Var kommer alla elaka människor ifrån?

Är det jag som ser de tydligare nu på ålderns höst? Har de funnits alltid? Annars måste de ha ökat i antal. Jag ser ju ondskan oftare och oftare. Empatin verkar vara på tillbakagång. Idag läste jag på twitter:

”Idag fick jag helt oprovocerat glåpord kastade efter mig p g a min rörelsenedsättning. Märkliga blickar, undvikande och allmän förminskning är jag van vid. Men öppet hat var länge sedan.”

Jag tänker på en text som jag skrev för många år sedan:

Jag har ett alldeles speciellt förhållande till Astrid Lindgren. Hon var verkligen en normbrytare med sina verk.  Pippi Långstrump var den starka flickan som klarade sig själv och inte behövde de vuxna. Hon gjorde uppror mot den stränga och puritanska uppfostran och gjorde helt enkelt som hon själv ville, struntade i skvallertanter, i myndigheter och alla elakheter. Men hon var också en genomsnäll, omtänksam människa och rättvis. Som barn visste jag ju att inget barn kan leva ensam som Pippi, men hon har alltid varit min förebild och är det fortfarande. Jag har alltid struntat i vad andra tycker och levt mitt eget liv – men har följt lagar och förordningar och har aldrig medvetet skadat någon annan.

Egentligen borde jag känna mig diskriminerad! Jag föddes som överviktig (5½ kg). Har alltid varit rultig och klumpig. Var halvblind och fick de första glasögonen som 3-åring. Sämst av alla i idrott. Har aldrig kommit över bocken. Kunde läsa, skriva och räkna när jag började skolan – vilket min småskollärare hatade. Hon hatade även att jag var en sk oäkting dvs dotter till en ensamstående mamma. Efter 3 veckor skolvägrade jag eftersom jag inte lärde mig något i skolan. ”Fröken” tvingades att ge mig extrauppgifter och hon hatade mig ännu mer!

Jag skulle alltså kunna känna mig mobbad av ”fröken”. Jag skulle kunna bli retad som tjockis, plugghäst och glasögonorm. Men nej! Jag hade inte vett nog att känna mig retad eller diskriminerad! Jag kände mig mer som Pippi Långstrump och struntade i dumheter.

Nu som vuxen funderar jag över människor som har behandlat mig illa pga att jag var annorlunda. Men jag har svårt att hitta några! Var det jag själv som accepterade att deras tankeförmåga inte var bättre än att de måste vara elaka? Men även om det alltid har funnits elaka och empatilösa människor så anser jag att antalet har ökat avsevärt de senaste åren.

Jag blir förskräckt över alla blodtörstiga människor som uttalar sig om kriget i Ukraina. Jag vill ha fred men de vill förgöra ryssen. Men de ryska soldaterna är lika mycket människor som de ukrainska soldaterna är! Jag vill inte att någon av dem ska dödas! Men Sverige och övriga EU skickar fler och fler vapen till Ukraina för att de ska kunna döda ryssar. ”Ryssland får ju inte vinna!” Men i krig finns aldrig några vinnare – bara förlorare. Människor som får sin familj splittrad eller t o m dödad, bostäder som förstörs, infrastrukturen drabbas, sjukdom, svält, flykt, … Hur kan våra västerländska politiker fortsätta att elda på denna brasa som bara skapar ännu mer lidande? Jag förstår inte! Den enda lösningen för mig är fredsförhandlingar. så att vi kan få slut på alla våldshandlingar.

Varje dag läser jag om våldsdåd och kränkningar. Den hårda råa tonen på sociala medier gör mig ledsen. Den har funnits där ganska länge men nu känns det som om alla spärrar är borta. Politiker och medier som borde föregå med ett gott exempel vräker ur sig de mest vidriga orden om sina motståndare. Det finns ingen hejd på dem för de har rätt och vet bäst!

Men när började detta egentligen? När smög det sig in i samhället att alla som inte tycker som jag får skylla sig själv? Varför anser vissa personer att de får behandla andra människor illa?

Vårt och andra västerländska samhällen har utvecklats till empatilösa samhällen där det gäller att armbåga sig fram och använda ett språk som hör hemma på lagårdsbacken. Hänsyn tycks inte existera i vårt moderna samhälle! Har vi i den äldre generationen misslyckats så totalt med att uppfostra de unga?

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. tompas11
    Nov 29, 2022 @ 16:26:20

    Kriget i Ukraina kunde ta slut i dag om Ryssland drog sig ur Ukraina. Det var Ryssland som angrep Ukraina och ukrainarna har alla rättigheter på sin sida för att försvara sitt fosterland mot ett bestialiskt angreppsland.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: