Vakna – till en ny tid

Det sovande folket vaknar, lite yrvaket men gnuggar sig i ögonen och undrar: Vart försvann vårt gamla Sverige? Vad händer nu? Kan jag fortsätta min törnrosasömn eller …?

För en del människor blev valresultatet ett hastigt uppvaknande. De som har ägnat det mesta av sin tid till att förfasa sig över högerblocket och främst SD. De har brunmålat och demoniserat och har påstått sig veta exakt hur de underliga blåbruna varelserna tänker. De har förespått jordens undergång om dessa varelser kommer till makten. Nu kommer de att bli varse att de har haft fel! De kommer att se att grannen som röstade fel inte är en demon. Kanske upptäcker de att det var det rödgröna blocket som ställde till med oordning i samhället – att de rödgröna inte kunde prioritera rätt saker och slösade bort våra skattemedel? Den nya regeringen blir kanske inte det hot mot demokratin som har förutspåtts – det blir kanske tvärtom, en stärkt demokrati och ett mer rättvist land med ordning och reda.

Vem ska de nu ondgöra sig över i sitt yrvakna tillstånd? Vi ser hur deras hjärnor går på högvarv och de skriver av sig sin frustration på sociala medier. De förstår ingenting och fortsätter med sina mantra islamofob, homofob, rasist, fascist och nazist. Kommer de någonsin att förstå eller kommer de att upprepa dessa ord på sin dödsbädd?

En stor del av oss har redan upptäckt andra förändringar i samhället som höjda drivmedelspriser, elpriser, livsmedelspriser, boendekostnader och inflationen. Många har redan lagt upp ett förråd med ved och/eller livsmedel, bakat bröd, syltat, saftat, lagt in i frysen osv. De har införskaffat varma filtar, inneskor och varma kläder. Fönster har isolerats och draperier och tjockare gardiner har plockats fram. De som är vana att spara behöver nog inte så mycket fantasi för att förbereda sig för en lång kall vinter. Men andra får det kanske svårare.

Jag kollade in på Blocket och Tradera. Nu kan man köpa spa, guldkedjor, märkesklockor, kläder, smink, möbler, hemelektronik och allt annat onödigt som människor vill göra sig av med. Nu har människor börjat rensa hemma och vill ha pengar till att klara de höjda priserna istället. Men det var få bud på dessa ”lyxvaror” idag i alla fall. Ingen vill slösa bort sina pengar på onödiga saker när de inte vet mycket om hur långt inflationen kommer att rusa eller hur höga elpriserna blir.

Det finns andra saker som vi kan spara in på t.ex. restaurangbesök, kulturarrangemang och resor. Vi behöver inte köpa tjänster – i alla fall inte så ofta som tidigare – som städning, trädgårdsarbete, måla om huset, frisörbesök, nagelvård, fotvård och kan kanske besöka tandläkaren mer sällan,

När det svenska folket slutar att konsumera kan en hel del konkurser bli följden – kanske mest inom tjänstesektorn. Då tänker jag mig att bytestjänster och den svarta marknaden kommer att öka. Vanliga människor hjälper varandra med vardagliga ting. Vanliga människor klarar sig alltid på något sätt.

Men det finns en kategori som kanske får bekymmer – de som har levt på stora inkomster och levt ett lyxliv. När vi vanliga inte vill köpa kändisarnas böcker, gå på deras konserter eller idrottsevenemang så får de inga inkomster. Under Covid-19 fick många av dem bidrag från staten men staten får också en begränsad ekonomi minskade skatteintäkter då konsumtionen minskar. Staten kan inte dela ut mer bidrag till en kategori människor som inte producerar något! Influencers, tankesmedjor, föreläsare, musiker med flera måste nog dra ner på sin konsumtion också!

Den nya tiden blir en omställning för oss alla, rika och fattiga oberoende av partitillhörighet. Vi måste alla tänka igenom vår situation och landets situation. Det blir mer viktigt att kunna samarbeta – även med de som har fel åsikter. Jag tror att de som kan samarbeta kommer att klara sig bäst. De som fortsätter att demonisera stänger sig själv ute från detta samarbete och får svårt att klara sig i den nya tiden!

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. tompas11
  Okt 02, 2022 @ 18:12:35

  ”Vakna – till en nya tid”
  Har du börjat med Rinkebysvenska?

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: