. Genom att sedan fråga efter fler och fler ingredienser lyckas han till slut koka en ätbar soppa på spiken.

Jag tänker också på Anna Christina Warg – hon kallades sig aldrig Cajsa – var en hushållerska och författare i mitten av 1700-talet. 1755 gav hon ut Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimmer, en av de mest inflytelserika kokböcker då. ”Man tager vad man haver” är ett sådant där uttryck som man direkt förknippar med Cajsa Warg, men som man aldrig hittat i hennes böcker. Däremot använde hon formuleringar av typen när ”sådant är för hand” om olika ingredienser, eller möjligen ”Man tager om så man så hafva kan” vilket ändå kommer nära.

Sådant som man har för hand eller sådant man kan! Cajsa skrev alltså att man skulle använda de resurser som fanns. Det har jag alltid själv gjort och kommer alltid att göra. Ibland har det varit knapert men vi har aldrig gått hungriga från bordet. Slöseri har däremot inte existerat. Den som har fött upp fyra barn vet att det inte går att slösa.

En dag när jag packade ett äpple, till förskolans fruktstund, i ett av barnets ryggsäck utbrast hon: ”Men mamma, fröken sa frukt!” Jag förklarade att äpplen är frukt. Men det är svårt att förklara en sådan sak när man har många äppelträd i trädgården och vi har ätit äpplen ”på längden och på tvären” varje dag i flera veckor. Jag lovade att snart är plommonen klara och då kan du få med dig några sådana och att vi kanske kunde köpa en banan en annan dag. Det var detta jag tänkte på när jag läste ledaren: Kristersson undanhåller dina ungar mandariner – Bommade miljoner i fruktbidrag från EU. Fruktbidrag! Kan inte föräldrarna själv köpa frukt till sina barn?

– Statsministern måste samla partiledarna för krissamtal om hur vi får ner matpriserna, säger Nooshi Dadgostar (V) till Politikbyrån.

 – Svantesson kom ut tomhänt från mötet. I stället för att ge uppgiften till matjättarna att pressa ner priset så har matjättarna gett finansministern i uppgift att läsa de senaste inflationssiffrorna. Det visar att Elisabeth Svantesson inte är mogen uppgiften.

Muharrem Demirok (C), som vill se andra åtgärder än ett pristak på varor, tror att ett matpriskrig i politiken är under uppsegling.

– Det startade redan i valrörelsen när Ebba Busch åkte runt och viftade med falukorven. Nu ser vi att allt fler familjer har svårt att köpa just falukorv. Kommer det inga skarpa förslag kommer vi att behöva trappa upp det här och pressa på ytterligare, säger Muharrem Demirok till Politikbyrån och fortsätter:

– Debatten kan bli väldigt hård och jag kommer inte backa. Regeringen har budgeten på sig att presentera ett krispaket som är särskilt riktat till barnfamiljer med låga inkomster.

Pressa priserna hos matjättarna, pristak, matpriskrig och krispaket? Jag blir förvånad! Varför säger inte politikerna att det är dags att hushålla med resurserna. Den som spar han har! Det gäller såväl pengar som matrester och andra resurser. Har inte de yngre generationerna lärt sig att hushålla med sina resurser? Det är ju så som jag har levt i snart 74 år. Jag har sparat och gnetat och kan unna mig lite extra ibland.

Får jag bjuda på dagens goda middag: Fläskytterfilé och kryddsås (det blev 10 portioner i frysen), ärtor och majs hämtade i frysen, tomat köpt billig i storförpackning, en brödskiva att suga upp såsen med och ett glas juice. Gott och mättande. Allt inköpt till lågpris! Vi lever sparsamt men gott på våra pensioner – utan någon form av bidrag! Vårt privata matpriskrig sker utan politisk inblandning. Vi köper den mat som passar oss och vår budget i de butiker som passar oss!

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. tompas11
  Mar 24, 2023 @ 21:12:33

  Barnportion och var är potatisen och ölen?

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Mar 25, 2023 @ 11:07:34

   Barnportion men det går ju att backa och ta en portion till. En alternativ alkoholfri måltid utan öl eller vin fast den förtärdes ii Spanien i hemmets lugna vrå.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: