Skräp hopar sig på gatorna i den franska huvudstaden när kommunalarbetare strejkar mot regeringens plan att höja pensionsåldern från 62 till 64 år till 2030
En artikel hämtad från El Pais

Några meter från Notre Dame-katedralen i Paris ligger de charmiga Quartier Latin. Området består av smala gator och är fyllt av bokhandlar, butiker, restauranger och caféer som lockar både lokalbefolkning och turister. Men de senaste dagarna har trottoarerna varit täckta av sopsäckar, med några högar med sopor på upp till två meter. Situationen har också setts i andra områden i den franska huvudstaden, där mer än 7 600 ton skräp ligger osamlat på gatorna, enligt Paris stadsfullmäktige. Skräphögen beror på en offentliganställdas strejk mot den franska regeringens pensionsreformplan, som syftar till att höja pensionsåldern från 62 till 64 år till 2030. Torsdagen är en avgörande dag för lagförslaget, som går till en slutlig omröstning i nationalförsamlingen.
– Det är helt galet. Det ska vi inte ha i Paris. Jag hade inga kunder i dag, säger en servitör på en fransk restaurang i Paris. När han förbereder borden i hopp om att locka en turist säger han att han har bestämt sig för att hålla påsar med sopor i källaren tills situationen är löst. Under tiden hopar sig skräp några meter från dörren och tar med sig råttor och stanken av sopor.

I den angränsande byggnaden låg det så många sopsäckar staplade på att folk inte ens kunde komma in, säger Lucette Valensi, 86. När hon insåg att väskorna blockerade dörröppningen ringde hon polisen och brandkåren och lyckades få myndigheterna att rensa ingången. Trots dessa problem stöder Valensi de strejkande fullt ut. ”Större delen av befolkningen är emot [pensionsreformen]”, säger hon. – Trots det fortsätter de, tillägger hon och syftar på regeringens vägran att backa.
På en närliggande aveny säger de honduranska turisterna Fernando Portillo och Alicia Morales att de besöker Paris för första gången. Även om de njuter av resan erkänner de att skräphögarna ”har dödat utsikten lite.” – Det fanns till och med sopor nära Eiffeltornet, säger Portillo. I ena hörnet står det på en skylt som fastnat på en hög med sopsäckar om att eventuellt nytt skräp ska placeras längre upp nära Seineälvens kajer.
Frankrikes president Emmanuel Macron planerar att höja pensionsåldern från 62 till 64 år till 2030, och ändra reglerna så att människor måste ha arbetat i minst 43 år för att få full pension. Reformen har utlöst massstrejker och protester över hela landet. Tusentals människor demonstrerade igen på onsdagen, vilket markerade den åttonde dagen av protester sedan rörelsen började i januari. Enligt opinionsundersökningar motsätter sig två av tre fransmän reformen, även om de flesta paradoxalt nog tror att den kommer att godkännas.

Tiden håller på att rinna ut. På onsdagen godkände en grupp lagstiftare och senatorer den slutliga versionen av lagförslaget, som kommer att läggas fram för en slutlig omröstning på torsdag i nationalförsamlingen. Regeringen förlorade sin absoluta majoritet i underhuset i parlamentsvalet i juni, vilket innebär att den kommer att behöva röster från högerpartiet Les Républicains för att få igenom lagförslaget. Om det inte godkänns kan Macron i stället använda sin särskilda konstitutionella makt enligt artikel 49.3 för att tvinga igenom lagförslaget i parlamentet utan omröstning.
– Folk klagar nu på att det finns råttor. vi ser dem varje dag.
Även om lagförslaget går igenom kommer protesterna att fortsätta. Fackföreningar i Frankrike har intensifierat sina åtgärder med pågående strejker inom viktiga sektorer som energi och sophämtning. Tre förbränningsanläggningar vid portarna till Paris har stoppats och de strejkande i Frankrikes nationella fackförening CGT röstade på onsdagen för att fortsätta strejka ”åtminstone till åtminstone den 20 mars”.
I Ivry, i sydöstra Paris, säger Sebastien Szhutt, 47, att han har samlat skräp i två år och inte kan tänka sig att vänta längre med att gå i pension. – Det är ett väldigt fysiskt och tröttsamt arbete. Vi är alltid ute, även om det regnar, snöar eller är väldigt varmt, förklarar han. ”Folk klagar nu på att det finns råttor, men vi ser dem varje dag.” Offentliga arbetare ansvarar för sophämtning i halva Paris; den andra hälften förvaltas av privata företag. Som ett resultat har de stadsdelar som förvaltas av de kommunala teamen påverkats mest av strejkerna. På tisdagen bad inrikesminister Gérald Darmanin Paris borgmästare Anne Hidalgo att ”rekvirera” tillräckligt med resurser för att få bort skräpet från gatorna. Om Paris kommunfullmäktige inte vidtar åtgärder kommer staten att göra det, varnade han.
” Efter åtta år [som sophämtare] är vi trasiga”, säger Laurent Provost, 56, som också gick till Ivry-fabriken för att stödja protesten. Det handlar inte bara om att plocka upp papperskorgarna, förklarar han, utan också om att samla in allt skräp som finns på gatan, vilket innebär att man hela tiden böjer sig fram: ”Det finns påsar som väger nästan lika mycket som jag.”
Mar 16, 2023 @ 18:23:33
Och i Sverige är det inte många som reagerar på den senaste urvattningen av pensionssystemet …
GillaGillad av 1 person