TRÄDGÅRDAR – EN SLUMRANDE RESURS!

Livsmedelspriserna stiger! Eftersom jag är något av en statistiknörd och dessutom är sparsam så har jag skrivit upp hur mycket vi har handlat livsmedel för de senaste åren. Nu kan jag jämföra. År 2019 köpte vi livsmedel för ca 2560 kr per månad under sommarmånaderna. År 2021 var motsvarande siffra 3070 kr och i år 2022 har det blivit 3370 kr. Sedan 2019 har alltså våra livsmedelskostnader ökat med drygt 800 kr per månad ungefär 30 %. Konsumtionsmönstret är i stort detsamma! Under bara det senaste året har våra livsmedelsinköp ökat med ca 300 kr per månad. Men vår pension har inte höjts i samma utsträckning. Vi har med andra ord gått back de senaste åren – fått sämre levnadsstandard. Samtidigt fortsätter livsmedelspriserna att öka!

Då känns det bra att se burkarna som står på rad! Allt är sommarens skörd: vinbärsgelé, vindruvsgelé, björnbärssylt, äppelmos och torkade äppelskivor. Några burkar har hamnat inne hos grannen som tack för bären och god grannsämja. Bredvid står torkade tomater, tomatröra, plommonsaft, blandsaft, flädersaft och några burkar tomatmarmelad och lite annat smått och gott- allt några år gammalt. Det är bl a detta som vi sysslar med under sommaren och hösten – tar vara på trädgårdens gåvor. Det finns inget underbarare än att äta närodlat och giftfritt! Lika bra känns det att ha hemlagad mat och hembakat bröd i frysen. Vi behöver inte svälta och slipper ifrån alla tillsatser som finns i hel- och halvfabricerad mat som många köper.

Allt detta tänkte jag på när jag läste en text i mitt FB-flöde idag. Jag nickade igenkännande många gånger. En stänk av nostalgi och en verklighet som många har upplevt! Texten är skriven av Robert W. Wahlström Harr.


Som 40-talist har man växt upp med lite annan syn på det här med att hålla sig med trädgård. Givetvis med skuggan av två världskrig och bristande resurser i ryggen.

Men det här med gräsmatta var bara en liten plätt där soluret fick stå på. I övrigt var hela tomten uppodlad och där även fruktträd och buskar hade sin plats. Potatis, lök, kål och mycket annat var för oss en stor tillgång och förvarades i olika former nere i källaren under året. Minns att man tog lite sand från stranden som man la i en grop där man förvarade morötter under vintern.

Vårt päronträd skördades på hösten då alla i familjen fick skala, kärna och halvera dessa för att sedan konservera dessa i glasburkar. På den tiden skummade man av mjölken på sin grädde som serverades med päronhalvor en eller två gånger i veckan till efterrätt. Vinbär, plommon och mycket annat gav vardagen en sötma av energi åt benen för oss ynglingar som rände runt som skållade råttor på den tiden.

Många hade kaniner på den tiden till utbyte med grannarna. En gris om året hörde till i december och som gav stomme åt julbordet.
Det finns mycket man kan berätta kring detta.

I dessa tider när matpriserna går upp och många andra kostnader gör sig påmint, så kan man kanske fundera lite över om inte våra trädgårdar bör få en nygammal renässans. Orkar man inte själv, så kan man kanske sluta ett avtal med del i skörden med någon som behöver en odlingslott. Staden bör kanske också pröva att utöka kolonilotter där så är möjligt. Frågan är kanske att vi i vår urbana miljö har glömt bort mycket av de kunskaper som höll liv i våra släktled tillbaka.

En tanke i dessa dyrtider..

På bilden ser vi några av mina hemfabricerade burkar vinbärsgelé och två vinbärspajer.

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. ulsansblogg
    Okt 02, 2022 @ 18:40:32

    Reblogga detta på Ulsans kultur och kuriosa.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: