Fler kvinnor ska lockas till teknikbranschen med hjälp av AI

Nu ska artificiell intelligens, AI, som används i Norrbotten skapa en mer inkluderande kommunikation. Verktyget som tagits fram sållar ut och kan ersätta ”manliga ord” i till exempel jobbannonser. Förhoppningen är att fler kvinnor ska lockas till teknikbranschen.

I projektet ”Nobias” har man tagit fram en AI-prototyp som redan nu kan användas av allmänheten. Det är ett verktyg där man skriver in en text som då analyseras. Verktyget visar vilka ord som kan anses ha en manlig respektive kvinnlig bias – alltså partiskhet.

Nu igen , tänker jag när jag läser ovanstående text! Hur ska vi locka kvinnor till tekniska yrken? Den frågan har ställts i mer än 50 år. Varför väljer kvinnor mer traditionella kvinnliga yrken och män mer manliga yrken? Det finns säkert många förklaringar som tradition, uppfostran, intresse, medfödda anlag eller kanske påverkan av omgivningen.

Kan det bero på så enkla saker som att kvinnor och män intresserar sig för olika saker? Kanske är kvinnor lämpligare för vissa yrken än män -och tvärtom? Men kan ord förändra detta?

Jag tittar mig omkring i samhället. Igår fick vi en ny ugn installerad. Det var två män som kom med den, stängde av strömmen, tog bort den gamla ugnen, installerade den nya, satte på strömmen och instruerade mig om hur den fungerade. Män! Jag har inte sett några kvinnor som installerar ugnar. Jo, det förekommer säkert men jag har aldrig sett dem. Det krävs lite muskelstyrka, kunskaper om hur man tar bort gamla ugnar och installerar nya. Detta kan naturligtvis även kvinnor lära sig – men vill de?

Jag kollar vidare och ser att inom vissa yrken finns det fler män än vad det finns kvinnor och tvärtom. Kan vi ändra på detta genom att använda andra ord? Vi har ju bytt en hel del ord på yrkesbeteckningar under de senaste årtiondena. Städerska har blivit städare, sköterska har blivit skötare, talesman har blivit talesperson osv. Könsneutrala ord och visst har det blivit viss förändring i könsfördelningen på vissa arbetsplatser.

Men jag förstår egentligen inte varför allting måste förändras. Vad är det för fel på våra gamla invanda könsroller? Varför kan vi inte få fortsätta att välja de yrken som vi själv vill? Måste vi påverkas till att välja något som kanske inte alls passar oss? Allt för att tillfredsställa genusvetarnas önskemål.

Jag är nog gammaldags i det avseendet – även om jag anser mig vara ganska teknisk. Jag skulle säkert ha kunnat jobba inom många tekniska yrken – men har aldrig velat göra det. Jag vill känna igen mig. Jag anser att män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor. De flesta av oss har både manliga och kvinnliga sidor, och det är bra. Men vi ska välja efter lämplighet och inte efter kön! Kan verkligen AI förändra människors yrkesval? Kan ordval i jobbannonser göra jobbet mer attraktivt för det andra könet?

Jag såg en staty. Min första tanke blev ”espeta sardinas” – sardiner på grillspett. Sen såg jag båten som man brukar grilla sardinerna i och sist mannen som skötte grillningen. Helt naturligt! Sardinerna var viktigast och sedan båten. Det är män som brukar grilla dessa läckerheter vid stranden! Jag har aldrig sett någon kvinna göra detta. Det har absolut ingenting med könsfördomar att göra. och jag hade blivit förvånad om statyn hade föreställt en kvinna! Ingenting kan förändra min bild av hur man grillar sardiner – inte ens med hjälp av AI!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: