De kallar oss vänsterblivna!

Ibland smygläser jag kommentarsfält för att få koll på hur andra människor tänker. Ofta skakar jag på huvudet och har svårt att förstå. Men det händer då och då som jag har svårt för att hålla det stora gapskrattet borta. Så var det när jag läste diskussionen om ord och att dess betydelse sakta förändras.

För mig är det inget nytt. Det har varit en markant förändring av vissa ords betydelse under hela 2000-talet. Vissa ord har mer eller mindre blivit tabu för att vi inte ska kränka vissa grupper. Numera använder man ju inte ordet neger utan säger istället n-ordet. Samma status har orden eskimå och indian fått – nedvärderande. Andra ord har tillkommit eller i alla fall plockats fram för att ge vissa grupper status. Feminism, gender och woke har blivit populära ord. Numera talar vi om oligarker, bitcoin, hbtqi, minoriteter, globalister, massformationer, proxykrig, … Ord som inte fanns när jag växte upp eller i alla fall inte användes inom mina umgängesgrupper.

Naturligtvis beror ordförståelsen och ordanvändningen till stor del på vilka samhällsgrupp man bekänner sig till. Mitt ordförråd visar klart min samhällsstatus. Jag svär ytterst sällan använder aldrig förklenande könsord. Men jag kan använda mitt språk för att raljera. Ordet ”hen” finns t ex enbart i mitt ordförråd i nedsättande syfte. Godhetsknarkare är också ett sådant ord.

I kommentarsfältet hittade jag ett försök att tolka ordet godhet:

”Vänstern” hade länge monopol på att vara goda. Vänstern är god för den vill att barn skall få gratis glasögon, högern är ond för den vill att fattiga barn skall snubbla runt i blindo eller gå med mössan i hand till patron och fråga om ett par avlagda glasögon.

Reinfeldt toppade S ”alla skall med” med det ännu bättre ”alla behövs” och vann med ett högerbudskap som fortfarande tog avstamp i godhet. En ny generation antiwoke höger kände dock att det inte var den höger de ville tillhöra, de föraktar både vänstern och reinfeldtarna lika mycket. Idag jublar de när Oisín Cantwell ”får smaka sin egen medicin”. För dem är det ingen skillnad på att nazister granskar journalister och att journalister granskar nazister.

För tio år sedan var varje granskning av nazister bra, ”alla” var överens om det och varje antydan om att nazister attackerade journalister var dålig. Woke ägde så att säga hela agendan, hets mot folkgrupp var dåligt och yttrandefrihet var synonymt med att goda krafter kunde höras i fjärran diktaturer, yttrandefrihet var, inte att nazister jagade journalister.

Hanif Balis podd heter ”god ton”, inte för att det är viktigt att hålla god ton, utan för att illustrera hur dumma wokevänstern är som kritiserar tonen i stället för att ”förstå innehållet”. Idag är ”god ton” lika oanvändbart som woke.

Reinfeldt var tvungen att paketera och sälja iden om sänkta bidragsnivåer som att det är till gagn även för fattiga, det behövs inte i antiwoke. Då stod det mellan två sätt att lyfta de fattiga, idag står det mellan naiva godhetsknarkare som kommer slösa pengar på latmaskar och tuffa tuffingar som kommer tvinga de lata jävlarna att jobba.

Åsiktskorridoren är lika verklig då som nu men den är flyttad så långt att knappast någon kunde ana det för 10 år sedan. Den gamla åsiktskorridoren var såklart inte perfekt, men nog var det bättre när klangbotten var godhet snarare än jävlighet.

Andra i kommentarsfältet ansåg att de inte vågar använda ordet godhet längre eftersom det har svärtats ned. Men jag anser att godhet och ondska är varandras motsatsord samtidigt som de går hand i hand. Alltför många människor uppfattar sig själv som goda men är egentligen onda. De använder godheten för att höja sin egen status och tar andra människor som gisslan under godhetskampen. Ett exempel är när Magdalena Andersson säger: ”Jimmie Åkesson kunde ju inte välja mellan Putin och Biden!” Hon ville visa sin egen godhet och peka ut Jimmie som ond därför att han inte ville välja! Men egentligen visade hon enbart på sitt eget onda uppsåt. Hon vill så split!

Den som hela tiden talar om sin egen godhet har ett syfte. Den utnyttjar godheten och kan enbart leva vidare genom att hela tiden visa sig ännu godare. Den personen kallar jag för godhetsknarkare eftersom törsten efter mer godhet har gjort att denne blind och vederbörande kan inte se skillnad mellan godhet och ondska.

Diskussionerna kring ordanvändning gick vidare. Samma människor som de senaste 20 åren har kallat andra för rasist, fascist, nazist, blåbruna, högerextrema, högerpopulister, klimatförnekare, kvinnohatare, antivaxare och många fler nedsättande ord är nu upprörda och har svårt att förstå.

”De kallar oss för vänsterblivna!!!”

Dessa anser ju att det är de själva som är goda och har rätt att bestämma hur språket ska användas. Det är deras definition av orden som ska gälla. På samma sätt som de har velat äga samhällsdebatten, så vill de nu äga ordens betydelse. Men de förstår inte att även andra människor vill vara med. De har tappat makten och deras status släpas i smutsen på samma sätt som de har försökt att släpa andra människor i smutsen under många år. Det gör naturligtvis ont i själen att behöva utstå samma spott och spe som de själv har utsatt andra människor för. De förstår inte att tiden har kommit ikapp dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: