Kan vattnet ta slut?

För några dagar sedan läste jag ännu en artikel om vattenbrist. Ännu en gång tänkte jag att vattnet kan väl inte ta slut! Dålig planering och resursutnyttjande kan påverka men vattnet kan inte ta slut! Ett klipp ur artikeln:

Det är fortsatt allvarlig vattenbrist med bevattningsförbud i delar av sydöstra Sverige, och inte säkert att nivåerna hämtar sig i vinter. Nu kräver branschorganisationen Svenskt vatten att regeringen tillsätter en vattensamordnare, inför nya regler om vattenransonering – och straff för den som bryter mot bevattningsförbud.

Det har aldrig varit så mycket vädersnack som sommaren 2022. Varmt, kallt, torrt regnigt, blåsigt, … Mer än vanligt och medierna har spätt på tillsammans med klimataktivisterna. Det finns undersökningar som visar att vi människor i första hand pratar sjukdomar och väder. De senaste åren har förstärkt det med pandemin och värmeböljor. Ja, värmeböljor är väl också väder? Men vi människor har tydligen dessa favoritämnen när vi ska kommunicera med varandra!

Läste en intervju med Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet. Tidiga värmeböljor med högre temperaturer än normalt är ett resultat av klimatförändringarna, menar hon. Sommarens värmeböljor kom redan i juni. Det var ett resultat av att södra Europa inte fick någon ordentlig nederbörd under vintern.

Enligt samma professor kommer jorden att anpassa sig efter klimatförändringarna. Vilket inte samhället gör när klimatet förändrar sig snabbt och värmeböljor kommer till länder som inte är vana vid det.

Det är ingen klimatkris vi har utan det är en samhällskris. Jordens klimat ändrar sig på ett sätt som vi inte är vana vid och då får vi olika typer av samhällskriser till följd av det, säger Gunilla Svensson.

Det råder ingen brist på vatten! 70 procent av jordklotets yta täcks av vatten. Av detta vatten är 2,5 procent världens vatten sötvatten. Det har inte skett någon mätbar förändring. Cirka en procent av sötvattnet är dricksvatten. I Sverige har vi god tillgång på rent vatten. Hela 9 procent av Sveriges yta utgörs av sjöar och vi använder endast 0,5 till 1 procent av det sötvatten som finns tillgängligt. Hushållen använder i snitt 140 liter dricksvatten per person och dygn. Problemet är att vatten och människor inte alltid finns på samma ställe.  Eller så avgör klimatet vilka platser som har vatten.

Sanningen är att människans användning av naturen bidrar till samhällskriser. Människor hugger ner träd som binder jorden. Erosion och dränerade våtmarker minskar på vattenresurserna. Urbanisering, hus- och vägbygge, asfaltering, utdikning osv minskar avrinningsytor. Dessutom förstör vi våra vattentäkter med övergödning! Ökad befolkning använder också mer vatten

Jag har under årens lopp hört ordet vattenbrist så många gånger att jag knappast lyssnar längre. Efter torka brukar det komma regn. Det finns vatten men politikerna har inte använt skatteintäkterna till att prioritera vattenförsörjningen! Jag minns en artikel från maj 2016:

Under tisdagskvällens fullmäktigemöte i Mörbylånga dansade politikerna regndans för att få slut på torkan på Öland.

– I princip alla dansade, det var väl kanske fem personer som satt ner, berättar initiativtagaren Eva Öberg, som är miljöpartist och sitter i både fullmäktige och kommunstyrelsen i Mörbylånga.

Inte på 30 år har vattennivåerna på Öland varit så låga som nu. Frågan har varit uppe till politisk diskussion vid flera tillfällen och inför gårdagens möte hade Eva Öberg skrivit en motion om att kommunfullmäktige skulle dansa regndans.

Moder natur anpassar sig! Vi människor borde anpassa oss efter moder natur – istället för att ta en mängd tokiga politiska beslut! Vattnet tar inte slut!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Trackback: Kan vattnet ta slut? | Varjager's Weblog
 2. SasjaL
  Sep 22, 2022 @ 15:20:23

  Klimatet har funnits på jorden så länge vatten har funnits här. Det handlar om strax över fyra miljarder år. K. har alltid förändrats i cykler, där ingen cykel är den andre riktigt lik.

  Den stora skillnaden mellan ”klimatforskare” och klimatforskande geologer, är att de förstnämda på sin höjd ser tidsmässigt ifrån industrialismens början och de senare utifrån klimatets hela existens. När gick min tekniska utbildning, så tjatade de hela första året, om att man alltid måste utgå ifrån helheten, för att kunna analysera något korrekt. Skall man utesluta något, krävs exceptionell motivering. Är det då ”klimatforskarna” eller berörda geologer, som ägnar sig åt riktig klimatforskning? [ret]

  Dagens uppvärmning startade som nämnt enligt vissa ”klimatforskare” vid industrialismens början, men frågan uppstår då hur all snö och is försvann efter den senaste nedisningsperioden, som anses ha tagit slut för ~12 000 år sedan. Den uppvärmningen startade för 22 000 eller 28 000 år sedan (beroende på vem man frågar) och pågår än idag. Statistiskt sett, så närmar sig den mellanistid vi befinner oss i sitt slut. Variationerna vi noterat under ett par årtusenden, är bara [naturliga] variationer/rippel taget ur sitt sammanhang. Människan är bara ett gungfly sett till helheten, men de med hybis och agendor anser annorlunda …

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. tompas11
  Sep 22, 2022 @ 17:17:00

  Vatten kan förekomma i fast form, flytande form och i gasform. Den mängd vatten som finns på jorden är konstant. Saltvatten kan avsaltas vilket också görs i bl.a. Israel och Gran Canaria. 15 % av allt vatten som används på GC är avsaltat och i Israel är 60 % avsaltat havsvatten. Därmed kan vi konstatera att det inte råder någon brist på vatten.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 4. SasjaL
  Sep 22, 2022 @ 19:15:34

  Svara

 5. Rune N
  Sep 23, 2022 @ 07:51:23

  Just nu är det torrt i dikena i den sydöstra del av Sverige som jag befinner mig i. Det kan jag se när jag cyklar omkring i skogen och över fälten. Men det lär fyllas på som vanligt över vintern.

  Gillad av 1 person

  Svara

 6. Benny
  Sep 23, 2022 @ 09:08:45

  Nu är det ju en klimatförbättring som skett sedan slutet av 1800-talet med ca 1 grad. Men klimatdårarna tror tydligen att de förhållanden som fanns under lilla istiden ca 1400-1880 är normen? Att medeltiden var betydligt varmare vågar man inte nämna trots att det finns ganska noggranna väderobservationer nedskrivna av odlande munkar i klostren från den här tiden. Berget av bevis mot klimatbluffen är enorm men den styrs av globalisternas media och deras agenda 2030.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: