Vilken flock är mest demokratisk?

En av orsakerna till att människan har överlevt är att vi har levt i flock. I flocken har vi tagit hand om varandra. Vi har skaffat mat tillsammans, ordnat tak över huvudet, gjort eldstäder samt vaktat flocken.

Fortfarande lever vi i flock. De vuxna tar hand om barnen, de sjuka, de gamla och de försvarslösa. Det har fungerat bra i den lilla flocken – familjen. Men samhällsstrukturen har ju splittrat familjerna. Urbaniseringen har gjort att andra måste överta familjens uppgifter. Det stora samhället (kommuner, landsting och stat) har tagit över ansvaret. Vi betalar skatt för att de ska sköta den sociala biten som familjen eller den lilla flocken tidigare skötte. Men fungerar det?

De styrande vill att vi ska flytta samman i ännu större flockar – städer -, att vi ska lita på att de levererar det sociala skyddet samt att vi ska organisera oss i deras politiska organisationer. De vill att vi ska lita på dem och förstå att de vet bäst.

Men hur stor kan en flock vara för att allting ska fungera tillfredställande? När slutar människor upp med att ta egna initiativ och överlåter allt åt flockledaren?

Jag tror ju att demokratiska beslut kan ske i en liten grupp och enskilda initiativ är av godo i en sådan grupp. Men ju större gruppen blir desto mindre har den enskilda personen att säga till om. När gruppen är tillräckligt stor så slutar individerna att ta de egna initiativen och den som gör försök att ta ett eget ansvar kommer att motarbetas.

Det är detta som vi ser i dagens samhälle. Flocken dvs landet har blivit för stort. Det har bildats en mängd olika politiska partier – 8 riksdagspartier. Det är dessa som vill bestämma över hur landet ska fungera. Men de är inte överens! De stora partierna vill köra ut småpartierna. Det är bara deras åsikter som ska gälla i landet – annars är demokratin hotad!

I det just avslutade riksdagsvalet såg vi det tydligt. De som har haft makten, och nu måste dra sig tillbaka, vill helst inte lämna den ifrån sig. De är ju bäst, har rätt värdegrund  och anser att det är de som  har den rätta tolkningen av begreppet demokrati. En ledarskribent (Anders Lindberg) skrev:

Det här är början på ett annorlunda Sverige. Och det finns inget sätt att stoppa tillbaka tandkrämen i tuben igen. Rädslan, polariseringen och ilskan från de senaste sex veckorna kommer att kasta långa skuggor in i framtiden.

Naturligtvis blir landet annorlunda, när den halvan av det svenska folket som har stängts ute från makten, får styra upp landet i den riktning som de anser vara bäst! Vi behöver kanske skuggorna för att slippa se problemen som landet lider av. De problemen har till större delen orsakats av de som har haft makten i åtta år. Det som blir annorlunda är väl att den nya regeringen blir lösningsinriktad och kommer att försöka få ordning och reda igen. Jag förstår att många upplever smärta när vi får en ny regering och skänker en tanke åt Karin Boye:

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.

Det gör ont att börja tänka och göra annorlunda! Men när knoppen har brustit kan vi kanske skåda en vacker blomma? Om jag förstår det rätt så kommer den nya regeringen att kräva att varje medborgare sköter sig och försörjer sig själv. Jag förstår att de som är vana att kollektivet ska ta ansvaret känner rädsla och oro. Men det har ingenting med polarisering att göra!

En flock ska hålla samman och kräva att alla i flocken bidrar! En flock som drar åt olika håll har ingen möjlighet att förbli en flock. Den kommer att splittras. Det är just det som harr hänt med vårt land. De styrande har inte varit intresserade av att ha en homogen flock. De har medvetet splittrat och letat efter en syndabock. Den syndabocken blev SD som fick mottaga alla okvädningsord och fick skulden för allt omt som har hänt i landet.

Men SD samlade en flock omkring sig – en flock som insåg att man inte kan styra ett land med polarisering, lögner och förtal. Resultatet blev att SD finns med i högerblocket som kommer att styra Sverige. Naturligtvis gnyr vänsterblocket när de får skrivet på näsan att deras tolkning av demokrati inte gillas av det svenska folket.

Är det högerflocken eller vänsterflocken som är mest demokratisk?

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. SasjaL
    Sep 16, 2022 @ 13:37:27

    Vi har sett historiskt att i takt med att samhällen av olika skäl, fredliga och demokratiska så väl som ofredliga och totalitära, så växer tillhörande problem. Det blir för stort att administera och sårbarare. Till slut blir problemen så stora, att det kollapsar. Det är m.a.o. inte ‘hållbart’, om man använder sig av ett idag populärt ord (sällan utan substans). Det såg vi inte minst i Sovjetunionen. Kina drog lärdom och backade ur kommunismen, men delar av det lever fortfarande kvar i systemet.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: